Нащадки Потоцьких, Грохольських, Коцюбинського, Пирогова. Де вони тепер, чи цікавляться спадщиною?

Нащадки Потоцьких, Грохольських, Коцюбинського, Пирогова. Де вони тепер, чи цікавляться спадщиною?
Генрік Грохольський відвідав Спасо-Преображенський кафедральний собор, який був побудований у 1758 р. його пращуром брацлавським суддею Міхалом Грохольським
  • Вінниччина — край, який виплекав не одну династію відомих українців, знаних на весь світ.
  • Ми знаємо їх імена і біографії знаних земляків, а що відомо про їх внуків-правнуків?

Залишили маєтки і після революції емігрували в Європу. Така доля більшості садиб і їх власників, х відомих на світ пращурів- земляків.

Ми дізналися, де тепер нащадки знаних династій, чим займаються і чи цікавляться спадщиною своїх славетних дідів.

Потоцькі

Князі Потоцькі — один з найчисленніших українсько-польських шляхетських родів. Вихідці з цього роду займали державні пости, були военачальниками, меценатами. Лише на території вінницької області Потоцькі мали вісім маєтків: в Ладижині, Тульчині, Смотричу, Печора та Сокільці, Немирові та Дашові, в Могилів-Подільському.

Відео дня
Станіслав Щенсний Потоцький

Власник Тульчина, Станіслав Щенсний Потоцький був одним з найбагатших людей краю. Польський шляхтич, державний та військовий діяч Речі Посполитої, Російської імперії, магнат, меценат.

Палац Потоцьких в Тульчині

У 1782 році Станіслав Потоцький в Тульчині було спорудив прекрасний палац, на зразок Версалю, тут заклали великий парк. В палаці утримував 400 чоловік прислуги, тримав тут стадо коней, найкраще і найбільше в Польщі. У Тульчині мав свій оркестр та друкарню. Підлеглі відробляли панщину тільки 1 день в місяць. Потоцький їздив каретою, запряженою кіньми при супроводі чотирьох козаків.

Станіслав Потоцький і Софія

В 1798 році Станіслав потоцький втретє уклав шлюб з Софією Вітт і оселився в Умані, де заклав величезний сад і створив палац. У шлюбі вони мали восьмеро дітей, троє з яких померли в ранньому віці. В 1805 Станіслав помирає, дізнавшись про зраду дружини з його старшим сином від попереднього шлюбу Юрієм Потоцьким. 

Після смерті господаря вдова з пасинком приймали у себе в гостях найвідоміших карткових шулерів Європи. У палаці гриміли нескінченні гуляння. Мільйони переходили з рук у руки. Велику частину спадщини Єжи Потоцький програв у карти. Згодом вони розлучилися.

Софія Потоцька певний час мешкала в Одесі. Померла в Берліні 24 листопада 1822 року й була похована в Успенському соборі в Умані. 

Софіївський парк в Умані

Останні нащадки з роду Потоцькі, які мешкали на Україні, знаходилися в селі  Антонінах, що на Хмельниччині до 1920 року. За господарювання останнього власника Антонін — графа Юзефа Миколая Потоцького — селище досягло найбільшого розквіту на початку ХХ століття. Після приходу більшовиків Потоцький емігрував у Францію, де і досі живуть його нащадки.

Ян Роман Потоцький

На відкриття музею приїхав праправнук графа Ян Роман Потоцький. За клопотаннями Яна Романа та його батька Марека в Антоніни перевезли родинну колекцію світлин, яка склала основу музейної експозиції.

Музей-Садиба Потоцьких в Антонінах

Грохольські

Грохольські — відомий польський шляхетський рід герба Сирокомля. Ще у ХV столітті їм було надано графський титул. У 1730 році Грохольські потрапили на Поділля, де через одруження Міхала Грохольського і Анни Радзимінської отримали у володіння село П’ятничани, яке нині є частиною Вінниці. Пізніше Грохольські купили в Потоцьких Стрижавку та Вороновицю.

В кожному з сіл, якими володіла родина були збудовані палаци. Відомо, що гостями Грохольських у п`ятничанському маєтку було чимало відомих людей свого часу. В 1781 році Мартин Грохольський приймав тут короля Станіслава-Августа. Кілька років по тому в П'ятничанах гостювала королева Сицилії, а вже в наступному столітті палац відвідав російський імператор Микола І. 

П`ятничанський маєткок Грохольських

У 1777 році польський магнат Франциск Грохольський спорудив у Вороновиці триповерховий палац у стилі раннього класицизму. Довкола нього заклав красивий парк: Поділля тоді славилося архітектурно-парковими комплексами.

Франциск Грохольський з дружиною

Онук Франциска Горохольського — Адольф був учасником Листопадового повстання 1831 р., яке закінчилося поразкою. Як покарання Адольф Горохольський був засланий до Сибіру, але через пару років повернувся і зумів зберегти маєток від конфіскації. Після смерті Адольфа палац перейшов до його брата Людгарта, учасника нового польсько-визольного повстання, після якого російський уряд конфіскував садибу Вороновиці.

За участь в антиросійському повстанні 1863 року Грохольські вимушені були продати палац Можайським: на торгах палац придбав Микола Можайський, а потім — його брат Олександр Можайський, винахідник першого у світі літака, який злетів у повітря з людиною на борту. Останнім власником маєтку із родини Грохольських був Адольф Грохольський, який згодом виїхав до Австрії. 

В 2015 році Анджей Грохольський, нащадок польського магнатського роду помер на 102 році життя.

Анджей Грохольський

Народився нащадок відомого магнатського роду 26 вересня 1913 року у Стрижавці під Вінницею. Він був останнім з родини, який народився та жив на Поділлі.

Нащадки Грохольських і Можайських цікавилися долею палацу. Розповідають, що в перші роки незалежності приїжджали родичі Миколи Можайського з Франції. Його внук нібито пропонував викупити палац. 2014-го завітали поляки роду Грохольських, які цікавляться своєю історією. 

Нащадки шляхетного польського роду Грохольських, предки яких жили у Вінниці до Жовтневого перевороту 1917 року, навіть заснували благодійну стипендію для підтримки гуманітарних проектів вінничан.

Генрик Грохольський

Юрист, видавець та благодійник Генрик Грохольський, нащадок давнього роду, разом з дружиною видали збірку українських пісень, записаних у XX ст. родиною Грохольських у Стрижавці. А ще - заснували благодійну стипендію Генрика та Майї Грохольських.

Першою ініціативою поза конкурсом стала реставрація унікального для материкової України обеліску у селищі Стрижавка Вінницького району, зведеного на пам’ять про загиблих турецьких військовополонених в часи Російсько-турецької війни 1877-78 років. Цей меморіал був закладеним Тадеушем Грохольським. 

Генрик Грохольський Вінницю відвідує часто. Приїздив він з братом Стефаном і коли реставрували графський палац у Вороновиці. Генрих інвестував кошти у відновлення спадщини знаних пращурів.

Генрик Грохольський з братом Стефаном

«Мета подорожі щоразу та ж сама — це місця, де родина жила протягом 250 років, моя присутність тут важлива. Відчуваю особливий зв'язок із цими місцинами, зустрічаюсь із надзвичайними людьми: як із польської, так і з української сторони, бачу, що залишилося від моїх родинних маєтків», — сказав якось журналістам нащадок давнього роду.  

Палац Грохольських у Вороновиці

Унікальним, але маловідомим є палац Грохольських і в Старих Прилуках. Він є зменшеною копією царського Маріїнського палацу в Києві, зведеного за проектом Растреллі.

Микола Пирогов

Знаменитий військовий лікар, професор  Микола Пирогов по праву користується славою «батька хірургії». Саме Микола Пирогов є засновником школи анестезії. Також лікар став першим практикувати гіпсові пов’язки для фіксації кісток на місці, щоб вони нормально гоїлися після перелому.

Музей-садиба  Пирогова

Останні роки життя великий хірург провів у Вінниці в садибі «Вишня». Після смерті Пирогова його тіло було забальзамовано. Офіційно гробниця іменується церква-некрополь Миколи Чудотворця, а тіло знаходиться трохи нижче рівня землі, в крипті. Садиба хірурга стала музеєм.

Перший раз Пирогов одружився в 1841 році на внучці генерала Татіщева Катерині Березіній. Свою першу дружину Пирогов регулярно навчав медицині, спонукаючи дівчину вивчати цю науку по кілька годин на день.

Пирогов з синами

Їх шлюб тривав лише чотири роки, дружина померла від ускладнень важких пологів, залишивши після себе двох синів, Миколу і Володимира.

Через вісім років Микола Іванович одружився з баронесою Олександрою фон Бістром, родичкою прославленого мореплавця Крузенштерна. Вона стала вірною помічницею і соратницею. Спільних дітей з Пироговим вона не мала, виховувала синів від попереднього шлюбу. Саме дружина Олександра стала ініціатором бальзамування тіла коханого чоловіка після смерті.

Микола Пирогов і дружина Олександра

Вдова підтримувала тут необхідний порядок, а перед смертю (померла 1902 року) заповіла 10 тисяч рублів на утримання церкви-некрополя, а також школи, яка була нею побудована для сільських дітей і знаходилась поблизу усипальниці. За заповітом Олександри Антонівни, її прах похований у могилі біля входу до церкви.

1891 року у Петербурзі помер старший син Миколи Пирогова — вчений-фізик Микола Миколайович Пирогов, який був похований в родинній усипальниці в Вінниці.

З 1902 року садиба знаходилась у власності молодшого сина Володимира Миколайовича, антикознавця, доктора філософії Берлінського університету, магістра Московського університету, доцента кафедри всесвітньої історії Новоросійського університету.

Володимир і Микола Пирогові

Через переїзд до Європи, Володимир Пирогов у 1904 році передав садибу донькам його старшого брата Миколи Миколайовича Лідії Мазіровій і Олександрі Гершельман, які після подій 1917 року зі своїми сім‘ями виїхали за кордон і залишились там назавжди: Мазірова — в Парижі, а Гершельман — в Афінах.

Правнуки проживають в Греції, Франції і Австралії. Генерал-лейтенант кавалерії Андрій Гершельман  побував у Вінниці у 1978 році, більше його візити не відбувалися, бо Греція була в НАТО, і  він брав участь в диктаторській хунті «Чорних полковників». Його посадили в тюрму, він написав книжку про свого пращура. 

Правнук Пирогова Андрій Гершельман з дружиною Лолою

Понад два десятиріччя садиба використовувалася за різним призначенням – як приміщення комуни імені Джона Ріда, дослідної сільськогосподарської станції, інфекційної лікарні. Фамільне поховання та церква знаходилися у занепаді, з усипальниці було викрадено шпагу Пирогова, яка була при мундирі (подарунок австрійського імператора Франца-Йосифа) і металевий хрест, який лежав на грудях покійного.

Пирогов у родинній церкві
Церква-некрополь М,І. Пирогова

Починаючи з 1944 року в колишньому маєтку та церкві було проведено ремонтні роботи. За ініціативи медиків та науковців в садибі Миколи Пирогова 9 вересня 1947 року було відкрито музей.

Михайло Коцюбинський

Письменник Миха́йло Миха́йлович Коцюби́нський народився 17 вересня 1864 року в дворянській родині в Вінниці. В українську літературу ввійшов як майстер психологічної прози. 

Михайло Коцюбинський з дружиною Вірою і дітьми

Вінницький літературно-меморіальний музей М.М.Коцюбинського відкрито 8 листопада 1927 року в будинку, де 17 вересня 1864 року народився письменник і жив з перервами до 1897. Також музей було відкрито і в Чернігові, де останні роки мешкав класик.

Після того, як Коцюбинські продали хату і садибу у 1897 році, виїжджаючи до Чернігова, будинок мав кількох власників. Протягом багатьох років будинок не ремонтували і ліва половина його зовсім завалилася. В правій, напівзруйнованій половині й добудові, що її побудував один із власників, мешкало три родини. Садок був занедбаний, двір загиджений. 

Троє із чотирьох дітей Коцюбинського не займалися спадщиною свого славетного батька, адже пішли з життя в молодому віці.

Діти Михайла Коцююбинського

Оксана Коцюбинська, донька письменника ( народ. 10 травня 1898 року) Була зв’язковою між червоним козацтвом та повстанським комітетом. ЇЇ чоловік Віталій Примаков — український радянський воєначальник, комкор, дипломат. Померла під час пологів в 1920 році.

Роман Коцюбинський — син письменника, культурно-освітній діяч. Служив у Червоному козацтві. 12 грудня 1936 року заарештовано, 26 вересня 1937 року за звинуваченням у контрреволюційній діяльності засуджено до роз­стрілу.

Юрій Коцюбинський — син письменника, український радянський діяч. Народився 7 грудня 1896 року в Вінниці. З грудня 1917 був членом першого радянського уряду України. Боровся за встановлення влади більшовиків в Україні. Член ЦК КПУ. 8 березня 1937 року — колегія Верховного суду СРСР засудила Юрія Коцюбинського до розстрілу. Того ж дня вирок виконано.

Музей-заповідник Коцюбинського в Чернігові

Лише донька Ірина Коцюбинська стала біографом письменника. Ірина була директором музею Михайла Коцюбинського в Чернігові, кандидатом філологічних наук, заслуженим працівником культури України. (12 липня 1899 р — 8 листопада 1977 р.) 

Наприкінці літа 1988 року внук письменника, син Ірини Юлій Романович Коцюбинський став директором музею, в якому раніше тривалий час (з 1964 до 1976 року) працював науковим працівником і завідувачем відділу літературної експозиції.

Правнук письменника Ігор Коцюбинський

З 2000 року музей очолює правнук Михайла Коцюбинського Ігор Юлійович Коцюбинський. Під його керівництвом колектив Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського працює над популяризацією творчої спадщини письменника.

Музей-садиба Коцюбинського в Вінниці

Багато зусиль у Вінниці доклав молодший брат письменника Хома Михайлович Коцюбинський, щоб відремонтувати й реставрувати хату, впорядкувати садибу. Він став першим директором новоствореного музею, першим автором експозиції. 

Племінниця письменника Михайлина Коцюбинська

Донька Хоми, племінниця письменника Михайлина, народилась у Вінниці, де її батько керував музеєм. Михайлина була українською літературознавицею, перекладачкою, активною учасницею руху шістдесятників. Померла в Києві в 2011 році.

 

Читайте також:

Розкішні палаци і замки неподалік Вінниці. Маршрут дня для подорожей автомобілем

Музей як айсберг: віннничан запрошують на вечірню програму «Ніч музеїв»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Зеленый

    Цвет нации выехал. Остались 73%.

keyboard_arrow_up