Розкішні палаци і замки неподалік Вінниці. Маршрут дня для подорожей автомобілем

Розкішні палаци і замки неподалік Вінниці. Маршрут дня для подорожей автомобілем
Палац княгині Марії Щербатової в Немирові
  • Якщо відпустка і тривалі подорожі проблематичні, карантин може стати непоганим приводом для дослідження чудових локацій неподалік з вашим домом.
  • Дорога автомобілем до цих місць займе близько години, зате ви можете насолодитися казковими палацами і замками Вінниччини.

Вінницька область є однією з лідерів за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Досить багато шедевральних споруд було знищено в різні історичні періоди, але все ж частина спадщини збереглася.

Ми підготували добірку кілька найцікавіших замків і палаців Вінницької області,що знаходяться недалеко від нашого міста, і які варто побачити кожному.  

Якщо у вас є можливість подорожувати автомобілем, то така швидка мандрівка рідними місцями може вам принести багато яскравих вражень.

Відео дня

1. Палац княгині Марії Щербатової в Немирові

Палац був закладений в 1885 році княгинею Марією Щербатової. Будівництво було довірено чеському архітекторові з Праги Іржі Стібралу. Будівля зведена у стилі неокласицизм і окрасою невеличкого містечка на Вінниччині — Немирова. 

З будівництвом палацу пов’язані цікаві події. Його розпочинали і припиняли кілька раз, і все це через ворожку, яка напророкувала княгині смерть по закінченню будівництва замку.
Так і сталось, коли головні роботи були уже завершені і тривало внутрішнє оздоблення, княгиню Марію Щербатову разом з сином Дмитром і донькою Олександрою та невісткою Оленою у січні 1920 року розстріляв п'яний червоноармієць. 

Палац Щербатової збудовано в стилі неокласицизму двоповерховим прямокутним в плані. Збереглося первісне планування і більшість деталей декору. Окраса палацу — парковий фасад, прикрашений чотириколонним іонічним портиком з балюстрадою. Фасади оперізують широкі обгороджені парапетом видові тераси. Парадні сходи прикрашають скульптури левів. 

Поруч з палацом є величезний дендропарк, який займає площу 85 гектарів. Парк схожий на софіївський дендропарк в Умані. 

  • Адреса:  Вінницька область, м. Немирів, вул. Шевченка, 13.
  • Зараз: На території музею знаходиться багатопрофільний санаторій Авангард.

2. Палац Потоцьких у Тульчині

Палац Потоцьких — пам'ятка архітектури у Тульчині в стилі класицизму 2-ї половини 18 століття. Почався будуватись у 1781 році за проектом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. Завершено будівництво у 1985 році. 

Старий палац — головне приміщення ансамблю, на 2 поверхи. Фасад палацу на парадний двір має відкриту лоджию в 10 колон іонійського ордеру. Великий за розмірами ансамбль за поземним планом нагадував літеру П, відкриту на місто. 

Ще тоді палац називали Тульчинським Версалем, адже тут постійно влаштовували прийоми та бали. Навіть польський король Станіслав-Август, який відвідував прийоми у Тульчині, був зачарований пишністю палацу. У замку були величезні колекції живопису, порцеляни, нумізматики, зберігались книги світових класиків. Подейкують, що багатство Потоцького завдяки видобутку золота, над яким ченці-алхіміки працювали у підземеллях. 

На території парку цвіли оранжереї: мандарини, лимони й апельсини. Тут також стояли клітки з чарівними птахами.

Поруч з пишним замком був закладений парк на честь красуні-гречанки Софії, з якою Станіслав мешкав у будинку.

У цьому парку росли італійські тополі й сосни, різні екзотичні рослини. Неповторного вигляду йому надавали численні каскади, скульптури, фонтани, мармурові сходинки й купальні. Це було улюблене місце прогулянок молодих леді, тут влаштовували свята, проводили різні розваги. 

Сьогодні палац має інший вигляд, його дивовижні багатства, на жаль, не збереглися. 

Тепер на території палацу проводиться міжнародний оперний фестиваль під відкритим небом.

  • Зараз: палац Потоцьких — це територія Тульчинського училища культури.
  • Адреса: м. Тульчин, вул. Незалежності,19.

3. Палац графа Ксідо у Хмільнику

Палац графа Ксідо — це одна з найяскравіших пам'яток міста Хмільника Вінницької області. Будівля знаходиться на Замковій горі, на місці старовинної фортеці XVI століття.  

Господар замку граф Ксідо був ад'ютантом генерала А. Стеселя. Грек за походженням, він емігрував до Росії під час служби в Казанському піхотному полку.

Головним архітектором замку став І. Фомін. Стиль будівлі досить нестандартний, адже передній фасад, виконаний в стилі ренесансу з масивної колонадою, різко контрастує з іншими спорудами. З південного боку до замку знаходиться старовинна вежа 1534 року.

За легендою, граф Костянтин Ксідо користувався великим успіхом у жінок і фактично був альфонсом. Одного разу, з метою поповнити своє важке фінансове становище він спокусив графиню Левашову. У щирість почуттів, глухонімий літньої жінки і світського лева Ксідо, природно ніхто не вірив, але легенда все таки дала своє і сьогодні замок користується особливою популярністю серед закоханих пар, оскільки вважається, що хто зізнається в коханні на арковому мосту, тому забезпечена вічна щира любов.

На жаль, на сьогоднішній день замок знаходиться в аварійному стані і просто пустує. Але на території замку є чудові локації для фото.

  • Зараз: покинута пам'ятка архітектури.
  • Адреса: м. Хмільник, вул. Шевченка,1. 

4. Палац Грохольських, Вінницький район

Палац Грохольських — комплекс споруд кінця XVIII століття, розташований у селиці Вороновиця, неподалік Вінниці. Палац виконаний в стилі раннього класицизму.  

Садиба заснована в 80-х роках XVIII століття польським магнатом графом Міхалом Грохольським (1705-1765), сином брацлавського судді Францішека Ксаверія Грохольського. 

Садиба була запланована як оборонний замок-палац. Недалеко від замку стояли дві башти, від яких тягнулися рів і вал.

Згодом Палац Грохольських дещо перебудували: сама будівля зробили вище і добудували два павільйони. Одночасно зводять нові господарські приміщення, голубник, нові стайні. Частина елементів, на жаль, була зруйнована, а й сьогодні можна побачити флігелі, залишки павільйону і водонапірну вежу, стилізовану під архітектуру середньовіччя. 

Хоча садиба Грохольських перебудовувалася, в ній все одно простежуються риси замку. В середині маєтку були такі зали: чорний, арабська, турецька, їдальня, помпейский, гербовий. Крім того, в садибі була величезна бібліотека, де зберігалися 10 тисяч томів французькою, англійською та польською мовами, колекція лицарських обладунків і зброї. На території маєтку стояла стайня для породистих коней.

  • Зараз: Музей історії авіації та космонавтики. 
  • Адреса: вулиця Козацький шлях, 26, Вороновиця, Вінницька область. 

5. Палац генерала Заботіна, Оратівський район

Будівля палацу, який є окрасою села Мала Ростівка, Оратівського району, що на Вінничині, була збудована у 1901 році генералом царської армії Заботіним. Палац виявився одним із найохайніших серед численних, так званих, «панських» маєтків у Вінницькій області. На жаль, не збереглось жодної інформації про самого генерала, ким він був і що робив на Вінниччині. Але подейкують, що цеглу на будівництво привозили аж з Польщі.  

Як не дивно, палац  дуже добре зберігся, навіть статуї не виказують свою більш як сторічну історію. Статуї на будівлі, судячи з їхнього вигляду, не старі, і, можливо, встановлені значно пізніше, бо вирізняються на фоні загальної архітектури. Хоча виглядають якось неприродно цілими, тож, ймовірно, з’явились вони тут не так давно. Хоча деякі леви, схоже, усе ж автентичні.

Хто уже був у палаці всередині, стверджують, що у кімнатах не менш цікаво, затишно та виушкано, зокрема у самому вестибюлі ще навіть висить ікона Бердичівської Божої Матері.

Зовнішній вигляд палацу все ж таки наштовхує на думку, що палац і досі має свого господаря. Бо будівля принамйні ціла і доглянута, а це вже рідкість. От тільки слідів перебування тут людей не видно. І тільки напис зі світлодіодних трубок «Центр реабілітації», який, щоправда, ні про що й не говорить. Що робилось у цьому центрі — загадка.

  • Адреса: село Мала Ростівка, Оратівського району, Вінницька область.
  • Зараз: Пам'ятка архітектури і окраса села. Кілька років тому замок був викуплений бізнесменом і тут навіть були сторожі. Зараз про власника замку нічого не відомо.

 6. Палац Чарномського, Піщанський район

Чорноминський палац — палац графів Чорномських у селі Чорномин Піщанського району Вінницької області. Ззовні дуже схожий на Білий дім у Вашингтоні. Пам'ятка архітектури, включена до Державного реєстру національного культурного надбання.

Палац був збудований у 1810-1820 роках архітектром Франческо Боффо, який будував відомий палац графа Воронцова в Одесі. Одеський архітектор з італійським корінням був дійсно фахівцем своєї справи. За 10 років збудував для амбіційного графа палац, який за дивним збігом обставин дуже нагадує резиденцію президента США — Білий Дім, і подейкують навіть є його зменшеною копією.

На початку 1800 року пані Софія Гречанка, на чию честь пан Потоцький збудував уславлений Софіївський парк в Умані, посварилася зі своїм скарбником і коханцем Миколою Чорноминським. Вона дізналась, що скарбник її обкрадає. Одразу звільнила його з посади, але без конфіскації. Тому Микола Чорноминський мав гроші на придбання земель навколо поселення Розбійницьке. Задумав окультурити місцевість, збудувавши собі резиденцію, яка б стала восьмим дивом світу, але в народі чорноминські палаци нарекли «вінцем розбитого кохання».

Український Білий Дім сьогодні — уже не той що колись: замість фресок — біла фарба, замість скульптур — приватні гаражі, замість покоїв — шкільні класи. Про американський Білий Дім, який знаходиться аж на іншому континенті знають практично усі, а про наш подільський — одиниці. 

  • Зараз: Палац використовують як сільську школу, службовий флігель — як місцеву лікарню.
  • Адреса: село Чорномин, провулок Шкільний 1, Піщанського району, Вінницької області.

7. Замок Мерінга, Липовецький район

Палац Мерінга був побудований в 18 столітті, при володінні магнатів Вершицьких і знаходиться у селищі Стара Прилука, Липовецького району. В кінці XIX століття село Стара Прилука, що розташоване у Вінницькій області, належала Сергію Мерінгу, синові відомого київського лікаря. У володінні Сергія Федоровича були цегляний і цукровий заводи, а також водяний млин.

Сам маєток було в оренді у Казимира Бліжовского, який і вів орендне господарство. Будівля мала три поверхи, в яких розміщувалися 43 кімнати, але з часом верхній поверх був зруйнований. У палацовому приміщенні знайшли місце елементи різних періодів споруди, починаючи з кінця 18 століття і до 1906 року.

Але все ж кінцевий вигляд палац придбав при владі Сергія Мерінга. Представник відомої Київської культурної династії вніс свій внесок в історичну споруду, а будівля набула необарочний вид, який і понині красується відвідувачів.

Палац Мерінга нагадує київський Маріїнський палац. Стиль замку — необароко. Деякі внутрішні приміщення, в тому числі і вестибюль, виконані в мавританському стилі і досить схожі з іспанським палацом Альгамбра. З внутрішнього оздоблення збереглася майолікова обробка стін і стель у вестибюлі, а в деяких кімнатах і стелі з червоного дерева.

Більшість приміщень знаходяться в перефарбовані стані, і від різнобарвною гами він став ще менш схожий з початковим пишним палацом. Замкова будівля розташована посеред старовинного парку.

  • Зараз: Зараз на території замку Мерінга знаходиться школа-інтернат.
  • Адреса: вул. Інтернаціональна 4, с. Стара Прилука, Липовецький р-н, Вінницька область.

8. Черленківський замок, Тиврівський район

Черленківський замок — фортеця, що існувала в XVI-XVIII століттях, розташована поруч з селом Селище, Вінницької області. Кам’яний замок в Старому Черленкові збудував в середині XVII століття хтось з шляхтичів Черленковських — власників містечка. 

Зараз від повноцінного замку залишились лише руїни двох веж, які розташовані на високій терасі над меандрами річки. Збереглися і залишки замкових фундаментів, а також підземні ходи із скарбами, які, за переказами, вели аж до Вінниці. 

Найкраще збереглася двоярусна шестигранна вежа з відшкутатуреним фасадом і рустованими кутами. З початку 1800-х років вона була перетворена на родинний склеп Щеньовських. Її прикрашав купол зі шпилем, а про колишній оборонних характер вежі нагадували амбразури у нижньому ярусі. Цинкові труни у склепі, як у казці, висіли на ланцюгах. Всі поховання знищили більшовицькі окупанти після революції, труни були викинуті з башти. 

  • Адреса: Селище, Тиврівський район, Вінницька область.
  • Зараз: Руїна історичної оборонної споруди. Пам'ятка архітектури і містобудування місцевого значення, включена до відповідного Реєстру пам'яток історії та культури Вінницької області. 

 

Читайте також:

В дитинстві, на початку кар'єри і тепер. Переглядаємо фото зірок естради родом із Вінниці

Вінничанка — ведуча нового сезону «Танці з зірками». Цікаві факти про Іванну Онуфрійчук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач52

    До Тульчина чудова дорога
  • AK

    У селищі спаплюжили памятку, нажаль. Можна викреслювати із списку.
  • Жора

    А возле Винницы  дворцы которые построили наркоторговцы? Где фото ?
  • Vitaliy Kachmar

    До всіх цих пам'яток (крім Немирова) такі дороги що ні про який внутрішній туризм і мови бути не може (((
    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podorozhi/rozkishni-palatsi-i-zamki-nepodalik-vinnitsi-marshrut-dnya-dlya-podoro-11250753.html

keyboard_arrow_up