Добрі вчинки та досягнення. 21 історія вінничан за 2021 рік

Добрі вчинки та досягнення. 21 історія вінничан за 2021 рік
  • Минулий рік був насичений на усілякі події: і драйвові та веселі, і сумні та трагічні. Він був сповнений змінами, відкриттями та вчинками. 
  • Пригадаймо, добрі справи та досягнення вінничан за 2021 рік. Про такі учинки варто пам'ятати! 

Минулого року вінничани вкотре довели, що, попри складну ситуацію в країні, пандемію та всі інші негаразди, є місце добрим справам та досягненням. 

Розкажемо для вас про містян, які робили хороші справи, не очікуючи подяки. Кожне їхнє звершення варте поваги, та надихає допомагати іншим. Ми зібрали 21 таку історію. 

Донор, що врятував три життя

Відео дня

Про героїчну історію вінницького донора говорила не тільки Вінниця, а й уся Україна. Вінничанину констатували смерть головного мозку, і лікарі сказали, що він не виживе, проте всі інші органи у чоловіка були здорові. Рідні чоловіка погодилися на донорство. 

Таким чином вінничанин помер, а його нирки, печінка та серце подарували другий шанс на повноцінне життя чотирьом дівчатам. Для вітчизняної медицини — це величезна подія. А такий героїчний вчинок рідних вартий найбільшої поваги. 

Детальніше можете прочитати ТУТ

Поліцейські врятували від самогубства

На Вишеньці 59-річний вінничанин намагався вкоротити собі віку, стрибнувши з 11-го поверху. На щастя, поліцейські Дмитро Василишин та Олег Карлінський швидко та вчасно приїхали на виклик. На місці вони намагалися спокійно звертатися до чоловіка, а останній постійно повторював, що йому страшно і спускатися не хотів. В останню мить, коли чоловік одною ногою вже повис у повітрі, поліцейські врятували його життя. 

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Діти збирали допомогу для бійців на Сході

Вихованці дитячих садочків разом з батьками та педагогами передали гуманітарний вантаж для воїнів в зоні ООС. Діти зібрали солодощі, засоби гігієни, консервацію та намалювали малюнки для військових. Таку ініціативу дітки з дитсадочку №2 роблять вже кілька років поспіль, передаючи власноруч зроблені подарунки бійцям. 

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Встановила рекорд світу

Мар’яна Шевчук виборола золоту медаль на Паралімпіаді-2020 у Токіо. А у грудні цього року чемпіонка Паралімпіади в Токіо, уродженка Хмільника з Вінниччини, Мар'яна виборола золоту медаль і встановила рекорд світу на чемпіонаті з пауерліфтингу в Грузії. 

Такі досягнення варті поваги та захоплення! Детальніше можете прочитати ТУТ

Спільно прибрали Кемпу

Небайдужі до проблем екології містяни згуртувалися та разом прибирали острів Кемпа. Після однієї з акцій прибирання звідти вивезли 120 мішків непотребу.

«Нам не важко, справді, адже від розуміння того, що ми робимо добру справу, є певна втіха. Просто хотілося б, аби надалі люди брали з собою сміттєві пакети, збираючись на природу. І не лише на Кемпу.  Це ж так природно — забрати своє сміття із собою», — говорили волонтери. 

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Відкрили сортувальну станцію

Ще один корисний вчинок для екології зробили діти та колектив вінницької школи № 20, що на Малих Хуторах. Там запрацювала станція сортування вторинної сировини «Eco Friends». У будні жителі цього мікрорайону можуть користуватися її послугами. 

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Бігали заради онкоодужуючих

Цей забіг вже не перший рік об'єднує людей, які живуть з історією раку молочної залози, сім'ї та друзів, лікарів та всіх, хто хоче підтримати забіг. Його мета — підтримати онкоодужуючих жінок та зібрати гроші на відкриття кабінету психологічної підтримки на базі Національного інституту раку. Вінничани та вінничанки теж долучилися до всеукраїнської ініціативи.

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Зібрали гроші для розвитку села

75 000 гривень зібрала Оксанівка на «Спільнокошті» на стежку до печерного храму. Село таким чином розвиває «зелений» туризм. 

Оксанівка відома своїми печерами на крутому березі Дністра. В одній з них збереглися залишки печерного храму. За переказами, його створили ченці, які поверталися з Афону. Вік цієї пам'ятки перевищує тисячу триста років. 

Детальніше можете прочитати ТУТ

Працевлаштовують людей з синдромом Дауна

У місті ГО «Вінниця Даун Синдром» ініціювала всеукраїнський проєкт «Сонячні професії», в якому взяло участь 35 підлітків. У його рамках десять молодих людей із Синдромом Дауна проходили стажування у кафе та закладах торгівлі міста. 

Цей проєкт, окрім допомоги з працевлаштуванням, має ще одну важливу функцію — показати суспільству, що люди з синдромом можуть освоювати усілякі професії. 

Детальніше можете прочитати ТУТ

Збирали гроші для порятунків вінничан

Ми з вами впродовж цього року неодноразово допомагали іншим людям коштами. Наші журналісти кілька разів на місяць писали публікації про збір грошей для містян, які цього потребують. Кожна гривня для людей, що мають важкі недуги чи потрапили у скрутні ситуації — була на вагу золота. Дякуємо тим, хто не залишався байдужим впродовж цього складного 2021-го!

Мама стала донором нирки для сина

Наприкінці цього року відбулася ще одна важлива для медицини нашого міста подія — перша трансплантація нирки. Донором стала Галина Іванівна. Жінка зробила подарунок сину. Вона розповідала, що давно про це мріяла та щаслива, що операція пройшла успішно і вдома, у Вінниці. Лікарі кажуть, що стан і матері, і сина, стабільний. Усе добре. 

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Рятували риб та черепах

У нас риболовля доволі популярне хобі багатьох жителів області. На жаль, історій браконьєрства теж вистачає. Окрім відповідних органів, вінничани теж рятують здобич браконьєрів. 

Пригадаймо історію, як під час сплаву Південним Бугом увагу двох друзів привернула червоновуха черепашка, яка, здавалося, зупинилася на одному місці й не могла поворухнутись. Виявилось, що вона потрапила у пастку — риболовну сітку. Не гаючи часу, чоловіки кинулись на порятунок…

Детальніше можете прочитати ТУТ.

Встановили екологічний рекорд

Наша область цьогоріч стала багатшою як мінімум на 200 тисяч молодих дерев. Їх всіх волонтери висадили лише за один день у рамках акції «Озеленення планети».

У Вінниці з’явилися молоді саджанці на честь лікарів, які рятують від коронавірусу, і чорнобильців — 35 років тому вони врятували світ від ядерної катастрофи. 

Детальніше можете прочитати ТУТ

Придбали квартири для лікарів

Цьогорічний День медика для двох працівників лікарні в Ольгополі став особливим та знаковим. Вони отримали ключі від двокімнатних квартир. Лікарі не могли повірити у те, що це справді з ними відбувається, а щедрий подарунок зробив керівник місцевої агрофірми «Ольгопіль» Павло Каленич. 

Детальніше можете прочитати ТУТ

Здавали кров

У Вінницькому обласному центрі служби крові цього року час від часу критично не вистачало тих чи інших груп крові. Про це вони постійно писали на Фейсбук-сторінці закладу. Проте на їхній сторінці можна побачити й позитивні дописи — зі світлинами донорів, які, здавши кров, врятували комусь життя. 

До прикладу, близько пів сотні донорів зареєструвалися цього разу на вінницький Red Brunch. Проводили його ще тільки у центрі служби крові, а й у Veteran Hub. Бо саме вінницькі ветерани та чинні військовослужбовці вирішили здавати кров для потреб хворих дітей.

Детальніше можете прочитати ТУТ

Встановлювали дефібрилятори та навчали містян

У Вінниці цьогоріч з'явилися шість автоматичних зовнішніх дефібриляторів (АЗД) у публічних місцях міста, а також навчали понад 200 містян надавати домедичну допомогу та користуватися АЗД. 

Тепер ці дефібрилятори за потреби допоможуть рятувати життя вінничанам чи гостям міста, у яких відбудеться зупинка серця. 

Детальніше можете прочитати ТУТ

Прилаштовували тварин

Традиційно раз на рік у Вінниці проходить благодійний ярмарок бездомних тварин «Хвіст-Фест». Це некомерційний захід, на якому можна знайти собі чотирилапого друга. Бажаючі завести кошеня або цуценя приходять і забирають того, який їм сподобався найбільше. Цьогоріч завдяки цьому ярмарку кілька десятків тварин стали щасливіші та знайшли свої родини. 

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Оплатили операції

Ми неодноразово писали про відому пару Олександра Зінченко та Влади Седан. Дівчина — вінничанка. Цьогоріч її чоловік, гравець збірної України Олександр Зінченко оплатив приїзд та перебування в Україні відомого німецького хірурга Клауса Екснера, який протягом тижня виконував близько 30 операцій для дітей із вродженими та набутими вадами.

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Висадили алею магнолій перед пологовим

У 2021-му активні вінничанки організували соціальний проєкт «Намисто Магнолій». Вони вирішили висадити алею магнолій перед вікнами пологового будинку № 2. Для цього мисткині організували благодійний розпродаж прикрас і аукціон лотів з історією

Детальніше можете прочитати ТУТ. 

Співала 120 днів українські пісні

Цьогоріч вінничани й культурно розвивалися, та надихали інших своїми талантами. Впродовж сто днів наша землячка Юлія Васюк до 120-річчя від дня народження видатного подільського фольклориста Гната Танцюри співала 120 пісень. Останні фольклорист записував понад сотню років тому від співачки з Вінниччини Явдохи Зуїхи.

Детальніше можете прочитати ТУТ

Реагували на експерименти

Впродовж цього року наші журналісти створювали для вас відео, і зокрема відеоексперименти. До прикладу, просили дати гроші на дорогу, кажучи, що не вистачає. І більшість містян — відкликалися на допомогу, та виручали людину з біди. 

Чи, наприклад, говорили: «До нашої подруги «пристає» незнайомий чоловік, чи не могли б ви піти зі мною та завадити йому?». Вінничани теж реагували активно та наполягали викликати поліцію. Тож, дякуємо, тим, хто небайдужі та готові допомогти іншим. 

Переглянути всі ці відеоексперименти можете на нашій сторінці в YouTube

Читайте також: 

«Це було дуже схоже на якусь авантюру». Як філолога з Гайсина запросили на «педагогічний Оскар»

Тест від 20minut.ua: наскільки добре ви знаєте новорічну Вінницю?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up