«Це було дуже схоже на якусь авантюру». Як філолога з Гайсина запросили на «педагогічний Оскар»

«Це було дуже схоже на якусь авантюру». Як філолога з Гайсина запросили на «педагогічний Оскар»
Вчителька Тетяна Мендусь отримала національну премію Global Teacher Prize Ukraine
  • Тетяна Мендусь, вчителька з міста Гайсин, що на Вінниччині задумала створити у своїй гімназії STEM-лабораторію.
  • Проект Global Teacher Prize Ukraine здійснив її мрію.
  • Як це вдалося філологу з Вінниччини?

Чотири роки поспіль в Україні визначають кращих учителів за версією національної педагогічної премії Global Teacher Prize. Організатори зважають на досягнення вчителів не лише щодо своїх учнів, а й щодо їх соціальних ініціатив.

Національну премію Global Teacher Prize Ukraine по-простому називають «нобелівкою» для вчителів. Цьогоріч її переможцем став учитель зі столиці. Однак не залишилася непоміченою і Вінниччина.

Вчителька гайсинського ліцею №7 Тетяна Мендусь здобула перемогу у номінації «Реалізація мрії». Завдяки їй навчальний заклад отримав 300 тисяч гривень на створення STEM-лабораторії.

Відео дня

Цьогоріч найцікавішою педагогічною мрією визнали ідею Тетяни Мендусь, вчительки з Гайсина. Саме вона цього року отримала «педагогічного Оскара» і гроші на реалізацію її проекта.

Відновити біокомплекс ліцею

Як вдалося вчительці української мови і літератури отримати «педагогічного Оскара», адже проект пов'язаний з природничими науками?

— Я працюю в гайсинському ліцеї №7  вже 13 років, — розповідає Тетяна Мендусь. — Виявляється, що колись тут працювала заслужена вчителька УРСР Лідія Швець. Біолог, задля якої за державний кошт при школі збудували біокомплекс. Він тривалий час працював, а потім занепав. Періодично його ремонтували, але він не використовувався на повну потужність. Це хороша двоповерхова споруда. Мені доводилося там бувати і бачити, який цей комплекс має потенціал. А тут я ще й зацікавилася останнім часом STEM-освітою і тим, наскільки її можна застосовувати до предметів гуманітарного циклу.

STEM — це поєднання науки, технології, інженерії й математики. Отож, я цікавилась цим питанням. І бачила, що в нас є місце, є вчителі, які могли б це робити, але не бачила шляхів, де на це взяти кошти і як це можна реалізувати.

Коли Тетяна Мендусь подавала заявку на Global Teacher Prize Ukraine, то дізналася, що спонсори проекту зацікавлені темою екології. Їй на думку спав саме біокомплекс в її ліцеї.

— Я мрію про те, щоб учні знаходили себе в біології й мали для цього майданчик, на якому можуть експериментувати, досліджувати і придумувати щось своє, — говорить педагог з Гнівані. — В нашій школі навчаються більш як 800 учнів. Якщо ми модернізуємо наш біокомплекс, вони на уроках біології можуть відвідувати лабораторію і працювати з відповідним обладнанням. Крім того, є вчителі, які мають досвід підготовки учасників і переможців дослідних проектів Малої академії наук. Ці діти також могли б повністю усі свої дослідження робити, використовуючи це обладнання. І крім того, зараз за новим законом про освіту 10-11 класи мають бути профільними. Тому цілком можливо, щоб один із класів цих паралелей був саме профільним природничим.

STEM-лабораторія майже готова 

Про свою перемогу вчитель Тетяна Мендусь дізналася під час вручення премії Global Teacher Prize.

— Це було дуже схоже на якусь авантюру, — ділиться вчитель з Гнівані. — Я вже знала, що не увійшла навіть до топ-50 премії Global Teacher Prize, а мене чомусь запросили приїхати на церемонію нагородження переможців. В сім'ї на мене подивилися з-під лоба, але я вирішила, що все одно поїду. А виявилось, що перемогла в номінації від концерну «МХП» «Реалізація мрії вчителя». На «Оскарі» актори хоча б знають, що вони номіновані, а для мене перемога стала цілковитою несподіванкою, бо вважала, що приїхала просто подивитися на церемонію.

На реалізацію мрії для свого ліцею Тетяна Мендусь отримала 300 тисяч гривень, крім того залучають власні кошти навчального закладу. 

— На ці гроші ми розробили проект створення біокомплексу — і все швидко закрутилося. Зараз ремонтують приміщення майбутньої STEM-лабораторії. Роботи завершаться вже буквально днями. Сподіваюся, що цієї зими буде урочисте відкриття лабораторії,чекаємо на облоаднання.

Задуманий проект треба реалізувати і зробити це на рівні: максимально якісно, щоб результат був якомога ближчим до того, про що мріялося. І знаєте, що найбільше тішить? Участь у змаганні на здобуття премії, перемога, — все це було зовсім недавно. А ми проект уже реалізуємо.

Тетяна Мендусь переконує, що всім її колегам такі проекти під силу. Була б ідея, а можливість її реалізації не забариться.  

— Я з тієї когорти, яка намагається використовувати всі можливості. Намагаюся бути проактивним вчителем, бо хто стукає — тому відчиняють. І навіть якщо в мене нічого не виходить, це не означає, що наступного разу, коли я побачу якийсь конкурс чи проект, я не візьму в ньому участь. Усі наші досягнення починаються з бажання зробити цей світ трохи кращим.

 

Читайте також:

Якщо не Італія, то куди? Які країни Європи відкриті для нас в новорічний період

Ялинка 28 метрів у сріблясто-синіх відтінках. У парку відкрили головну новорічну красуню Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Natalie Kolisnyk

    Молодчина!
  • Александр Левицкий

    Молодец

keyboard_arrow_up