«Ідеальна спортсменка». Про хмільничанку Мар’яну Шевчук, рекордсменку світу з пауерліфтингу

«Ідеальна спортсменка». Про хмільничанку Мар’яну Шевчук, рекордсменку світу з пауерліфтингу
Хмільничанка Мар'яна Шевчук (в центрі) побила світовий рекорд
  • Днями чемпіонка Паралімпіади в Токіо, уродженка Хмільника з Вінниччини, Мар'яна Шевчук виборола золоту медаль і встановила рекорд світу на чемпіонаті з пауерліфтингу в Тбілісі (Грузія). 
  • Розповідаємо, як дівчина потрапила в спорт і як їй  вдається досягати таких результатів.

Вінничани встановлюють світові рекорди, і ми не можемо не пишатися їх результатами. Днями хмільничанка Мар'яна Шевчук стала переможницею чемпіонату світу з пауерліфтингу серед паралімпійців у ваговій категорії до 55 кг. При цьому в Тбілісі вона побила свій власний рекорд.

З першої спроби дівчина взяла вагу в 125 кг. Цей результат їй вже тоді відразу приніс перше місце, але вона вирішила не зупинятися на досягнутому. На другій спробі їй вдалося взяти вагу в 128 кг, а на третій — в 133,5 кг. 

Таким чином Мар'яна Шевчук перевершила власний світовий рекорд на 1,5 кг і стала дворазовою чемпіонкою світу. Спортсменка зізналася, що хотіла побити свій світовий рекорд ще на Паралімпіаді 2020 року в Токіо.

Відео дня

— Ми планували це зробити на Паралімпійських іграх у Токіо, але не змогли, тому зробили це тут, — ділиться враженнями спортсменка. — Це дуже вдалий рік для мене, і я дуже щаслива всередині, хоча це складно зараз передати ззовні.

Друге місце на першості світу в Грузії посіла турчанка Бесра Думан із результатом 121 кг, а «бронзу» завоювала росіянка Тамара Підпальна, піднявши 120 кг.

«Чітко виконує задачі»

Мар'яна Шевчук, яка могла б жити на соціальну допомогу по інвалідності, сьогодні титулована спортсменка і рекордсменка світу. Вона народилася з хондродистрофією — станом, що впливає на розвиток хрящової тканини.

Випадково отримавши пропозицію від заслуженого тренера України з пауерліфтингу Олега Пакули дівчина спробувати себе у пауерліфтингу, — погодилася, і це змінило її життя.

— Погодилася одразу, бо дуже хотіла потрапити в спорт, бачила себе лише там, — говорить Мар'яна. — Тренер мені сказав, ти маєш слухатися мене, виконувати вказівки, і в майбутньому все у тебе буде гаразд.

Чемпіонка Мар'яна Шевчук і тренер Олег Пакула

Режим у спортсменки військовий, все прописано по графіку, півдня на тренуваннях. Для тренера Олега Пакули, Мар'яна — найбільша гордість, в яку вкладає всі зусилля. Переживає за дівчину, як за власну доньку. Каже, має переваги серед спортсменів завдяки зосередженості.

— Їй Бог дав рису характера, що вона повність абстрагується від всього на змаганнях, — каже Пакула. — Вона перед виступом не хвилюється, не тремтить — просто чітко виконує свою задачу. Як спортсменка вона ідеальна. Хоч вона тепер дворазова чемпіонка світу, на досягнутому не зупиняється.

Що відомо про Мар'яну Шевчук

Мар'яна Шевчук народилася 22 травня 1996 року в Хмільнику, що на Вінниччині. Була вихованкою Вінницької обласної ДЮСШ «Колос».

Нині дівчина — студентка факультету технологій виробництва і переробки продукції тваринництва Вінницького національного аграрного університету. Також представляє регіональне відділення «Інваспорт».

Перші досягнення в Мар'яни були в 2015 році. Тоді вона взяла золото на чемпіонаті Європи. В 2016 році дівчина на паралімпіаді в Ріо де Жанейро посіла четверте місце та виборола перше місце серед юніорів Кубку світу. В 2018 році хмільничанка стала Чемпіонкою Європи та світовою рекордсменкою. В 2019 році вона отримала титул найкращої пауерліфтерки світу.

Ліцензію на паралімпіаду в Токіо, де здобула першість, отримала в липні 2019 року на чемпіонаті світу серед спортсменів з вадами опорно-рухового апарату. Влітку 2021 року Шевчук встановила світовий рекорд, який тепер перевершила.

Як зазначають в регіональному центрі «Інваспорт», результати Мар'яни є вищими, ніж результати спортсменів без інвалідності. А ще вона є єдиною європейкою, яка досягла таких висот у пауерліфтингу.

 

Читайте також:

Лише люди з народу і без політики. Стартував відбір до «Рейтингу лідерів думок і блогерів Вінниччини»

Всі наші в одному концерті. У Вінниці відбулася перша «Пісня року», яка стане традиційною

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up