«Ми це зробили!». 75 000 гривень зібрала Оксанівка на Спільнокошті на стежку до печерного храму

«Ми це зробили!». 75 000 гривень зібрала Оксанівка на Спільнокошті на стежку до печерного храму
ВОксанівці проживає менше 50 людей, їх підтримали на Спільнокошті у два рази більше учасників - 108
  • Завтра, 30 листопада, завершується термін збору коштів на реалізацію проекту «Врятуймо пам’ятку культурної спадщини ХI століття».
  • Жителі села Оксанівка зуміли зібрати заплановані 75 тисяч гривень.
  • Їм обіцяли подвоїти суму. Хто саме?

—Ура! Ми це зробили! — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Мирослава Марченко, керівниця ГО «Ямпільщина туристична». — 108 внесків доброчинців підтримали проект. Зібрано 75 000 гривень. Це 100% необхідної суми.

Для чого невеликому селу на кордоні з Молдовою була участь у проекті? Оксанівка відома своїми печерами на крутому березі Дністра. В одній з збереглися залишки печерного храму. За переказами, колись вони служили монахам-рахманам оборонною спорудою. Оксанівським печерам надано статус Пам’ятки культурної спадщини XI-XVII століття місцевого значення.

Село розвиває «зелений» туризм. Сюди приїздять мандрівники з близьких і далеких місць. Печерний храм є одним з тих об’єктів, куди хоче добратися кожен, щоб доторкнутися до далекого минулого, крім того, звідти відкриваються унікальні краєвиди!

Відео дня

Хоче добратися, та не може. Видертися на високу кручу вдається не кожному. Можна зірватися з урвища. Хто йшов, бувало, падав, тримався за гілля дерев, шукаючи опору.

До речі, потрапити у печеру можна двома шляхами. Один з них веде згори, де обладнали оглядовий майданчик. Інша стежка тягнеться вгору з села. По обох стежках, як уже згадувалося, йти не тільки небезпечно, а й ризиковано.

—Виникла ідея прокласти безпечну стежку, — розповідає Мирослава Марченко. — Встановити східці, поручні. На частині шляху це вже зроблено за кошти Ямпільської громади, до якої належить Оксанівка. Ми вирішили завершити роботу.

Написали проект «Шляхами рахманів». Але нас не підтримали. Подавали на два конкурси, а перемогу не здобули. Пропозицію підтримки запропонував Благодійний фонд «МХП —  громаді».  Щоправда, спочатку необхідно було пройти навчання, а потім поставили умову: кошти нададуть тоді, коли громада зуміє зібрати визначену для себе суму грошей на платформі Спільнокошт. Якщо це вдасться, тоді МХП подвоїть зібрану суму.

За 27 днів зібрали 55 тисяч, решту суми вдалося надбати всього за сім днів.

—Дуже старалися мешканці села, — каже Мирослава Марченко. — Організували випікання пирогів. Їх продавали на ринку. Поруч стояв стенд, де йшлося про збір коштів на реалізацію проекту.

За короткий період часу згуртувалася гарна команда, яка зуміла привернути увагу до пам’ятки культурної спадщини. Ще раз переконалися, що громада — це сила! Мешканці Оксанівки вдячні всім, хто поділився своїми заощадженнями заради благородної справи. Обіцяють назвати всіх 108 учасників. У селі менше 50 жителів, а підтримали їх у два рази більше людей.

Тепер сподіваються, що свого слова дотримають керівники Благодійного фонду «МХП – громаді». Зібрані на Спільнокошті гроші використають за призначенням, а суму від МХП — на розвиток туристичної привабливості села.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up