«Ми цей бізнес почали у Вінниці»: історія успішного українсько-американського стартапу

«Ми цей бізнес почали у Вінниці»: історія успішного українсько-американського стартапу
Команда Restream/ фото: Restream
  • Вінничани Олександр Худа й Андрій Суржинський розробили стрімінговий сервіс, яким користуються далеко за межами України.
  • Стартаперам довелось пройти непростий шлях, щоб втілити свою ідею в життя і відкрити офіс в Остіні.
  • Що таке Restream і як вінницьким розробникам вдалось підкорити Америку?

Олександр Худа й Андрій Суржинський заснували стрімінговий сервіс Restream — стартап, без якого багато людей по всьому світу не можуть уявити своє життя. Платформа дозволяє транслювати одне відео в режимі реального часу відразу на кілька online-майданчиків. Тому не дивно, що особливо популярним Restream став під час пандемії, коли навчання і робота мільйонів людей перенеслись у дистанційну площину. 

За кілька років існування стартапу він встиг «переїхати» спочатку в Київ, а тоді в Остін, штат Техас, і заручитись довірою багатьох користувачів, серед яких канал «Discovery», пресслужби Червоного Хреста та Всесвітньої організації охорони здоров’я, польський сейм та ямайський уряд. Про це повідомляє Forbes і MC.Today.

А розпочалось все у Вінниці

«Ми з Олександром Худа вперше зустрілися в проєкті Tutorsband, який він заснував. Я прийшов туди розробником за кілька років до «смерті» стартапу, — розповів Андрій Суржинський «MC.today». — Це була освітня платформа, на якій також можна було проводити стріми і вебінари. Користувачі могли транслювати відео безкоштовно або за оплату. Платформа заробляла на комісії».

Відео дня

Tutorsband більше орієнтувався на український ринок та ринок країн СНД, бо хоч команда проєкту хотіла підкорити захід, їм цього не вдалось. 

«Щоби залучати нових користувачів платформи, треба було створювати якісний контент, а для того, щоби на цьому контенті заробляти, потрібна була сформована аудиторія. Дуже складно побудувати компанію з такою соціальністю. Restream, на відміну від Tutorsband, стрімінгова платформа для користувачів, у яких уже є своя аудиторія, — пояснював тоді Андрій Суржинський. — Далі стандартна історія. У стартапа закінчились гроші, їх бракувало навіть на зарплату, команда почала розбігатись. Десь в такій атмосфері і виникла ідея створити Restream».

Андрій Суржинський і Олександр Худа

Як з’явився Restream?

«Якось Олександр поділився зі мною ідеєю про створення сервісу для стрімерів, який би давав можливість транслювати відео на декількох ресурсах одночасно. Ми досі іноді сміємося з того, що це була перша ідея, вислухавши яку я відразу сказав: «Може спрацювати», — читаємо далі на «MC.today». — Насправді у нас не було часу довго аналізувати ідею, тестувати її. Мінімально життєздатний продукт ми створили за місяць. Він, якщо чесно, був в жахливому стані, але ми все одно його запустили.

Вінничани почали роботу над проєктом ще у 2014 році, а вже за рік про стрімінговий сервіс написали у видання «TechCrunch» — одному з найвагоміших світових ЗМІ у сфері технологій.

Після такої першої слави користувачі почали дуже стрімко реєструватися на сервісі і це  поставило під загрозу всю бізнес-модель стартапу.

«Основна стаття витрат Restream — оплата серверних потужностей, за допомогою яких відеопотік дублюють і виводять на кілька майданчиків. Рахунки приходили на тисячі доларів, а оплачували їх на боргові гроші, — читаємо у матеріалі Forbes. — У 2016-му акселератор IA з Остіна, що в Техасі, запропонував вінничанам 50 000 доларів і менторську програму в обмін на невелику частку у стартапі».

Та оскільки летіти до Штатів обом засновникам було дорого, вирушив туди лише Олександр Худа.

«Гарний продукт і знайомства вивели стартап на першу серйозну інвестицію: американські бізнес‑ангели вклали в Restream майже 500 000 доларів, оцінивши компанію у сім мільйонів доларів», — інформує Forbes. 

Могли все втратити

Намагалися хлопці знайти інвесторів і в Україні, але вони пропонували зовсім невигідні умови. Андрій Суржинський поділився, що команді Restream`у було спочатку дуже важко, кілька місяців вони взагалі не знали, що на них чекає завтра.

«Ми позичали гроші у друзів, знайомих. Ми дзвонили хостинг-провайдерам, вигадували якісь нісенітниці, що у нас тут проблема з картою, «не виключайте, будь ласка, наші сервери, ми все оплатимо», — пригадує він. — Страшно було від усвідомлення того, що ми знайшли продукт, який справді потрібен людям, але ми можемо втратити його через те, що у нас немає декількох тисяч доларів».

Хлопці понабирали чимало боргів і витратили всі свої заощадження, перш ніж знайшли перших зацікавлених інвесторів.

«Головне, з чим ми помилилися, — хибно розрахували час, за який можемо знайти інвестиції. Ми були занадто оптимістичними», — додав Андрій. 

З рештою у розвиток стартапу втрутилась дивовижна випадковість. 

«Нинішній голова Restream з продукту Морган Шванке вперше почув про компанію від свого перукаря у Сан‑Франциско, який розповідав йому, як стримить у вільний від роботи час. Зацікавившись, Шванке запропонував розробникам посприяти з інвестиціями. Худа знову полетів до Америки, цього разу просто в Долину, — читаємо на Forbes. — Там він провів сотні зустрічей, які здебільшого закінчилися нічим. Але коли з’явився перший інвестор, інші долучилися.

Плив Covid-19 на стартап

Після вчасно отриманих надходжень, команда проєкту спочатку переїхали з Вінниці до столиці, де базується уся інженерна команда, команда з маркетингу та техпідтримка, та відкрили офіс у техаському Остіні.

«Спочатку було важко з набором команди. В Україні, а особливо у Вінниці, було складно знайти розробників, орієнтованих на роботу в продуктовій компанії. Тобто таких, які справді відповідально ставляться до того, що роблять,  — продовжує розповідати Андрій «MC.today». — Однак за перший рік наша команда зросла до 10 людей. Зараз нас трохи більше 35. У п’ятницю, 31 січня (2018 рік — авт.), відкрився наш перший офіс в Остіні. Ми обрали США для реєстрації компанії, бо тут зрозумілий і прозорий процес відкриття і ведення бізнесу. Зрозумілі податки. Дуже просто отримувати оплати зі всього світу. Я думаю, що в Україні з цим могли би виникнути труднощі».

За інформацією Forbes, уже з середини 2018-го стрімінговим сервісом користувалися телеканал Discovery, британська студія Boiler Room, а також президент Аргентини, сейм Польщі й уряд Ямайки. 

«Загальна кількість трансляцій перевалила за 25 мільйонів Засновники відмовилися від другого траншу свого інвестиційного раунду. Замість 4,5 мільйони доларів вони освоїли трохи більше 2 мільйонів, зате зберегли більше акцій, — йдеться далі у матеріалі. —  Пандемія і карантин підігріли інтерес до стримінгу. Онлайн‑трансляції тепер ведуть компанії, муніципалітети, громадські організації, церкви. Усі, хто пов’язаний із боротьбою проти коронавірусу, отримали преміумдоступ до платформи безкоштовно — це внесок Restream у боротьбу з пандемією. Їхній сервіс виручав пресслужбу Ломбардії, Всесвітню організацію охорони здоров’я і Червоний Хрест. У квітні 2020‑го Restream транслював найбільший благодійний онлайн‑концерт — One World: Together at home. The Rolling Stones, Пол Маккартні і Елтон Джон зібрали 128 мільйонів доларів на боротьбу із COVID‑19».

Про особливості Остіну

Багато стартаперів, особливо дотичних до IT-сфери, називають Остін новою Кремнієвою долиною, оскільки місто стрімко розвивається.

«Бізнеси цілеспрямовано переїжджають в Остін, відкривають тут R&D-центри (центр досліджень і розробки — авт.), бо доступ до ринку такий самий, а життя обходиться дешевше, ніж у Сан-Франциско, до якого звідти летіти кілька години, а внутрішні перельоти дуже дешеві. Втім, ціни за останні роки зростають і в Остіні, — продовжує свою розповідь Андрій Суржинський на «MC.today». — Це класичне американське місто з діловим центром, де зосереджена більша частина бізнесу, офісів і розваг. Без автомобіля пересуватися поза центром неможливо, там немає тротуарів і практично відсутній громадський транспорт. В цілому в Остіні можна жити, хіба що влітку буває нестерпно спекотно».

Чоловік додає, що в американському офісі працює троє людей, серед яких і Олександр Худа.  

«Наш фахівець із розвитку бізнесу живе в Сан-Франциско, тому що там велика концентрація компаній, з якими ми працюємо, — зазначив Андрій. — Але сам продукт ми розвиваємо в Україні».

Про українське чи навіть більше — вінницьке коріння стрімінгового сервісу говорить і Олександр Худа.

«За шість років компанія Худи та Суржинського перетворилася з простого ретранслятора на екосистему. Restream уміє групувати повідомлення з кількох платформ, планувати трансляції та аналізувати їхню аудиторію, — підсумовують у Forbes. — Успіх успіхом, але про коріння стартап не забуде, обіцяє Худа: «Restream завжди буде компанією з українським корінням. Ми цей бізнес почали у Вінниці. І це круто».

 

Читайте також:

«Я живу своєю роботою». Інтерв'ю з вінничанкою, яка розробляє авіаційні програми в Канаді

Бетмобіль, фургончик Скубі-Ду, Делоріан: якою буде нова експозиція у музеї моделей транспорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Елена Савченко

    Цікава стаття, хлопці - великі молодці! Отримати надійну фінансову підтримку не завжди можна. Я знайшла цікавий портал, де присутня безпосередньо програма підтримки підприємців https://buduysvoe.com/ru/node/251 Думаю, вам також цей лінк буде у нагоді.

  • Ols Kat

    Молодцы. Желаю вам в Америке дальнейших успехов и процветания!

keyboard_arrow_up