Бетмобіль, фургончик Скубі-Ду, Делоріан: якою буде нова експозиція у музеї моделей транспорту

Бетмобіль, фургончик Скубі-Ду, Делоріан: якою буде нова експозиція у музеї моделей транспорту
Олександр Вдовиченко з Бетмобілем
  • У єдиному в Україні музеї моделей транспорту готують сюрприз для відвідувачів.
  • Зараз триває підготовка нової тематичної експозиції, яка сподобається і дорослим, і дітям.
  • Директор музею Олександр Вдовиченко розповів про пошук рідкісних моделей автомобілів, запити вінничан і експонат, який йому самому найбільше припав до душі. 

Поки триває карантин, у вінницькому музеї моделей транспорту не до відпочинку. Тут активно готують приємний подарунок для вінничан та гостей міста. Нову експозицію вирішили присвятити кінематографу й показати, на чому ж їздили герої наших улюблених стрічок.

— У нас і до цього було чимало моделей із кінофільмів, але ми вирішили їх систематизувати й об’єднати в одну експозицію, — говорить директор музею Олександр Вдовиченко. —  Кілька місяців тому ми дістали з різних наших шаф автомобілі Джеймса Бонда й перенесли їх у спеціальний куточок. Тепер тут близько 60 машин — це половина всесвітньої колекції, яка вийшла кілька років тому в Англії. Там всього десь 126 моделей, тому ми фактично зібрали вже половину бондіани. 

Відео дня

Щоб відвідувачі відразу розуміли з якої саме частини франшизи той чи той автомобіль, поруч розмістили відповідні диски.

— Таку візуалізацію зробив мій колега Ігор Панасюк, — додає директор. — Завдяки цьому, відвідувачі не будуть плутатись і зможуть передивитись ті історії, які ще не бачили.

Можна сказати, що саме Агент 007 поклав початок виставці «Автомобілі з кінофільмів».

— Нас часто питали, де машини з тих чи тих фільмів, особливо цікавились діти. Тому ми вирішили не зупинятись на бондіані, а піти далі, — пояснює Олександр Вдовиченко. — І ось після декількох років пошуків нам вдалось знайти дуже круту й відому американську фірму «Jada», яка випускає моделі-копії таких автомобілів. 

Пошук експонатів

Пошук кіномашин став справжнім квестом для працівників вінницького музею. За словами його директора, вони весь час спілкувалися з колекціонерами й моніторили міжнародні ЗМІ й різні тематичні сайти.

— Щойно побачили, що «Jada» випустила свою колекцію — відразу почали шукати українського представника фірми, — пригадує він. — Знайшли дистриб'ютора в Києві і, маю сказати, нам тут дуже поталанило. Вінничанин, Колишній студент політеху, де я викладаю, виявився представником цієї київської дистриб'юторської компанії. Ми з ним познайомились і вклали певні домовленості. 

Протягом тижня чоловік дістав потрібні музею моделі й тепер шукає ті, яких не дістає для повної картинки.

— Кількість експонатів буде постійно збільшуватися, а експозиція — ледь не щомісяця зростати, — запевняє Олександр Вдовиченко. — Якогось ліміту за кількістю машин ми собі не ставимо — скільки є фільмів, стільки може бути й моделей. 

Перші кіномашини

Як вже згадав наш співрозмовник, у музеї моделей транспорту вже були машини з кінофільмів. Багато серед них з радянського кіно. Їх, за словами Олександра Вдовиченка, було збирати не так складно.

— Річ у тому, що автомобілі зі старих радянських фільмів траплялися ще багато років тому, а ось ці сучасні довелось шукати по всьому світу, оскільки їх просто не було, — каже він. — Коли американська фірма випустила свою лімітовану серію, ми відразу придбали 30 авто.

Саме ці машини «поселилися» на спеціалізованому стенді. Гості музею зможуть детальніше роздивитися супергеройські авто, усім відомий зелений фургончик з мультфільму про Скубі-Ду, вічну класику Delorean з трилогії «Назад у майбутнє», понад 10 машин з різних частин «Форсажу» і не тільки. 

— Нам вже телефонують і запитують про машини з тих чи тих фільмів, — сміється директор музею. — Найчастіше зараз цікавляться старими фільмами, з 70-80-х років.  Це ті історії, які більше знайомі старшим людям. 

Тож біля стенда з сучасними машинами родом з коміксів планують поставити стенд зі старими радянськими фільмами. 

— Батькам, які приходитимуть з дітьми, цікавіше дивитися на моделі з «Королеви бензоколонки», «москвич 408» з «Діамантової руки» чи щось з «Пригод Шуріка», — каже він. — До речі, вже ось виставили й впізнаване авто з «Дванадцяти стільців».

Не лише авто

Аби розглядати чотириколісні експонати було цікавіше, біля всіх авто поставили й фігурки головних героїв. Серед інших вже можна побачити Капітана Америку, Венома, Бетмена, Гарлі Квін і Джокера.

— Ми одразу вирішили біля машин ставити фігурки персонажів, хоч не відразу знали, де їх шукати, — зізнається Олександр Вдовиченко. — Та нам знову пощастило, що ці моделі продавались вже з фігурками. Вони всі номерні, ліцензійні,  металеві, тому й досить вартісні. Що стосується радянських фільмів, то фігурок до них поки немає. Я вже знайшов, де дещо можна замовити, тому будемо шукати далі.

Ми росли на цих фільмах

Директор музею розповідає, що вже проводив тестову презентацію для своїх друзів з дітьми — маленькі відвідувачі залишились у шаленому задоволенні й краще за самого Олександра розповідали про представлені фільми.

— Діти виросли на цих фільмах і їхні батьки також, — розмірковує чоловік. — Бо, знаєте, зараз газети так не читають, книжки теж не такою популярністю користуються — всі сидять у відеофільмах і мультиках. Тобто, це вже їхнє життя. Та разом з тим, вони, приходячи на виставку, будуть трохи відволікатись від віртуального світу!

Зі свого боку Олександр Вдовиченко зізнається, що поки найбільше вподобав автомобіль божевільного Дока з «Назад у майбутнє».

— У нас є машини з двох частин і вони відрізняються одна від одної, — додає він. — Можливо, серед експонатів будуть не лише машини, бо в тій самій трилогії у фіналі важливу роль відіграв потяг, а вже згаданий раніше Джеймс Бонд їздив і на човнах, і на мотоциклах, і на літаках, і на гелікоптерах — будемо доповнювати серії, щоб композиція була завершеною. 

Це варто побачити на власні очі

Наостанок Олександр Вдовиченко говорить, що всі моделі автомобілів просто в ідеальному стані. 

— Вони номерні і зроблені в масштабі 1: 24 — це все колекційні моделі, — каже чоловік. — Думаю, що через місяць-рік їхня вартість буде швидко підійматися. До того ж їх буде важче знайти, оскільки серія лімітована. Тому, запрошуємо всіх у гості, музей буде працювати, звичайно, з дотриманням всіх вимог і умов безпеки. Сподіваюсь, що після 1 травня локдаун трохи послабиться і сім’ї з дітьми зможуть прийти до нас і подивитись на новинки. 

Музей моделей транспорту знаходиться за адресою: вулиця Соборна, 64.
Вартість: для дітей до семи років — безкоштовно; для дітей, студентів і пенсіонерів — 20 гривень; для дорослих — 30 гривень.

 

Читайте також:

Сьома річниця війни: у Ветеранському просторі триває виставка картин офіцерки Наталії Жижко

35 років після трагедії. Спогади вінницьких ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up