Сьома річниця війни: у Ветеранському просторі триває виставка картин офіцерки Наталії Жижко

Сьома річниця війни: у Ветеранському просторі триває виставка картин офіцерки Наталії Жижко
Фото в матеріалі: vmr.gov.ua
  • До кінця квітня у Ветеранському просторі триває виставка картин Наталії Жижко. 
  • Художниця 27 років служить у Збройних Силах України, а ось до малювання повернулась лише у 2017-му після тривалої перерви.
  • Подивитись картини Наталії Жижко можуть усі відвідувачі простору, але з обов’язковим дотриманням карантинних обмежень.

Військовослужбовиця Наталія Жижко в дитинстві ходила до художньої школи, але потім багато років не торкалася фарб і пензлів. Все змінилось у 2017-му, коли вона вирішила зробити щось своїми руками, щоб прикрасити оселю. Відтоді картини Наталії неодноразово бували на міжнародних виставках, а сама вона стала суддею міжнародного класу.

— Восени 2017-го, пам’ятаю, побачила у колеги схему вишивки, яка мені дуже сподобалась, — пригадує художниця Наталія Жижко. — Мені захотілось прикрасити свій дім і я дивилася різні такі художні  роботи. Думала тоді, чи зможу зробити щось подібне. Отже, виходить, що на малювання мене надихнула вишивка колеги.

Відео дня

Попри досить велику перерву, майстриня не втратила хист. 

— Я здивувалася, коли сіла писати першу роботу й зрозуміла, що руки все пам’ятають, — сміється вона. — Взагалі я навчалась у Вінницькій художній школі, там був гарний рівень викладання і дуже хороші викладачі. 

За словами Наталії Жижко, свою першу виставку у 2018 році вона присвятила колишнім вчителям «художки», які її всьому навчили.

Міжнародні виставки

Після того, картини вінничанки почали мандрувати різними країнами Європи й світу. Її роботи побачили поціновувачі мистецтва з Англії, Словенії, Франції і не тільки.

—  Минулого року представники Японського інституту акварелі побачили мої роботи в Instagram і я, виходить, зовсім випадково взяла участь у їхній виставці. А вже цьогоріч мене запросили офіційно — тепер мої роботи беруть участь у Міжнародній виставці акварелі в Японії, — розповідає Наталія Жижко. — Також у мене була персональна виставка в Польщі в артгалереї пана Януша Гайди. Він мене запросив. 

У 2020-му були заплановані ще три міжнародні виставки художниці, але на заваді стала пандемія і карантинні обмеження.

— Одна виставка мала відбутися в Італії під егідою ЮНЕСКО, друга — в Польщі спільно з одним польським художником, і третя — в Болгарії, — перераховує вона. — Зараз мої роботи частіше за все беруть участь у київських виставках і міжнародних конкурсах. Правда, з початку цього року я змінила свій статус — стала єдиною з України суддею міжнародного класу й оцінюю роботи учасників конкурсу «Golden Time». 

У цьому конкурсі вінничанка також брала участь з 2018 року, а вже в січні 2021-го їй запропонували нову роль.

Як розповіла нам Наталія Жижко, вона не відчула особливої різниці між українськими та закордонними виставками. Каже, що люди всюди реагують на картини однаково.

— Цікаво спостерігати з боку, як люди оцінюють мої роботи, — зізнається вона. —  Словами не передати ті емоції, коли бачиш як інші розглядають твої картини. І це справді надихає!

«Потрібно мати більше навичок»

Наталія Жижко пише картини маслом, але зовсім нещодавно вирішила повернутися до акварелі. За її словами, все вдається не з першого разу, але це зовсім не привід для суму й розчарувань. 

— Я справді давно не писала аквареллю і звернулась до неї лише півтора року тому, — говорить художниця. — Це досить складна техніка й потрібна певна наполегливість, впертість і посидючість. Можливо, військова служба мені в цьому допомагає.

Наталія додає, щоб вправно творити акварельними фарбами, потрібно мати більше навичок.

— Як тільки акварельні фарби лягають на папір, то вже важко щось змінити, виправити чи переробити, — пояснює наша співрозмовниця. — Тому з маслом трохи простіше працювати, малюнок виглядає чистішим, немає зайвого бруду, оскільки, за потреби, можна витерти й переписати заново те, що не влаштовує. 

Коли жінка тільки починала малювати, у неї ніхто не вірив, та тепер щиро дивуються її досягненням.

— Для мене малювання — це свого роду перемикач з одного виду діяльності на інший. Зараз я намагаюсь закінчити всі домашні й робочі справи якнайшвидше, щоб повернутись до фарб, — каже вона. —  І коли я пишу картини, то вже віддаюсь цьому повністю.

Інша сторона життя

Виставка у Ветеранському просторі (вулиця Єрусалимка, 8) виявилась досить спонтанною. За словами майстрині, їй запропонували представити тут свої картини вранці 12 квітня, а вже наступного дня було відкриття.

До експозиції увійшли різні картини художниці, особливо багато серед них квітів і тварин. Наталія Жижко зізнається, що частину цих робіт вона готувала до виставки в Італії, а зображені квіти — маленький творчий експеримент.

— До цього я писала квіти лише маслом, та мені захотілось зобразити їх по-новому. Останнім часом я взагалі захоплююсь акварельними квітами й мені дуже цікаво їх писати, — розповідає вона. — Раніше, коли тільки починалась моя творчість, я малювала пейзажі, натюрморти й іноді людей. Та тепер я створюю більш продумані роботи, вони мають певну історію і сенс. 

На запитання, чому погодилась презентувати картини саме у Ветеранському просторі, Наталія відповідає, що не останню роль відіграло те, що вона сама носить погони.

— Мені хочеться, щоб люди бачили не одну сторону медалі, але й інше життя: бачили, що воно може бути прекрасним, що довкола нас, до прикладу, ростуть квіти, які мало хто помічає, — продовжує офіцерка. — Мені хочеться, щоб мистецтво стало теж, у певному розумінні, ліками. Тому я й погодилась. Та й мої колеги, побачивши виставку, були приємно здивовані, хоч вони вже звикли й підтримують мене. А це насправді дуже приємно!

Під час офіційного відкриття виставки, керівники Ветеранського простору теж звернув увагу, що твори мистецтва мають показати, що є життя після війни.

«Ми хочемо, щоб до нашого центру приходили сім’ями, і їм тут було цікаво та приємно.  Ми надаємо різні послуги ветеранам АТО/ООС, членам їхніх сімей та рідним загиблих.  Це й правова допомога, психологічна,  поміч з працевлаштуванням та й якісь складні життєві ситуації. Найпопулярнішою послугою у нас є реабілітаційна. У нас працює кваліфікований реабілітолог з великим досвідом роботи і золотими руками», — сказав керівник міського освітньо-аналітичного центру допомоги ветеранам АТО/ООС, членам їх сімей та сім’ям загиблих Олег Климбовський. 

 

Читайте також:

«Уже б залежала від антидепресантів». Як у Ветеранському просторі допомагають жінкам йогою

Екскурс у минуле триває: краєзнавчий музей презентував старовинні світлини Гайсина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Романов

    Назва якась туповата - військовослужбовця. Жінка-військовослужбовець як було колись звучить краще. Колись Наташа Дідух (Жижко) теж брала пензлі в руки і досить таки гарні картини малювала. Зараз досягла успіху і побажаємо їй ще більшого успіху і гарних картин. В світовому просторі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up