«Уже б залежала від антидепресантів». Як у Ветеранському просторі допомагають жінкам йогою

«Уже б залежала від антидепресантів». Як у Ветеранському просторі допомагають жінкам йогою
  • Двічі на тиждень проходять заняття жіночого клубу «Namaste». На кундаліні йогу запрошують учасниць АТО/ООС, жінок військовослужбовців і членів родин загиблих.
  • Про користь йоги для психічного здоров’я розповіла журналістці «20 хвилин» викладачка Севіль Едемова.

У Ветеранському просторі, що на вулиці Єрусалимка, 8, двічі на тиждень проходять заняття жіночого клубу «Namaste». Підтримку і відчуття гармонії тут досягають за допомогою кундаліні йоги. 

— Такі заняття відбуваються у рамках психологічної і фізіологічної реабілітації учасників АТО/ООС та їхніх родин, — розповідає менеджерка з комунікаційних технологій Ветеранського простору Марія Довжик. — Учасниці бойових дій або жінки учасників війни, доньки чи інші члени родин загиблих можуть безкоштовно приєднатися до занять йогою щовівторка о 12.00 та щочетверга о 17.00. 

У зв’язку з карантином кількість місць обмежена, тому попередньо потрібно записатись за телефоном 067-959-40-65.

Відео дня

— Йога справді позитивно впливає на психологічний стан і, звичайно, покращує фізичну форму. Щоб приєднатися до жіночого клубу не потрібно мати спеціальної спортивної підготовки, тому такі заняття підходять усім охочим жінкам незалежно від віку й фізичних можливостей. Головне — це бажання, — переконана Марія Довжик. — Йога  психологічно розвантажує, заспокоює, допомагає досягти гармонійного стану. Це справді те, що потрібно для адаптації у мирному житті. 

Марія Довжик: Йога потрібна для адаптації у мирному житті

Депресія, нейролептики… йога

Військовослужбовиця Вікторія (ім’я змінено на прохання героїні - авт.) познайомилась із йогою у Військовому просторі випадково. Але саме ці заняття, зізнається жінка, змінили її життя.

— Коли я приїхала з АТО у мене почалися великі проблеми у психологічному плані. Вони не були пов’язані безпосередньо з АТО, проблеми виникли на такому побутовому рівні, але це був сильний стрес. Згодом з’явилась важка депресія, — розповідає Вікторія. — Я вперше з таким зіткнулась і, зізнаюсь, раніше думала, що депресія — це звичайна хандра, апатія і поганий настрій, з якими можна легко впоратись. Та все виявилось зовсім не просто. Я вже фізично не могла впоратися зі своїм станом, мала фактично всі симптоми, змінила багато психотерапевтів і психіатрів, змінила багато таблеток… Нейролептики й антидепресанти дуже важко входять у людський організм і мають багато побічних дій. Я почала набирати вагу, з’явились болі у кістках, кошмарні сни, а ще, як виявилось, люди можуть вживати їх роками, відбувається дуже сильне звикання. Це все тривало близько трьох місяців, коли я вирішила спробувати відмовитися від ліків і боротися з депресією інакше.

Тоді військовослужбовиця звернулася до Ветеранського простору, де їй порадили психолога і заняття йогою.

— Мене це зацікавило. Я давно хотіла спробувати йогу, але, напевно, як і всі не розуміла, що це таке взагалі. Чесно думала, що буде дуже складно, що потрібно мати хорошу розтяжку, боялася, що мене посадять у позу лотоса і я більше не встану, — сміється жінка. — Я почала паралельно ходити до психолога і на йогу. Тоді була у відпустці, то мала достатньо часу для занять. Це виявилось так цікаво й просто, бо все відбувається поступово, а головне, що дарує йога — це душевний спокій. Знаєте, все зійшлось, мені одразу сподобалась наша викладачка Севіль, вона сама по собі непоганий психолог, і у групі була прекрасна атмосфера. Я справді стала спокійнішою. Коли відмовляєшся від антидепресантів, спочатку стає дуже важко, виникають різні думки й страхи, здається, що ти ніколи з цим не впораєшся. А ми це все проговорювали, Севіль багато розповідала, все пояснювала. Крім самостійних вправ, ми працювали разом всією групою — і це об’єднує, з’являється неймовірна підтримка. Ти відчуваєш, що не одна у своєму горі, що не лише у тебе є проблеми. 

За словами Вікторії, заняття йогою допомогли їй розібратись у собі й знайти причини депресії.

— Мені здається, що я не впоралася б без занять йогою тоді. Напевно, вже залежала б від антидепресантів, бо, на жаль, коли лікарі виписують такі ліки, вони рідко занурюються у причину стану. А ось йога «витягує» з тебе всі внутрішні проблеми і, головне, ти починаєш їх вирішувати. Вона вчить не стільки боротися, скільки сприймати, з дечим змиритися, зрозуміти, для чого нам ті чи ті ситуації. Заняття допомогли мені усвідомити, чому я опинилася тут і як рухатися далі. Я, наприклад, зрозуміла, що потрібно іноді зупинятися, а не просто бігти-бігти-бігти, що важливо відчувати себе у кожному конкретному моменті життя, бути тут і тепер, — зізнається Вікторія. — Йога дала мені не просто розуміння себе, але й розуміння себе у своєму ж житті. Бо ми насправді себе взагалі не знаємо, завжди у русі, завжди щось вирішуємо, плануємо, боремось і не дозволяємо зупинятись. Ми просто не розуміємо себе і через це робимо так багато помилок. 

А ще йога вчить любові, додає жіночності й добре поєднує психологічну підтримку й фізичні вправи.

— Наші жінки, я була точно такою ж, приділяють собі мало уваги. Вони весь час переживають за інших, щоб дома все було прибрано, щоб діти були доглянуті, щоб все і завжди встигати. Часто жінки просто не можуть зважитися виокремити час лише на свої потреби. Я хочу побажати жінкам нарешті повернутися до себе, приділяти час своєму здоров’ю і не відчувати через це докори сумління. Коли ти заспокоюєшся і починаєш себе любити, проблеми перестають видаватись такими гнітючими. Всі зміни у житті починаються із любові й поваги до себе, — переконана Вікторія. — А крім психологічної допомоги, йога також позитивно впливає на фізичний стан. На відміну від більшості видів спорту, йога не виснажує. Там є інтенсивні вправи, але вони гармонійно поєднуються із розслабляючими елементами, такі заняття під силу всім, не варто боятися, що щось не вийде. Гарне підтягнуте тіло в йозі приходить разом зі спокоєм, зосередженістю і відчуттям свого внутрішнього «я». Зараз я точно знаю, що у житті головне — це здоров’я, а психічне здоров’я — найважливіше.

— Я дуже вдячна, що у Ветеранському просторі є такі заняття для військовослужбовиць, жінок або дівчат так чи інакше пов’язаними з цим...Там панує така сімейна атмосфера, там безпечно, там тебе розуміють, підтримують і нікуди не підганяють. Я помічаю у собі зміни, і вони мені дуже подобаються! — каже жінка.

Для психічного здоров’я

У Ветеранському просторі кундаліні йогу жінкам викладає Севіль Едемова. Вона вважає її універсальним засобом для психологічної підтримки та фізичної гармонії.

— Йога — це такий синтез душі, розуму і тіла. Кундаліні йога взагалі дуже доступна, для того, аби нею займатися не потрібно мати якоїсь спеціальної фізичної підготовки, тому що акцент робиться саме на внутрішній стан людини, — розповідає Севіль Едемова. — У Ветеранському просторі на заняття приходять жінки зі справді великими психологічними травмами, і йога допомагає пропрацьовувати весь їхній негативний досвід. Важливою складовою наших занять є медитація — це практика дихання, бо саме воно є найшвидшим способом привести свідомість і розум у гармонію. Практика кундаліні йоги допомагає зрушити з певної точки й рухатися вперед. Викладачка йоги пояснює, що існують різні медитації, а під час занять жінки практикують медитації на прощення, прийняття себе й ситуацій, вчаться відпускати образи.

Севіль Едемова: Йога — це синтез душі, розуму і тіла

— У йозі є все: і психологія, і психоаналіз, і покращення фізичного здоров’я, і стимул до змін. Я бачу, як після занять у жінок починають сяяти очі й з’являється жага до життя. Під час медитацій учасниці часто плачуть, але, повірте, це хороші сльози, вони потрібні, — зазначає Севіль Едемова. — Кундаліні йога — це групова практика, і я переконана, що жінкам потрібно збиратися разом. Такі дівочі вечори, як ковток свіжого повітря. Жінки, які приходять у Ветеранський простір весь час знаходяться у сильному стресі, вони з року в рік несуть такий великий тягар відповідальності за своїх близьких і коханих, а ще вони несуть страшний гніт втрат. Для них жіночий клуб перетворюється на цілющий простір. Тут ми пропрацьовуємо всі психологічні проблеми, різні страхи, образи, залежності. Всі вправи прості, але ефективні. Вони не завжди виліковують повністю, але точно змінюють ставлення до ситуації, додають позитиву, налаштовують на правильний напрямок, потім стає легше працювати з психологами. Я вважаю, що це дуже хороша ідея — підтримати жінок у такий непростий для них період. 

Севіль Едемова каже, що жінкам не варто боятися занять з йоги

Співрозмовниця зізнається, що захоплюється жінками, які приходять до неї на заняття.

— Кожну з цих жінок можна назвати жінкою з великої літери. У них стільки мудрості, стільки розуміння. Напевно, коли проходиш через такі випробування, з’являється така душевна глибина, — розмірковує вона. — Попри весь той біль, у них майже немає образ і зла. Я не чула від них нарікань на державу, вони не говорять, що їм хтось щось винен. Вони з такою гідністю розповідають свої історії, відчувається така сила духу української жінки. Вони не говорять, що все було дарма. Так, їм важко іноді нести в собі весь біль, але вони усвідомлюють, що сталося і намагаються жити далі. Їхня сила духу, патріотизм і громадянська позиція викликають у мене лише повагу.

Севіль Едемова додає, що жінкам не варто боятися занять з йоги.

— Для мене теж йога колись була чимось незрозумілим, а ось на Заході — це вже справжній бренд, яким користуються ледь не всі. У нашому суспільстві багатьох насторожують такі заняття, усім здається, що в них не вийде, що від них вимагатимуть якихось супервмінь. Але це зовсім не так. У всіх все обов’язково все вийде.

Фото надали Севіль Едемова і Марія Довжик


Читайте також:

«Життя стало якіснішим»: історія вінницької мами-одиначки після розлучення

Чому повідомлення про списання коштів за проїзд вінничани отримують з запізненням? 

Як вінницькому ФОПу отримати 8000 гривень від держави. Інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up