Чотирирічна дитина-вундеркінд. Маленька Кіра Нерчук дивує всіх своїми знаннями

Чотирирічна дитина-вундеркінд. Маленька Кіра Нерчук дивує всіх своїми знаннями
Маленька Кіра особливо любить розповідати про космос
  • Кірі Нерчук всього чотири роки, та вона вже знає три мови, багато цікавого про космос, медицину, динозаврів, кухню народів світу і не тільки.
  • Ми поспілкувалися з мамою дівчинки про захоплення її донечки, дипломатичний підхід до виховання та нерозуміння з боку інших батьків.

Ольга Нерчук — мама чотирирічної Кіри, дівчинку добре знають у її районі й часто називають вундеркіндом. Мама цього не соромиться, а навпаки дуже пишається досягненнями донечки.

— Кіра захоплюється космосом і багато знає про Всесвіт, планети й різні космічні явища. Добре знає марки машин і легко розрізняє їх на дорозі, а ще може розповісти, скажімо, що таке антибіотики й для чого потрібні вітаміни, — говорить Ольга Нерчук. — Крім того, їй дуже подобаються динозаври, тому вона вивчає їх і потім дивує нас з чоловіком цікавими фактами про розмір того чи того виду. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Дівчинка розмовляє українською і російською мовами, а ще з дворічного віку почала вчити англійську. Іноземна їй далась легко і вже після чотирьох уроків з репетитором, Кіра навчилась читати.

— Вона ще до індивідуальних занять з вчителькою знала основне: букви, цифри, кольори, назви звірів, — пригадує мама Кіри. — А тепер вона ходить до репетитора двічі на тиждень.

При цьому маленька вундеркінд дуже комунікабельна й впевнена в собі. Вона швидко знаходить спільну мову як з однолітками, так і значно старшими людьми.

— Ми живе у приватному секторі й тут її обожнюють всі сусіди. Вона дружить з працівницями пошти, коли приходимо, то радує їх концертом, може познайомитись з кимось у черзі в супермаркеті й таке інше, — сміється Ольга Нерчук. — Та для цього, незнайомець має сподобатися Кірі. Якщо людина її не подобається, то вона так і скаже: «Не дивись на мене, бо я тобі не дозволяю».

Сумувати не доводиться

За словами матері, дівчинка часто говорить, як доросла, чим не перестає дивувати батьків.

— Нас справді дивує, що саме вона іноді говорить та які мовні звороти використовує. Звичайно, як і всі діти, Кірюша повторює поведінку дорослих, але вона дійсно розуміє, що означають слова, вислови й дії, які копіює, — продовжує вона. — До прикладу, вона контролює, щоб вдома вимикали світло, коли воно не потрібне, бо «треба економити електроенергію, ми ж не хочемо, щоб нам її вимкнули й в домі стало темно й холодно». Чи слідкує, щоб я після приготування їжі відразу помила посуд, оскільки «мама, ти ж дівчинка, в тебе має бути порядок». А правила дорожнього руху Кіра пояснює своїй ляльці й додає: «переходь дорогу лише на зелене світло. Інакше тебе зіб’є машина, і що я буду робити, якщо ти помреш, як я буду без тебе жити?».

«Дістається» час від часу і стороннім людям. Як розповіла Ольга Нерчук, Кіра досить погано їсть і якщо вдома до цього звикли, то в садочку — ні.

— Якось вихователька сказала, щоб вона все з’їла, бо викличе поліцію, а донька спокійно зауважила, що це не правда й лякати так дітей взагалі не можна, — пригадує випадок жінка. — Також вона сама мені якось сказала, що, як раптом до неї підійде незнайомець і запропонує піти з ним по цукерки чи глянути на кошеня, вона нікуди не піде, а відповість, що зараз же покличе поліцейських!

А ще маленька розумашка не втрачає можливості поділитись своїми знаннями з іншими.

— Скажімо, йдемо ми вулицею, показую їй на трактор, а вона зі щирим здивуванням запитує: «Мамочко, невже ти не знаєш, що це ніяких не трактор, а бульдозер»... Я почуваюсь у такі моменти двієчницею, — сміється Ольга. — Або привертаю її увагу до щойно пофарбованих в зелене дверей, а Кірюша виправляє, що не в зелений, а в салатовий... І таких прикладів у нас дуже багато. 

Дівчинка любить дивитися різні мультики, серед них один пов’язаний з кулінарією. То ж тепер вся родина знає, що традиційно готують в Китаї, які існують види макаронів, та й взагалі, що всі макарони — це паста.

Демократичне виховання

Ольга Нерчук розповідає, що в їхній сім’ї підтримують демократію. І якщо дитина хоче чимось займатися, то їй не забороняють. Звичайно, все в межах дозволеного і розумного.

— Ми не змушуємо її вчитися, коли вона хоче, наприклад, малювати: хочеться малювати — будь ласка, хочеться гратися з ляльками — будь ласка, хочеться читати про космос — будь ласка, — розповідає наша співрозмовниця. — Вона насправді не робить чогось надзвичайно, звичайна дитина, просто ми підтримуємо її бажання, ідеї та експерименти. 

Ольга додає, що їй завжди симпатизувала система виховання Марії Монтессорі. Особливо думка про те, що дитині варто давати свободу вибору.

— Крім того, ми завжди з нею говорили як з дорослою, не було такого «сюсюкання», не казали «ходить гава», «давай ням-ням» і подібне, — продовжує жінка. — Вона відразу чула нормальні слова, чула як правильно називаються ті чи ті речі. А коли вчилась говорити, то вже сама намагалась вимовляти ціле слово, а не окремі склади.

Демократичний підхід у родині й до харчування.

— Вона багато що не любить їсти, а ми не змушуємо, так як змушували нас, доїдати все до останньої крихти. Якщо не хоче зараз, то захоче через годину — це не проблема, — переконана мама дівчинки. — Хочу, щоб в неї був здоровий підхід до харчування, щоб коли вона виросла, то не мала з цим жодних проблем.

Ольга Нерчук працює з дому, щойно дитина народилась, жінка повернулась до роботи, тому Кіра досить самостійна.

— Я їй дозволяла робити абсолютно все, що не шкодить здоров’ю. Вона у свої чотири роки дуже самостійна, а в нас у будинку все підлаштовано так, щоб їй було комфортно, скажімо, самій помити руки, налити водички й так далі, — пояснює Ольга. — Вона може гратися наодинці, головне, щоб вдома хтось був. 

Любов до навчання теж виявилась спільною.

— Вона не відразу полюбила читати, але всьому свій час. Зараз Кірюша часто сама дістає книгу та йде до мене, щоб ми разом позаймалися, любить дивитись пізнавальні відео й цікавиться абсолютно всім — зовсім різними сферами, — додає вона. — Я хочу продовжувати розвивати її любов до навчання і до наук, але головне, щоб їй це подобалося.

Запорука успіху — постійне повторення 

Батьки намагаються показати, що навчання дітей може бути в задоволення, а все необхідне для отримання нової інформації є довкола нас.

Та головне, на що звертає увагу Ольга Нерчук — важливість постійного повторення.

— Перше, що ми почали вчити — кольори, тоді доньці було трішки більше року, — пригадує Ольга. — Ми не возили її у візку, а завжди гуляли в ерго-рюкзаці. Під час наших прогулянок я їй розповідала, повз що ми проходимо й повторювала це по кілька разів. До прикладу, підходимо до синьої квітки і я звертаю Кірину увагу, що квітка саме синя, через якийсь час показую на синій автомобіль, потім синю футболку на перехожому, синє небо над нами, а вдома дістаю синю лампу…

І ось так поступово мама тренувала пам’ять донечки. 

— Їй подобалось дізнаватись все нове, бо ми це проговорювали й пояснювали, що незрозуміло, — додає вона. — Коли вона починає, як і всі в її віці, капризувати в магазині через чергову іграшку, ми не сваримося, а спокійно говоримо, що, наприклад, зараз не маємо грошей. На запитання чому, кажемо, що ще не прийшла зарплата, потім пояснюємо, що гроші отримуємо на роботі раз в місяць, то ж якщо іграшка їй справді потрібна, ми повернемось, коли зможемо. 

За словами жінки, справа не у 20 чи 100 гривнях, а у цінному уроці.

— Важливо, щоб вона розуміла, що таке гроші і що з неба вони не падають, — переконана Ольга Нерчук. — Вже з літа плануємо давати їй кишенькові гроші, щоб вона вчилась з ними себе поводити: відкладати й планувати покупки. Звичайно, це будуть якісь символічні суми.

Для розвитку дитини дуже важливо тренувати її пам’ять.

— Тут не важливо, чим саме забивати голову: буквами, назвами тварин, марками автомобілів чи модними брендами, — розмірковує жінка. — У свої чотири роки Кіра знає прізвище ім’я по батькові мами, тата, бабусі, знаєте їхні телефони й адресу.

Дехто дивиться з осудом

Разом з тим, Ольга Нерчук зізнається, що їхній сім’ї часто доводиться зустрічатись з нерозумінням.

— Батьки, особливо на дитячих майданчиках, люблять порівнювати «успіхи» дітей: хто раніше заговорив, хто в скільки почав читати й подібне, — переповідає вона. — І коли хтось згадує, що Кіра в чотири роки читає трьома мовами і багато всього знає, на мене одразу починають косо дивитися. Мовляв, бідна дитина. Люди думають, що навчання відбувається лише з під палки, що без крику й примусу не можна з дитиною щось освоїти, але це ж не так.

За її словами, ніколи не можна забувати, що кожна дитина особлива: комусь легше дається навчання, комусь творчість, а комусь спорт — і це цілком природно.

— Потрібно розуміти, що дітки народжуються унікальними, в них відразу є свій характер, додайте сюди темперамент кожного з батьків, плюс виховання, зовнішнє середовище, от і маємо, — продовжує розмірковувати Ольга. — У нас склалось так, що Кірі справді подобається вчитися і їй легко це дається. Тобто, ми її ні до чого не змушуємо!

Зізнається жінка, що іноді чує на свою адресу негативні коментарі, стосовно її роботи з дому.

— Дехто думає, що Кіра швидко вчиться, лише через те, що я сиджу вдома. Але я не сиджу просто так, у мене є робота, робочий графік і професійні обов’язки. Крім того, ніхто не скасовував хатніх справ, — обурюється вона. — У мене буває немає фізично часу навіть казку їй на ніч прочитати… Та коли вона підходить до мене з книжкою і просить щось пояснити чи відповісти на будь-яке питання, я відриваюсь на тих п’ять хвилин і пояснюю. Коли ж відволіктись взагалі немає змоги, прошу, щоб вона трохи почекала й коли звільняюсь, ми повертаємось до її питання.

Щоб навчання було в задоволення

Ольга Нерчук вірить, що навчання справді може подобатися. Говорить, що єдиного рецепта тут немає і знову ж нагадує про різні схильності у різних дітей. 

Та на наше прохання жінка поділилась кількома простими правилами, якими користується сама:

  • Важливо говорити правильні слова, адже дитина — це звичайна людина, просто маленька. Вони все розуміють і все сприймають.
  • Пам’ятати, що дитинка від народження вже особистість, тому до неї треба ставитися з повагою і дослухатися до її бажань.
  • Не перевантажувати її і не змушувати, бо саме таким ставленням можна травмувати дитя.
  • Нову інформацію варто повторювати багато разів і застосовувати її у різних ситуаціях.
  • Головне — прищепити інтерес і цікавість. Цим можна займатися фактично з перших місяців, до прикладу, купити контрастні книжечки, щоб  дитина їх розглядала.
  • Постійно розмовляти з дитиною — у пам’яті все відкладеться. 
  • Не поспішати, а вчитися поступово.

— Дітки, як губки, все всмоктують і лише від нас, батьків, залежить як вони сприйматимуть цей світ, — вірить Ольга Нерчук. — Так, Кіра знає багато всього для свого віку й між собою ми називаємо її вундеркіндом. Та є дуже обдаровані діти, які у вісім років закінчують шкільну програму, а в 12 стають професорами... Тому не потрібно всіх рівняти до одного, кожен у чомусь особливий!

Фото й відео надала Ольга Нерчук

 

Читайте також:

«Я живу своєю роботою». Інтерв'ю з вінничанкою, яка розробляє авіаційні програми в Канаді

Чорнила, фен і творча інтуїція: як художниця з Хмільника створює унікальні картини?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up