Чорнила зі спиртом, фен і творча інтуїція: як художниця з Хмільника створює унікальні картини

Чорнила зі спиртом, фен і творча інтуїція: як художниця з Хмільника створює унікальні картини
У матеріалі використані фото з facebook-сторінки Тетяни Чехути
  • Тетяна Чехута за освітою економістка, але справою життя вважає малювання. 
  • Ми поспілкувалися з мисткинею і з’ясували, навіщо вона у роботі використовує фен, як почала створювати абстрактні картини й чому завжди варто слідувати за мрією.

Хмільничанка Тетяна Чехута створює оригінальні картини — абстрактні зображення привертають увагу, дивують неповторними формами й захоплюють колірними переходами.

— Основа картин — це спиртові чорнила (Аlcohol Ink), які мають американське походження, — розповідає художниця. — Якщо говорити простими словами, то це такі чорнила, якими заправляють фломастери, але тут їх розбавляють спеціальним спиртом.

Фарби, розведені спиртом, Тетяна Чехута наносить на поверхню, яка, за її словами, має бути гладенькою і непористою. Ідеально підійде основа з глянцевим покриттям.

Відео дня

Найбільша ж цікавинка техніки полягає в тому, що для створення безпосередньо малюнку слід використовувати потік повітря.

Тому незамінним інструментом у творчій майстерні Тетяни став фен.

— Саме завдяки потоку повітря зі звичайної плями народжується абстрактний малюнок, — пояснює вона. — Можна користуватись різними приладами, та я обрала фен. А ось для маленьких картинок чудово підійдуть соломинки, ними легко роздмухувати чорнило й надавати йому необхідної форми.

Через те, що контролювати повітря зі стовідсотковою точністю неможливо, кожна картина виходить неповторною.

— Це справді дуже цікава техніка, бо ти ніколи не зможеш повторити один малюнок двічі. Щобільше, іноді кінцевий результат залишається загадкою і для художника, — зізнається хмільничанка. —  Звичайно, приступаючи до роботи, я розумію загальну композицію, одразу обираю акцентний елемент і підбираю кольорову гаму. Та переходи, лінії і форми справді можуть здивувати.

Родзинка в інтер’єрі

Такий спосіб створення картин зараз досить популярний у Європі. 

— Для нас це ще може бути в новинку, а для всього світу, де абстракція користується популярністю, — звична справа, — продовжує розповідати Тетяна. — Абстракції цікаві тим, що швидко полонять увагу, їх хочеться розглядати, вивчати маленькі деталі. Це, ніби космос!

Найчастіше картини, створені спиртовими чорнилами, стають окрасою інтер’єру. Вони сучасні й повітряні, тому добре доповнюють мінімалістичний стиль будинків чи квартир.

— Таке мистецьке рішення може слугувати як акцентом, так і ненав’язливо доповнювати загальний вид приміщення, — додає вона. — Внаслідок нашарувань кількох слоїв, з’являється відчуття легкості, проглядається ледь помітна димчатість...

Щоб картина стала ще цікавішою, художниця вирішила робити додаткові акценти. Для цього вона використовує золотаві переливи, глітер чи навіть кілька мазків фарбою — акриловою або масляною.

— У мене не завжди виходить так, як я спочатку запланувала, бо в процесі роботи виникають нові ідеї, — зізнається Тетяна Чехута. — Тому й користуюсь іншими матеріалами, щоб втілити фантазії в життя. До того ж поєднання різних технік дарує і різні відчуття, такими картинами потім значно цікавіше милуватися.

Головне — практика

Спочатку, за словами Тетяни, їй було досить важко створювати картини у такій техніці. Не знаючи всіх нюансів роботи, вона використовувала неправильний потік повітря, робила не обережні рухи й часто витирала намальоване.

— Щоб краще контролювати потік повітря, потрібно користуватися феном на найнижчій потужності. А ще потрібно підходити до роботи спокійно й не поспішати, — ділиться художниця рекомендаціями. — Мені здається, що нервовим людям такий спосіб малювання не підійде, бо творити слід розмірено й без поспіху. А загалом, все як у житті — важливо довіритись собі й тоді обов’язково вийде заплановане.

Вона додає, що працювати зі спиртовим чорнилом їй дуже сподобалось, а щоб позбутися невпевненості довелось чимало тренуватись.

— Трохи складно, якщо немає достатнього досвіду, — зізнається наша співрозмовниця. — Та коли вже знаєш, як взаємодіяти з матеріалами і є постійна практика — працювати стає значно легше.

Крім того, такий спосіб малювання добре розвиває творчу інтуїцію.

— Не відразу я навчилась собі довіряти, — продовжує Тетяна. — Дуже важливо не зупинятися, а продовжувати малювати. І навіть коли щось йде не за планом, краще не витирати все, а зрозуміти, як вийти з цією ситуації, який рух потрібно зробити, який елемент додати, щоб все знову заграло потрібними барвами.

При цьому вона наголошує, що все ж в голові завжди потрібно тримати загальну концепцію, особливо, якщо картина готувалась на замовлення. 

— Ще варто пам’ятати про акцентне зображення, так званого, головного героя картини, — каже вона і додає, що він має бути навіть у абстракції. — Головний герой буде першим привертати увагу людей до картини, а вже після нього можна знайомитись із додатковими елементами й цікавими деталями.

Спробувала випадково

Художниця розповідає, що весь час слідкує за європейськими художніми трендами й намагається пробувати нові техніки.

— Одного разу до мене звернулись замовники, описали свій інтер’єр і попросили зробити абстрактну картину, — пригадує мисткиня. — Ми розглядали різні варіанти, серед яких я запропонувала й спиртові чорнила…Ідея замовникам сподобалась і на ній ми з рештою і зупинились. Тепер вони кажуть, що навіть уявити не можуть в себе на стіні інше зображення.

Коли художник пише картини на замовлення, він має бути ще й психологом. Тобто відчувати клієнтів, розуміти, що їм потрібно й що точно сподобається.

— Коли створюю картини комусь, то, зрозуміло, ми обговорюємо головні моменти, але я завжди щось додаю від себе, — каже Тетяна Чехута. — Так проявляється творча інтуїція художника.

Шлях до улюбленої справи

Взагалі Тетяна Чехута немає художньої освіти, та завжди при цьому відчувала, що саме малювання є її покликанням. До прийняття цього вона йшла не один рік.

— Завжди мала бажання взятися за кисті, але помічала лише перепони й говорила собі, що освіти немає, у мене нічого не вийде, це нікому не сподобається і взагалі безперспективний це задум, — сміючись, пригадує наша співрозмовниця. — За освітою я економіст, навчалась у технічному університеті й працювала певний час за фахом.

За словами жінки, саме в університеті розпочалась її історія, як художниці.

— Нашому вінницькому політеху, скажу так по-сучасному — лайк, — говорить із вдячністю вона. — Тому що там була дуже потужна база культурології. Нас вчили цінувати й помічати красу, ми ходили на різні виставки, знайомились з картинами як сучасних, так і класичних художників. І, знаєте, мені це запало в душу!

Відтоді Тетяна почала поглиблювати свої знання і більш професійно цікавитися живописом.

Ще одним, у дечому доленосним випадком, стало те, що сусідка Тетяни по гуртожитку колись ходила до художньої школи.

— Якось вона привезла маленьку картинку, 15 на 15 сантиметрів, і, як зараз пам’ятаю, які там були зображені ромашки, — пригадує мисткиня. — Я побачила ті гарні мазки й не могла відірвати від них погляду. Запитала що це, а вона розповіла про масляні фарби та як правильно їх варити. Це зараз є спеціальні розчинники, тоді потрібно було вдаватися до «чар». Після того експерименту я почала все більше малювати для себе, за допомогою інтернету вчилась новим технікам…

Художниця переконана, що навчитися можна всьому. Головне — мати бажання і розуміння навіщо це потрібно.

Після навчання дівчина повернулася у Хмільник, отримала роботу за спеціальністю, але згодом її відділ скоротили й довелось шукати щось нове.

— Зараз, пригадуючи ті події, розумію, що завжди поверталась до малювання. Власне, весь вільний час між пошуками роботи, я проводила з пензлем і фарбами у руках, — додає вона. — Також почала шукати вчителя, щоб хтось підказав, як правильно писати картини. Бували періоди, коли в будні ходила на роботу, а на вихідних переймала досвід від художника.

Бажання дівчини стати вправнішою у художньому мистецтві було таким великим, що вона пішла в художню школу.

— На жаль, програма шкіл розрахована на мінімум п’ять років, а в мене стільки часу не було. Все-таки, я доросла людина, є робота, сім’я, тому пішла шукати вчителя далі, — пригадує Тетяна. — Завдяки знайомому зустріла одного художника, який погодився допомогти. Він все показував, розказував і дозволяв творити відразу фарбами...

Тепер Тетяна Чехута пише власні картини, проводить майстер-класи й навіть працює з дорослими, як арттерапевтка.

Не можна ігнорувати талант

Художниця вірить і на своєму власному прикладі доводить, що за своєю мрією потрібно слідувати.

— Я стільки разів сама собі заперечувала, повторювала, що не буду малювати, що мені це не підходить, навіть якось повикидала всі фарби. Сумнівалась, мовляв, у мене є вища освіта й невже батьки дарма старалися, щоб я так просто покинула професію, — говорить вона. — Та якби там не було, я завжди поверталась до творчості. Мені здається, якщо є бажання, то не можна його ігнорувати!

Тетяна зізнається, що завжди захоплювалася людьми, які дослухались до своїх бажань і горіли роботою.

— У таких людей сяють очі. Дивишся на них і бачиш таку неймовірну енергію, — додає художниця. — Кожну справу можна робити з великою любов’ю. Пам’ятаю, колись зустріла чоловіка. який ремонтував взуття — ви навіть не уявляєте, як він розповідав про свою справу, було враження, що він ракети в космос запускає. Це справді надихає!

Спочатку буде багато страхів, говорить наша співрозмовниця, але їх потрібно побороти. Можна звернутися по допомогу до професіоналів галузі, яку мрієте освоїти, або ж почати самостійне навчання. Головне — рухатися до мети.

— Варто прислухатися до себе, а не слухати, що говорять інші. Так, буде не просто, але воно того варте, — наостанок запевняє вона. — Мені колись сказали, що якщо ти чогось хочеш — то в тебе є до цього хист, а якщо ти свій талант не використаєш, то це буде  найбільшим у світі гріхом. Думаю, так і є.

 

Читайте також:

З Південної Африки до Вінниці: художник Олександр Никитюк презентував виставку «Маскування»

З любов'ю до рідного міста, або Як студентки вишивали книгу про Вінницю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрей Рой

    с феном можно натворить...да

    Володимир Западнов reply Андрей Рой

    Андрей Рой  "...вот так и живу, вот" (с) )))

    Андрей Рой reply Андрей Рой

    вспомнил художника из фильма " Человек в зеленом кимоно"

    Volodymyr Sharko reply Андрей Рой

    Андрей Рой Нудно говорить: под феном... 🧐
  • Сергій Поліщук

    Ех, через відсутність авторизації не побачимо ми оригінальні картини — абстрактні зображення, що привертають увагу та дивують неповторними формами й захоплюють колірними переходами...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:56 На Немирівському і Гніванському шосе зафіксували 1690 порушень швидкості: які штрафи та де є камери? 17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up