З Південної Африки до Вінниці: художник Олександр Никитюк презентував виставку «Маскування»

З Південної Африки до Вінниці: художник Олександр Никитюк презентував виставку «Маскування»
Фото: Володимир Козюк
  • На виставці представлено 21 маску, крім того, їх зобразили ще на 5000 стаканчиках. 
  • Ідея мистецького проєкту зародилась у художника під час подорожі до Південної Африки.
  • Ми поспілкувалися з Олександром Никитюком про африканські ритуали, роль настрою у підборі орнаменту, схожість України з Південною Африкою та дізнались, що не так з онлайн-проєктами й коли у Вінниці з’являться нові мурали.

Відомий вінницький художник розповідає, що ідея прийшла до нього під час мандрівки.

— У Південну Африку я їздив по роботі й створив там мурал, — пригадує Олександр Никитюк. — Але в мене було чимало екскурсій і подорожей Капською провінцією. Саме там я бачив багато масок і там виникла ідея створити свої. 

Спочатку він презентував маски у Кракові, Вільнюсі у рамках лендартового проєкту та Вінниці на Air ГогольFest. Проте, за його словами, тоді вони мали інший контекст.

Відео дня

— Коли почалась пандемія, я згадав саме ці африканські маски й знову до них повернувся. І оскільки карантин спочатку оголосили на два тижні, я вирішив кожен день робити по масці, треба було зайняти себе чимось під час локдауну, — сміючись, розповідає художник. — Потім карантин продовжили ще на один тиждень...Так і виникла 21 маска. 

Коронавірус поки не відступив і досі тривають карантинні обмеження. Відтак маски з африканським орнаментом отримали новий сенс — символ загального маскування від пандемії.

— Взагалі африканські племена створювали маски для ритуалів: щоб відігнати від себе все зло, погані події, а також різні хвороби. За допомогою ритуалів вони себе захищали, — продовжує розповідати Олександр Никитюк. — Тому тут такий подвійний контекст. З одного боку, ми знаємо про захисні маски в медицині, з іншого — можемо говорити й про езотеричний зміст. Це такий постмодерністський хід, де поєднані дві складові.

«Орнамент — це своєрідний код»

Головним елементом ритуальної маски є її орнамент, тобто символічне зображення. Вінницький митець вже досить давно досліджує орнамент і помітив, як його елементи перетинаються у творах різних країн.

— Орнамент — це своєрідний код, у який закладено дуже багато всього такого первинного, архетипного й ментального… І я помітив, що елементи орнаментів повторюються в різних народів. Африканські можуть перетинатися з українськими, українські з індіанськими й так далі, — говорить він. — Справді цікаво помічати якісь спільні символи. 

А ось вибір орнаменту для своїх  масок чоловік обирав залежно від настрою.

— У мене дуже багато світлин залишилось з подорожі, де я бував на різних виставках і заходах, де теж були представлені маски, бачив там і ритуальні вистави, які влаштовують люди просто неба, — каже художник. — Дивлячись на ті світлини, я фантазував та вигадував свої варіації. І все справді залежало від настрою: прокинувся вранці, відчув якісь емоції і вибрав орнамент, який підходить під настрій саме цього дня. 

При виборі кольорів Олександр Никитюк керувався тим же принципом.

— Я не думаю, що окремі кольори несуть якесь вагоме значення. Значно важливіше — це зіставлення кольорів, — переконаний він. — Саме у поєднанні кольори починають звучати, з’являється смак…Звичайно, можна роботу пофарбувати в один колір, сказати, що такий у художника сьогодні «жовтий» настрій. Та насправді настрій — це гамма почуттів й ідей. 

Саме тому всі маски вінницького майстра такі особливі, вони грають різними барвами й без слів розповідають таємниці художника.

За його словами, на виготовлення однієї маски йде один день.  

— Я їх робив з пап’є-маше, — додає Олександр Никитюк. — У мене є спеціальний пластиковий шаблон на який накладав папір. Коли маска проґрунтована й проклеєна, я наношу малюнок. Він створюється трохи швидше, загалом за день.

Створіть маску — виграйте приз 

Виставка «Маскування» триває у кав’ярні «Turman», що у середмісті Вінниці. Там також надрукували зображення авторських масок Олександра Никитюка на 5000 стаканчиках, тому арт-проєкт триватиме, поки їх не розкуплять.

Фото з facebook-сторінки «Turman»

— Я пропоную відвідувачам створити свої власні маски. Їх можна приносити в «Turman», ми потім все оцінимо й визначимо трьох переможців, яких нагородимо мистецькими призами, — обіцяє художник. — Ми будемо оцінювати настрій, який відтворив автор, креативність і художність роботи. 

Взяти участь у розіграші можуть всі охочі, але обов’язково потрібно залишити на звороті маски ім’я та контакт (мейл або телефон), щоб організатори могли зв’язатись з переможцями.

Що таке «Afrikanischer winter»?

Об’єкти «Маскування» згодом мають стати елементами більшої виставки, яку Олександр Никитюк хоче презентувати цього року. Де саме відбудеться мистецька подія поки не відомо. Ймовірно, тимчасовою домівкою робіт вінницького митця стане одна із виставкових зал столиці.

— Я чекаю на свою колегу Тетяну Хорн, яка має цього року приїхати в Україну з Південної Африки, де живе, й ми хочемо разом зробити виставку під назвою «Afrikanischer winter», — ділиться планами наш співрозмовник. — Чому обрали зиму? Тому що був я у Південній Африці саме зимою. До того ж ми плануємо відкриття у другій половині літа, а, як відомо, коли в нас літо, там зима. 

Він розповідає, що маски «перекочують» з однією виставки на іншу й доповнять її колоритом.

— Також там буде представлена серія світлин, малюнків і живопису, які навіяла подорож до Південної Африки, — анонсує Олександр Никитюк. — Це буде дійсно цікаво, бо ми покажемо наш європейський погляд на Африку й те, як ми її відчуваємо… 

Схожі виставки вже відбувалися, але ті художники не були в Африці, тому створювали роботи, виходячи лише зі своєї уяви.

— «Afrikanischer winter» — це відчуття європейців, які побували на тому континенті, це дослідження того, як мандрівка на них вплинула й на що вони звернули увагу, — говорить він і додає, що виставка допоможе краще пізнати та зрозуміти один одного. — Південна Африка майже як Україна, вона отримала незалежність трохи раніше за нас (до цього була англійською колонією). А ще вона схожа з Україною тим, що там теж утискали культуру місцевого населення… 

Олександр Никитюк з Тетяною Хорн

На його думку, українцям буде цікаво побачити, як жителі Південної Африки долають перепони.

— Мені особисто здається, що долають вони їх добре — там, до прикладу, 12 офіційних мов, а ми одну не можемо вивчити, — розмірковує чоловік. 

Культурні проєкти під час пандемії

Поговорили ми з Олександром Никитюком і загалом про культуру в сьогоднішніх реаліях, можливості та основні труднощі.

— Багато культурних заходів зараз відбуваються онлайн, з’явились нові перспективи й можливості для продажу робіт через інтернет, можна презентувати свої роботи в мережі й проводити виставки, — перераховує він. — Але онлайн ми ніколи не відчуємо по-справжньому те, що вклав художник у твір.

Вінничанин наводить приклади з власного досвіду й серед інших згадує картину  Давида «Клятва Гораціїв», що експонується у Луврі.

— Я дуже багато разів бачив зображення цієї картини й ніколи не думав, що вона так мене вразить, коли побачу її наживо — це зовсім інші емоції і зовсім інші відчуття, які неможливо описати словами, — ділиться він. — Так, щось може бути онлайн, це цікавий формат для донесення інформації, але для споживання культурно-мистецького продукту потрібно сприймати тільки особисто. Онлайн-формат не дає тієї повноти й чистоти вражень!

Він також зізнається, що чекає, коли закінчаться всі обмеження, проте додає, що й карантин може слугувати джерелом натхнення, а за допомогою мистецтва можна пропагувати важливі речі, наприклад, говорити про здоров’я та безпеку.

— Нічого насправді не зупиняється, все рухається далі, все має кінець і з усього є вихід, — розмірковує пан Олександр. — Думаю, що і з цієї ситуація  він буде.

Чому немає нових муралів?

Креативні малюнки на міських будівлях за останні кілька років стали невід’ємним атрибутом Вінниці. Проте вже другий рік поспіль новинок не з’являється.

— Не знаю чому зараз така ситуація з муралами, бо загалом їх можна було б створювати й тепер — це ж не масовий захід. Але й вони чомусь підпали під обмеження, — ділиться нерозумінням художник. — Можливо, зараз гроші потрібні на медичне обладнання та інші нагальні речі. Ми готові поступитися, коли йдеться про здоров’я людей, про здоров’я громадян міста й країни… 

А цей час, за його словами, можна використати для творчості, щоб створити щось нове й показати після карантину.

— Важко, звичайно, коли не можеш працювати в такому ритмі, до якого звик. Але це не тільки нам складно, а всім, — додає він. — Ми це розуміємо й терпляче чекаємо кінця карантину.

Щобільше, за ці два роки митці все ж створювали мурали, але  досить маленькі, для приватних замовників.

— Все ж знаковим для міста залишається проєкт Vin-Art-City. Він привертає увагу не тільки вінничан, але й робить Вінницю туристично привабливою, — переконаний наш співрозмовник. — Думаю, його потрібно продовжувати, бо саме великі мурали стають ідентифікацією Вінниці чи маркуванням окремих районів. 

Новини з «Міфогенезу»

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що цього року фестиваль лендартового мистецтва «Міфогенез» буде проходити онлайн. 

Детальніше про це можна прочитати у матеріалі:

Наостанок ми запитали в Олександра Никитюка і про перші результати фесту.

— Ми ще не порахували скільки робіт зробили цього року митці, —  зізнається він. — Та отримали ми точно понад 40 мистецьких експериментів зимовим лендартом. Серед учасників представлена практична вся географія України, також долучились митці з Литви, Латвії...нам навіть надіслали світлини з Ванкувера (Канада).

Презентація робіт проходить на сторінці фестивалю у facebook. Крім того, зараз триває процес їх каталогізації.

— Якщо буде можливість, ми спробуємо презентувати результати, але поки зробити повноцінну виставку не можемо через карантинні обмеження, — додає він. — Можливо, презентація буде онлайн. Та головне, що  робота над «Міфогенезом» не зупиняється і що художники відгукнулися!

У матеріалі використані фото з facebook-сторінки Олександра Никитюка

 

Читайте також:

Як культура та спорт можуть вижити під час карантину? Пропозиціями ділиться Діана Подолянчук

«Запали місто синім»: у Вінниці триває виставка особливих картин від особливих художників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up