«Запали місто синім»: у Вінниці триває виставка особливих картин від особливих художників

«Запали місто синім»: у Вінниці триває виставка особливих картин від особливих художників
У матеріалі використані фото з сайту vmr.gov.ua
  • У холі Вінницької міської ради відкрили художню виставку картин, які створили 12 дітей з інвалідністю. 
  • А саму виставку традиційно присвятили Всесвітньому дню поширення інформації про аутизм.

Художня виставка «Запали місто синім» триватиме до 2 квітня, а відвідати її може кожен охочий. Це вже вшосте в нашому місті відбудеться презентація робіт юних вінничан з аутизмом. Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

«Створювати яскраві та неповторні малюнки діткам допомагали вінницькі художниці Анна Борачук та Марія Дитинюк, які зуміли торкнутись внутрішнього багатогранного світу маленьких майстрів з аутизмом і допомогти їм передати на полотні неймовірну палітру емоцій та відчуттів, — читаємо повідомлення. — Проєкт створила і вже протягом шести років втілює у життя вінничанка, благодійниця, громадська діячка, депутатка міськради Катерина Поджаренко».

Відео дня

Як повідомляють у Вінницькій міській раді, це справді унікальна виставка, бо проходить вона лише в нашому місті.

«Картини виконані на високому рівні. Головний меседж виставки — це «Всі ми різні, але всі ми рівні». Ми хочемо донести до  суспільства те, що дітки з аутизмом є безмежно талановиті, у них є свій особливий всесвіт, і ми хочемо познайомити суспільство з цим всесвітом, показати наскільки він широкий та гарний і які ці діти щасливі, коли їх підтримують, розуміють, коли суспільство іде їм на зустріч і відкриває свої обійми, — переконана Катерина Поджаренко. — Такими виставками та заходами ми хочемо показати, що ці діти талановиті, розвинені, відкриті для спілкування, і ми хотіли б, щоб суспільство так само було відкрите до спілкування з ними».

Символічною є і назва творчого проєкту — «Запали місто синім» — саме синій вважають кольором аутизму.

«Кожен вінничанин може прийти і подивитися на роботи цих діток. Якщо комусь сподобається картина, ми можемо познайомити з родиною, і людина, яка вподобала картину, може її придбати і таким чином допомогти родинам. Адже, як правило, ці родини живуть у досить складних життєвих обставинах, тому що хтось з батьків немає змоги працювати, бо дитині потрібен постійний догляд і вони не можуть залишатися на самоті, — пояснює Катерина Поджаренко. —  Тому підтримка таких родин ніколи не буде зайвою. Взагалі, всі картини унікальні і вони відображають не лише всесвіт самої дитини, а взагалі світ, у якому живуть дітки з аутизмом».

Додамо, що виставку створили за підтримки Благодійного Фонду «Вінниця — комфортне та безпечне місто», департаменту культури ВМР і ГО «Розвиток».

«Одним із завдань департаменту культури Вінницької міської ради є підтримка талановитих дітей. Гасло виставки, яка відкрилась у холі міської ради, — «Ми всі різні, але ми всі рівні», —  сказав директор департаменту культури міської ради Максим Філанчук. — Вважаю, що це досить цікава та достойно ініціатива, і тому ми докладаємо всіх зусиль, щоб всебічно підтримати наших талановитих діток».

У Вінницькій міській раді повідомляють, що під час відкриття виставки 29 березня серед присутніх була й Тетяна, авторка кількох картин.

«Тут представлені кілька моїх робіт. Серед них — «Планета»Я взагалі люблю зображати космос, — розповіла тоді юна майстриня. — У конкурсі беру участь не перший раз. Мені подобається малювати, бо таким чином можна розвинути свою креативність, показати свої ідеї».

А мама Тетяни Ольга Степаненко зізналась, що завдяки такому проєкту, вони можуть поширювати інформацію про дітей з аутизмом і показувати, які вони талановиті.

«Багато з них малюють і викладають на полотно своє особливе внутрішнє сприйняття світу. Ми хочемо показати всім, що наші діти вміють робити такі речі, — сказала вона. — Зараз ми спостерігаємо тенденцію, що кількість дітей з аутизмом збільшується. Чим раніше батьки побачать, що проблема існує, визнають її і почнуть корекційну роботу, тим більшого успіху вони досягнуть у соціалізації дитини, допомігши їй навчитись самостійно жити у цьому суспільстві. Це нелегкий шлях, а титанічна праця, але все можливо, і потрібно вірити у дитину».

 

Читайте також:

«Привіт з минулого»: вінницький краєзнавчий музей анонсував новий online-проєкт

«Місто за вікенд»: що пропонує Вінниця туристам і куди можуть поїхати самі вінничани?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up