«Міфогенезу» 15 років! Як все розпочиналося і яким буде фестиваль у 2021 році?

«Міфогенезу» 15 років! Як все розпочиналося і яким буде фестиваль у 2021 році?
«Навала» Костянтин Родигін/«Міфогенез 2020»
  • Щозими на Скіфському городищі біля Немирова проходить Міжнародний фестиваль ленд-арту «Міфогенез».
  • У 2021-му йому виповнюється 15 років, та через карантин проєкт перенесли в онлайн-формат.
  • Ми поспілкувалися з куратором «Міфогенезу 2021» Олександром Никитюком, пригадали як все починалось у 2006-му й дізнались про цьогорічні плани. 

Міжнародний зимовий ленд-арт фестиваль «Міфогенез» вперше відбувся у 2006 році. З того часу щороку взимку на Вінниччину приїжджають десятки митців з різних куточків України й світу, щоб створити свій унікальний артоб’єкт з елементів навколишнього середовища.

— У 2006 році відбулась перша така мистецька акція, коли художники у 30 градусний мороз виїхали на Немирівське скіфське городище й почали творити, — пригадує куратор «Міфогенезу-2021» Олександр Никитюк. — З нами тоді навіть був гурт «Очеретяний кіт». Це було дуже весело і, не дивлячись на екстремальні умови, всім було досить комфортно. Нас тоді об’єднала ідея, мистецтво та творчий потенціал — нас це гріло. 

Перший фестиваль у 2006 році

Під час першого фестивалю художники ще не створювали повноцінні об’єкти, а ходили й витоптували стежки, які перетворювались на орнаменти.

Відео дня

— Потім ці орнаменти ми фотографували й з них створили першу експозицію «Аплікація духу», —розповідає Олександр Никитюк. — Взагалі, спочатку проєкт існував як Міжнародний зимовий фестиваль ленд-арту «Аплікація духу», а назву «Міфогенез» він отримав у 2010 році. 

«Звернення. Аплікація духу. Перший крок»

Мистецтво без кордонів

Протягом 15 років на Вінниччину приїздили художники з різних кінців України та світу, щоб створювати мистецтво довкілля.

— Дуже часто приїздили митці з Польщі. У нас був такий чудовий партнер — Генеральне консульство Республіки Польщі у Вінниці, яке кожного року допомагало з приїздом польських учасників, — розповідає куратор проєкту. — Завдяки цьому понад 15 польських художників побували в нас за цей час. 

У 2007 й 2008 роках у фестивалі брали участь  художники з Китаю. 

Лі Чжівей, Чень Жань, Жоу Юньхуа

— Першими засновниками фестивалю були випускники Національної академії мистецтв Анна Надуда, Євген Мануїлов, Дмитро Матюхін, Олександр Моргацький та Мирослав Вайда з Львівської академії мистецтв, тому інформація про проєкт була досить поширеною у художньому середовищі, — поясню він. — І якраз у той час у Києві перебували художники з Китаю, Анна Надуда запросила їх, а вони з радістю приїхали й створили свій цікавий об’єкт.

«Символ» Лі Чжівей, Чень Жань, Жоу Юньхуа

Також за цей час в організаторів фестивалю склались хороші стосунки з Литвою.

— Щороку у ботанічному саду Вільнюса відбувається симпозіум ленд-арту й наші митці туди їздять. А у 2018 році вже з Вільнюса до нас приїхали дві художниці, — розповідає Олександр Никитюк. — Щобільше, у 2019 до нас вперше доїхала художниця з Австрії, яка зробила дуже красивий артоб’єкт. 

За його словами, кураторам завжди дуже приємно відкривати нових митців і представляти Україну за кордоном.

— До прикладу, у 2013 році ми змогли показати «Міфогенез» у чотирьох  містах Польщі, — зазначає він. —  Це була пересувна виставка, яка розпочалась у містечку в Вармінсько-Мазурському воєводстві. Також ми спробували зробити «Міфогенез» у Мазурах: зібрали дев’ять польських і дев’ять українських художників, які створювали об’єкти. А ще показали наші доробки за вісім років існування фестивалю.

Поєднання різних видів творчості

У різний час серед партнерів проєкту були навчальні заклади. Спочатку викладач Національного університету культури і мистецтв Олександр Котловий допомагав своїх студентам створювати проєкти, пізніше до фестивалю долучилися представники Харківської академії дизайну.

— Також була обласна спілка архітекторів, вони відкрили тоді «Архіклуб» і деякий час презентували цікаві об’єкти ленд-арту, — додає Олександр Никитюк. — Взагалі ленд-арт тісно пов’язаний з архітектурою, скульптурою, образотворчим мистецтвом, графікою, фотографією й відеоартом. Тому кожного разу ми з радістю приймаємо фотографів з клубу «Обрій» і з вінницької спілки фотохудожників. 

Зрозуміло, що не всі охочі глядачі мають змогу приїхати на Немирівське скіфське городище й на власні очі побачити всі витвори мистецтва, тому важливою складовою фестивалю є його експозиційна частина.

— Постійними партнерами експозиційної частини є Вінницький обласний краєзнавчий музей та «Галерея ХХІ», — зазначає він. — Крім того, в нас ще є партнери в інших містах, де також відбуваються презентації результатів проєкту.

Додамо, що у 2010 році Інститут проблем сучасного мистецтва відзначав своє 10-річчя і для цього організував виставку. В Інституті обрали найкращі мистецькі проєкти України й одним з них став вінницький «Міфогенез».

— Це була велика честь — бути визнаними на такому рівні, — наголошує Олександр Никитюк. 

«Межа» Олександр Марченко

Перший онлайн-фестиваль

Коли у 2014 році розпочалась війна, організатори зрозуміли, що не зможуть провести звичний фестиваль і вирішили перенести його в онлайн.

— Ми звернулися тоді до художників онлайн і запропонували створити об’єкт на їхній місцевості, там де вони перебувають, — говорить куратор проєкту. — І, знаєте, сталося дивно. Творчі матеріали почали надходити не просто з усіх міст України, але й з великої кількості країн світу: Америки, Ізраїлю, Німеччини, Франції, Китаю та інших. Тоді це привернуло увагу міжнародної творчої спільноти до України й до того, що з боку Росії є агресія.

«Вічна комунікація» Анна Надуда

На його переконання, мистецтво може бути інформаційним й привертати увагу до важливих проблем.

— «Міфогенез» — це вже не просто офіційний проєкт, це вже ціла філософія, творчий напрямок й ідеологія. Це значно більше, ніж звичайна культурна подія, — додає Олександр Никитюк. — До того ж наш фестиваль унікальний ще й тим, що зазвичай ленд-артові проєкти відбуваються влітку. А «Міфогенез» є представником зимового мистецтва довкілля. 

«Кінець» Рагнар К'яртанссон

«Міфогенез 2021»

Цього року через пандемію фестиваль знову проходитиме онлайн. Наразі триває прийом матеріалів для участі в ньому.

— Зараз ми можемо говорити саме про ініціативу художників. Вони творять, не зупиняючись, а ми шукаємо можливості все організувати, — говорить Олександр. — Ми закликали митців робити об’єкти в себе на місцях і надіслати нам фото результатів. Усі матеріали ми плануємо каталогізувати й розмістити в мережі інтернет у вільному доступі.

Також куратор проєкту зазначає, що експозиційна частина «Міфогенезу 2021» виставлена на тендер, і лише після його завершення можна буде говорити про офлайн-виставку.

— На тендер від комунального закладу «Центр концертних та фестивальних програм» виставлений проєкт «Креативний простір». А експозиційна частина «Міфогенезу» якраз і є частиною цього простору, — пояснює Олександр Никитюк. — Крім того, нам би хотілося створити каталог фестивалю з 2017 року й представити напрацювання останніх п’яти років в онлайн-режимі. Тому якщо тендер пройде, ми із задоволенням долучимось до цього заходу, бо поки проєкт існує лише  як художньо-мистецька ініціатива. 

 

Як взяти участь у фестивалі?

Куратори проєкту Олександр Никитюк і Наталія Лісова пропонують митцям, які працюють у сфері мистецтва довкілля, створити артоб’єкти на своїх локаціях і надіслати документацію на електронну пошту  [email protected] до 28 лютого 2021 року включно.

Форма подання заявки для участі

1. Вказати у текстовому форматі - WORD:

  • Прізвище, ім`я автора/ групи авторів проєкту
  • Назва, концепція проєкту
  • Матеріали виконання проєкту
  • Локація та географічна назва реалізації проєкту

2. Світлини високої якості – 300 dpi JPEG/TIFF.

3. Відео, бажано із заголовком, у форматі - MPEG-4.

Фото з соціальних мереж «Міфогенезу»

 

Читайте також:

«Вінничани — дуже читаючі люди»: продавці книжкових магазинів розповіли про читацькі смаки

Три в одному або Як у Вінниці безплатно вивчити кілька іноземних мов за раз

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up