«Вінничани — дуже читаючі люди»: продавці книжкових магазинів розповіли про читацькі смаки

«Вінничани — дуже читаючі люди»: продавці книжкових магазинів розповіли про читацькі смаки
Ілюстративне зображення/ Kufer Media
  • Читання книг для багатьох людей — улюблене заняття і чудовий відпочинок. Серед великої кількості жанрів, авторів і сюжетів кожен може знайти щось цікаве й корисне для себе.
  • Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з продавцями книжкових магазинів і з’ясували, що ж найбільше до душі вінницьким читачам і які автори вже багато років залишаються у топі.

Вчора, 14 лютого, крім Дня всіх закоханих відзначався і Міжнародний день дарування книг. Чимало людей називають читання своїм хобі й додають, що цікаві книги підіймають настрій і заспокоюють. Крім того, вони розширюють кругозір і позитивно впливають на уяву та креативність.

Ми поспілкувалися з продавцями книжкових магазинів міста й дізналися про читацькі вподобання вінничан, найпопулярніших авторів та вплив карантину на книгарні. А ще зібрали кілька книг, які навчать вас читати правильно.

«Вінничани — дуже читаючі люди»

— Зараз особливою популярністю користуються книги з психології і бізнес-розвитку, — розповідає директорка магазину «Bukva» Оксана Володимирівна. — Найбільше ними цікавляться молоді люди. А ось минулого місяця, на свята, більше запитували й купували дитячу літературу. 

Відео дня

Сучасну літературу теж частіше купують молоді вінничани, а про класику час від часу запитують всі. 

— Та взагалі, маємо різних покупців із різними вподобаннями та смаками, — говорить вона. — Вінничани читаючі, навіть дуже читаючі люди.Особливо приємно, що дуже багато читачів саме серед молоді. Багато людей орієнтуються в книгах, але є й такі, що запитують порад, часто називають лише жанр чи автора бажаної книги, також радяться щодо новинок і літературних цікавинок. 

Фото з facebook-сторінки магазину «Bukva»

Олена Володимирівна додає, що локдаун трохи вплинув на торгівлю, і наразі вони чекають змін на краще.

«65% покупців точно знають, що хочуть»

— Вінничани й гості міста приходять щодня і цікавляться різною літературою, абсолютно всім, що в нас представлено і що пропонує український книговидавничий ринок: від художньої до наукової літератури, від саморозвитку, економіки й бізнесу та до книг з релігії, — зазначає адміністратор «Книгарні Є» Ярослав. — Про якісь конкретні вподобання говорити важко, бо в різні періоди цікавляться різною літературою. Буває частіше купують книги для саморозвитку, а буває — художні книги. 

На вибір покупців, за його словами, впливає багато факторів. Якщо книгу екранізують, то цікавість до неї трохи зростає.

— Нещодавно, наприклад, вийшов трейлер науково-фантастичного фільму «Дюна», то багато читачів почали запитувати про книгу й купувати її, — говорить Ярослав. — Та деякі книги, як і все популярне, можуть тимчасово виходити з моди й повертатися лише за деякий час. На думку спадає відома книга Елізабет Гілберт «Їсти, молитись, кохати»: спочатку її взагалі не запитують кілька тижнів, а потім вона знову «заходить» у топ. 

Адміністратор книгарні розповідає, що вінничани зазвичай знають, що хочуть почитати. А до консультантів частіше звертаються, якщо обирають комусь подарунок.

Адміністратор «Книгарні Є» Ярослав

— Якщо це книга для себе, то 65% покупців точно знають, що вони хочуть. Решта ж просить допомогти обрати їм щось цікавеньке, — пояснює він. — Тоді ми починаємо спілкуватися з людиною, запитуємо, чим вона цікавиться, які хобі має і що хоче для себе відкрити, що отримати від читання. Є такі універсальні книги, які підійдуть фактично будь-якій людині, яка просто хоче читати, але не знає з чого почати. До прикладу, легкі детективи, мелодраматичні повісті чи щось типу «Маленької книги хюґе» — це безпрограшний варіант.

Карантин позначився на «Книгарні Є», але вже з осені 2020 року тут почав відновлюватись попередній попит.

— Ми розуміємо, що книга — це не продукт першочергової необхідності і що іноді люди відкладають покупку паперових книг, щоб придбати щось більш потрібне. Та  загалом ми й покупці вже призвичаїлися до карантинних реалій, масок, соціальної дистанції і до інших обмежень, тому чекаємо вже кращих часів,  — зізнається Ярослав. — Та навіть попри це, не можна говорити, що люди зараз не читають. Читають, обирають відповідно до своїх смаків і читають! 

Книги купують не лише вінничани

Продавець-консультантка у «Домі книги» Алла розповідає, що на них карантин майже не вплинув, і люди, які люблять читати й тримати книги в руках все одно приходять.

— Вінничани масово читають Дару Корній, Ніну Фіалко, Василя Шкляра, а також беруть збірки українських авторів, наприклад, «Львів. Вишні. Дощі» та «Львів. Смаколики. Різдво». І скільки б не минало часу, постійно запитують книги Ліни Костенко.

Серед зразків світової літератури, містяни найчастіше купують Шекспіра, при чому класичну літературу шанують, як зовсім молоді, так і люди середнього віку.

— А ось людей похилого віку, на жаль, дуже мало буває. Раніше вони частіше заходили, — пригадує Алла. — Крім вінничан звертаються часто гості з інших міст і навіть туристи з-за кордону: з Польщі, Німеччини й Англії.

Кінг, Орвелл і дитяча література

У «Клуб сімейного дозвілля», за словами продавця-консультантки Ірини, зараз теж частіше навідується молодь. 

— Більшість з них читають психологію, навчальну літературу, цікавляться також фантастикою, а далі вже йдуть романи, детективи й книги сучасних авторів, — перераховує Ірина. — Також ми бачимо, що люди почали повертатися до класики, особливо до Шарлотти Бронте.

Вже досить давно затребуваними залишаються книги Джорджа Орвелла й Агати Крісті.

— Та найпопулярнішим жанром зараз є фантастика, — говорить вона. — Найулюбленіші автори наших покупців — це Стівен Кінг і Анжей Сапковський, польський фантаст. Взагалі, в нас багато постійних відвідувачів, ми вже знаємо їх в обличчя і орієнтуємось, що їм потрібно чи що може сподобатися. Крім того, ми маємо книжкові каталоги, то часто люди приходять чітко знаючи, що вони хочуть. 

Як розповідає Ірина, після карантину до них почало приходити ще більше людей.

— З карантином, мені здається, вінничани почали читати ще більше. Напевно, через втому, коли не було що робити цілими днями вдома, а весь інтернет вже переглянули, — розмірковує вона. — То й почали після карантину приходити в магазин. Знаю, що багато людей взагалі почали читати під час локдауну, але тоді замовляли книги онлайн. От і виходить, що карантин трохи минув, а корисна звичка читати — залишилась. 

У «Клубі сімейного дозвілля» частіше купують фантастику

Виокремлює Ірина ще одну категорію читаючих вінничан — дітей.

— Мені хотілося б дати пораду батькам, аби вони більше дослухались до бажань своїх дітей. Іноді мами приводять своїх 8-10-річних дітей і не дають їм навіть слова сказати, коли консультант запитує, що дитині взагалі подобається. Це справді важливо, щоб дітки самі говорили, яку книжку вони хочуть прочитати: казки, пригодницьку літературу, про тварин чи космос...Дитині може не подобатися те, що подобається дорослим, та й не повинне. А якщо з дитинства вибір книг буде в задоволення, то так і формуватиметься любов до читання загалом, — переконана продавець-консультантка. — А всім читачам, я б радила звернути увагу на книги з психології, особливо які стосуються спілкування один з одним. Після карантину ми стали такими нервовими, весь час хвилюємось через новини, то нам не завадять книги про гармонію в соціумі та про те, як привести до ладу свій емоційний стан. 

«Розумні» книги

У книжковому магазині «Кобзар» зізнаються, що на них карантин вплинув досить сильно і відвідувачів стало відчутно менше.

— За останній рік через карантин у нас значно менше купували книги, а від так, і читали їх, — розповідають у «Кобзарі». — Але ті, що приходять, то запитують книги з бізнесу й народної медицини. Та найчастіше все-таки беруть Кінга, книги жахів зараз дуже популярні серед читачів.

Поруч з «королем жахів» вінничани не забувають і про «вічну» класику.

— Не перестають вже багато років цікавитися книгами Джейн Остін, сестер Бронте, Оскара Уайльда й Чарльза Дікінсона, —  говорить продавець-консультант магазину. —  Не так часто, але купують «розумні» книги Ювала Ной Харарі, а також біографії та історії успіху Ілона Маска й Річарда Бренсона. Смаки у читачів дуже різні, до нас ходять пенсіонери й батьки з дітьми, студенти й працюючі люди, тому намагаємось слідкувати, щоб у нас була література на різний смак.

Популярність сучасної української літератури

Продавець-консультантка «Книгарні ТУТ» Іванна поділилася з нами, що останнім часом вінничани все частіше звертають свою увагу на книги українських авторів. 

— Люди почали більше читати наших письменників, зріс інтерес до чогось свого, — розповідає Іванна. — Раніше люди більше цікавилися світовою літературою, а зараз частіше запитують українських авторів. Дуже популярні серед покупців Люко Дашвар, Василь Шкляр і Макс Кідрук. Ще можу назвати Дарину Гнатко, Оксану Забужко і, звісно, Жадана — їх запитують справді дуже часто.

Іноді в асортименті книгарні бувають книги вінницьких авторів, але до них вінничани ще не звикли.

— Якщо чесно, я не була в такій ситуації, щоб приходили й запитували конкретно про вінницьких письменників, — зізнається Іванна. — Але коли мене просять щось порекомендувати, то я розповідаю про книги наших місцевих авторів. Не так давно, у нас були, до прикладу, книги Наталки Доляк, то, дізнавшись, що вона вінничанка, деякі люди купували ці книги, щоб познайомитись і підтримати, так би мовити, своїх.

Фото з facebook-сторінки «Книгарні ТУТ»

А ось фантастику тут купують рідше.

— Взагалі, вінничани цікавляться абсолютно всіма жанрами й категоріями літератури. Та через карантин, на жаль, купувати стали трохи рідше, ніж до нього. 

А що говорять про читання самі вінничани?

Вінничанка Вероніка розповідає, що намагається читати якомога частіше, але це в неї виходить не завжди. 

— Зазвичай все залежить від бажання та жанру книги, — говорить вона. — Читання мені справді до душі, адже за допомогою нього можна пережити безліч ситуації, інколи знайти відповіді на питання, мотивацію, думками побувати в інших країнах та просто морально відпочити. Книги розширюють мій кругозір і дають ґрунт для роздумів. 

За останній рік дівчина купила декілька книг, як у місцевих крамницях, так і в інтернет-магазинах.

— Відносно не часто купую книжки, бо у сімейній бібліотеці є ще багато творів, які не читала, — зізнається Вероніка. — Якщо зацікавила якась книга, якої ще немає, то обов'язково її купую. Взагалі, це відбувається спонтанно. Наприклад, інтригуюча анотація чи вигідна пропозиція в книжковому. Або ж це заздалегідь спланована покупка. 

Найчастіше вінничанка читає детективи. 

— На моїх книжкових полицях можна знайти Агату Крісті та Артура Конан-Дойля, а ще з університетських часів моїм улюбленим автор є американський письменник Ден Браун. До речі, люблю спочатку прочитати книгу, а потім подивитись зняту за нею кінострічку, — ділиться вона. — Художня література теж не є винятком серед моїх уподобань — це і Шарлотта Бронте, і Джейн Остін, і Коллін Мак-Каллоу, і Еріх Марія Ремарк… Із нещодавно прочитаного, мене вразила книга Джеймса Бовена «Вуличний кіт на ім'я Боб». Захоплюють книги, в яких відбувається трансформація головного героя, його шлях до себе кращого, тому планую читати продовження цієї історії.

Часто Вероніка читає книги в дорозі

 Віталій Коваль говорить, що зараз читає не дуже часто.

— Я не багато читаю, бо багато працюю. Мені не вистачає часу читати якусь велику книжку, а короткі оповідання не дуже люблю, — зазначає він. — Та коли був карантин і я працював віддалено, то перечитав декілька улюблених книг: «Мізері» Кінга, «Колгосп тварин» Орвелла й  почав читати «Атлант розправив плечі», але третю частину так і не закінчив, відклав до кращих часів.  Загалом,  якраз таке мене більше всього цікавить — фантастика, антиутопія і, можливо, наукпоп.

Паперові книги, за словами Віталія, він купує рідко, бо надає перевагу електронним.

— Напевно, за 2020-й купив лише одну чи дві книжки, і ще одну мені подарувала сестра, — пригадує він. — Більше того, я з тих покупців, які не знають навіщо вони прийшли. Просто зразу кажу консультантам, що я не читаю любовні романи, всякі історичні епопеї і не дуже довіряю сучасним маловідомим авторам. А ще останнім часом більше слухаю аудіокниги, поки до роботи доїдеш, можна один-два розділи спокійно прослухати. 

Віталій Коваль зізнається, що електронні книги частіше завантажує, а не купує.

— Трохи соромно про це розповідати, але поки це правда. Обіцяю виправитися, і як свідомий українець, купувати їх на офіційних сайтах, — сміється чоловік. — А якщо серйозно, мені здається, що книги — це чудовий відпочинок. Але іноді простіше включити «ютубчик» і ні про що більше не думати. 

Ілюстративне зображення

Вероніка Лімонова ж розповідає, що книги читає щораз, як з’являється слушний момент.

— Головне — щоб було достатньо тиші і настрою. Але якщо починаю читати щось цікаве і з крутими сюжетом, то зупинитись дуже важко, — зізнається вона. —  Взагалі я люблю читати, це дуже круто розвивається фантазію.

Більшість книг, за її словами, вона отримує у подарунок, але і від самостійних покупок не відмовляється.

— Уже декілька тижнів є бажання придбати якийсь роман, — ділиться мріями Вероніка Лімонова. — А ось улюбленими є і завжди будуть детективи. Агата Крісті — то велика любов. Правда, я їх завжди міксую з романами, фантастикою та соціальною психологією.

Вероніка Лімонова любить читати детективи

А як правильно читати?

Усе більшою популярністю нині користується правильне й вдумливе читання. Якщо раніше люди хизувалися кількістю прочитаних книг, то зараз головне — якість: що запам’ятали, що нового вивчили, який урок з літератури винесли й що далі плануєте робити з отриманими знаннями.

Щоб час проведений з книгою був водночас корисним і приємним, слід обирати історії, які вам справді до душі, а не сліпо слідувати модним літературним тенденціям. Також варто виокремити спеціально час для читання і створити собі правильну атмосферу, щоб нічого не відволікало. 

Сміливо до книги беріть записник або маркер, щоб виділяти важливі думки чи найцікавіші моменти, до яких згодом захочеться повернутися.

Рекомендуємо також звернути увагу на спеціальну літературу, яка покликана навчити правильного читання.

  • Томас Фостер «Мистецтво читання: як розуміти книги»

У своїй книзі Томас Фостер стисло й зрозуміло розповідає про основні поняття літературознавства й що таке справжнє читання. Автор прагне навчити читачів помічати символи й розуміти, що ж хотіли сказати письменники зі сторінок свої праць. А щоб було зрозуміліше, Томас Фостер наводить багато прикладів зі світової літератури. 

  • Ростислав Семків «Як читати класиків»

Український критик і літературознавець розглядає творчість видатних світових письменників і допомагає читачам краще їх зрозуміти. Автор звертає увагу на приховані сенси, глибинні смисли й образи відомих творів.

  • Пітер Камп «Прорив у швидкості читання» 

Ця книга спрямована на мистецтво швидкого, але вдумливого читання. Автор пропонує дієві вправи й ефективні методи, які допоможуть не тільки читати по книзі в день, але й запам’ятовувати й розуміти прочитане. 

  • Лі Прайс «Про що ми говоримо, коли говоримо про книжки»

Справжнє дослідження майбутнього книг. Автор поспілкувався з великою кількістю знавців, аби розповісти читачам, що буде з друкованими книгами у недалекому майбутньому, що  люди читатимуть і чи читатимуть взагалі.

  • Герман Гессе «Магія книги»

Автор збірника розповідає про мистецтво читання. А саме про те, як обирати книги, як їх читати, що потрібно знати про авторів і читачів. Крім того, Герман Гессе вчить правил глибокого читання та грамотному сортуванню книг. 

 

Читайте також:

Клуб для татусів: чому це важливо й навіщо чоловікам до нього долучатись?

Три в одному або Як у Вінниці безплатно вивчити кілька іноземних мов за раз

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up