Клуб для татусів: чому це важливо й навіщо чоловікам до нього долучатись?

Клуб для татусів: чому це важливо й навіщо чоловікам до нього долучатись?
У матеріалі використані фото Софії Мартинюк
  • У вінницькому ТатоХабі чоловіки отримують необхідну підтримку й вчаться бути ще кращими татами.
  • Проєкт має тривати два роки, і за цей час на дітей і татів чекає багато корисних заходів та якісного спільного дозвілля.

Клуб для татусів відкрив свої двері, нагадаємо, у грудні 2020 року. Головна ідея ТатоХабу — привернення уваги до відповідального батьківства й подолання поширених у суспільстві стереотипів щодо нього. 

Ми поспілкувалися з експерткою з комунікацій та івенцій проєкту «ТатоХаб.Вінниця» Катериною Шрамко й дізнались про перші досягнення, враження татусів та плани на майбутнє.

— «ТатоХаб.Вінниця» діє як компонент у рамках програми «ЄС за гендерну рівність та проти гендерно зумовленого насилля», його фінансуванням займається фонд ООН у галузі народонаселення, а на місцевому рівні впроваджує громадська організація «Бюро інституційного розвитку» в партнерстві з ініціативою «Вінницька Матуся», — розповідає Катерина Шрамко. — Меседж татохабу — підтримка татів і залучення їх до спільного проведення часу з дітьми.

Відео дня

Планується, що у Вінниці проєкт триватиме два роки, протягом яких діти й татусі братимуть участь у різноманітних за формою і змістом заходах.

— У виборі тем та форматів, команда татохабу орієнтується на запити та потреби аудиторії, — зазначає експертка з комунікацій. — А запити ми дізнаємось завдяки обговоренням у батьківській спільноті «Вінницька Матуся».  

Ще в грудні перші учасники клубу дізнались, що татам категорично не можна робити по відношенню до дитини, а зовсім нещодавно відбулась і друга корисна зустріч.

— Захід «Татофутб» був присвячений взаємодії та темам спорту, лідерства, поразки й підтримки татами дітей, — пригадує Катерина Шрамко й додає, що зараз триває активна підготовка до майбутніх подій. — Наступні зустрічі ми плануємо присвятити темі здоров‘я та піклування про нього: здоров‘я чоловіка та сина, здоров‘я партнерки та доньки. Крім наших «штатних» експертів проєкту, психологів Олега Следя та Олександра Дончука, долучитись до цих тем запросили гостьових експертів-лікарів. 

Також серед нових запитів чоловік — татусеві відпустки по догляду за дітьми та прохання до партнерок більше довіряти їм дітей і не хвилюватись.

— Ми продовжуємо «знайомитись» із запитами чоловіків і намагаємось максимально на них відповідати, — наголошує Катерина Шрамко. — А ще варто сказати, що діти в захваті від спільних активностей, та й самі чоловіки роблять це з великим задоволенням. 

Вона додає, що поки організатори не готові поділитись усіма планами, але зовсім скоро вся необхідна інформація та форма для реєстрації з’являться на facebook-сторінці ТатоХабу.  

— Особисто мене дуже радує перспектива такого проєкту у Вінниці! Місто у нас соціально активне та заслуговує на такі якісні проєкти європейського рівня, — зізнається вона. —  На кожний захід ми маємо досить потужну залученість та цікавість татів. Незважаючи, що це дещо нове для Вінниці, чоловіки та їх дітки з задоволенням приєднуються. Діляться враженнями про хаб в соціальних мережах та запрошують друзів — це приємно! Аудиторія зростає тому, що ми про Вас, татусі, для Вас та з Вами. Ми постійно співпрацюємо (та відкриті до нових партнерств) з партнерами, це дозволяє робити зустрічі цікавими, динамічними та з приємними сюрпризами для учасників. 

Книжки-рятівники

Говорячи про відповідальне батьківство, варто пам’ятати про постійний саморозвиток і вдосконалення як особистісних, так і виховательських якостей. Тому пропонуємо вашій увазі нашу добірку корисних книг, у якій батьки зможуть знайти для себе чимало важливого. 

  • «Тато в декреті» Артем Чапай

В автора книги двоє синів, тому він знає, про що розповідає. Письменник ділиться з іншими татусями своїм досвідом перебування в декретній відпустці, розмірковує про те, як долати труднощі й уникати помилок, а ще заряджає читачів надією і вірою, що тато справді може все.

  • Влад Головін «Як бути класним татом. Історії та досвід відомих батьків»

Історії, які зібрав автор для своєї книги, можуть відповісти ледь не на всі складні питання: чому люди розлучаються, що стається із сиротами, що чоловіки мають знати про виховання дітей і де віднайти в собі батьківські інстинкти, щоб стати справді класним татом.

  • Володимир Багненко «Неідеальний тато»

Книга чудово підійде для чоловіків, які вперше стали татами, а також жінкам, які мріють про розуміння і підтримку партнера. «Неідеальний тато» пояснює, як змінюється жінка після пологів, що відбувається з її гормонами та як впоратись зі складним першим роком батьківства. 

  • Джесіка Лей «Уроки з поразок»

Книга вчить батьків і дітей правильно реагувати на програші й помилки. Авторка розповідає батькам, як варто хвалити й мотивувати дітей, як перестати їх надмірно контролювати, привчити до відповідальності й провести шкільні роки з максимальною відповідальністю.

  • Людмила Петрановська «Таємна опора:емоційний зв’язок у житті дитини» 

У книзі зібрано дуже багато відповідей на питання, пов’язаних з емоційним розвитком дитини. Серед іншого авторка пояснює, як батькам стати опорою для дітей і допомогти їм вирости впевненими в собі й самодостатніми, що  вибрати, дитячий садочок чи виховання вдома, свободу чи контроль…

 

Читайте також:

«Ми поруч» : вже тиждень у Вінниці працює кризовий центр для вагітних та мам з дітьми

Три в одному або Як у Вінниці безплатно вивчити кілька іноземних мов за раз

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up