«Це не відчай, це крок вперед». Народний художник України Володимир Козюк залишає Вінницю

«Це не відчай, це крок вперед». Народний художник України Володимир Козюк залишає Вінницю
  • Народний художник України Володимир Козюк повідомив про намір переїхати до Києва, аби там продовжити втілювати в життя свої мистецькі проекти.
  • Що змусило митця покинути Вінницю, де він протягом кількох десятиліть реалізовував себе як меценат, художник і колекціонер? 

Днями стало відомо, що володарем гран-прі Всеукраїнської премії у галузі культури і мистецтв став Володимир Козюк. Отримав вінницький художник нагороду як голова правління ГО «Кращий художник» за найкращий мистецький проект минулого року. Йдеться про IV Міжнародний конкурс-пленер «Кращий художник», який традиційно проходив у Вінниці за ініціативи митця. 

Художники Володимир Козюк та Іван Марчук

Народний художник України Володимир Козюк замість того, щоб пишатися  перемогою і готуватися до реалізації цьогорічного, ювілейного міжнародного пленеру, він пакує валізи, щоб найближчим часом залишити наше місто. 

З собою митець і колекціонер має намір забрати найбільшу колекцію подільської ікони, аналогів якій немає у світі. Колекцію колись хотів подарувати Вінниці, проте з місцевою владою домовитись про відкриття музею не вдалось.Те саме сталося і з колекцією марок. 

Відео дня

Останньою крапкою стала відмова міської влади в минулому році підтримати проект «Кращий художник». Про це Козюк гучно заявив у себе на сторінці в Фейсбуці.

 «Кращий художник»-2021

«Хотів усі ікони подарувати місту, багато років про це говорив, тай показав свої наміри на ділі, передав кілька десятків музею, десь там вони валяються під шаром пилу. Але не склалося, місцева влада тут проста, родом з іншого виміру чим мій, їм не до музеїв. Уявляєте! Не взяли!) Як і не взяли найбільшу колекцію українських марок, не потрібно це вінничанам, чи тим хто ними править. Усі кошти що заробляв за багато років вкладав у розвиток та збереження української культури та мистецтва, дбав, відшукував, зібрав, світ ахнув, але не місто, не влада міста.

За кілька місяців відбудеться міжнародний пленер «Кращий художник», вже п’ятий, ювілейний, у минулому році він вже відбувся лиш за підтримки Вінницької обласної адміністрації, та підтримки міського голови Житомира, у цьому році отримав десятки пропозицій від мерів та обласних голів різних областей, підемо далі з тими хто найбільше цінує розвиток свого міста, розвиток своєї області чи регіону, тих хто розуміє, що без культури немає країни, що святкування Дня незалежності це не морда у тарілці з олів’є, не сценка з бидлопісеньками, не море пива і п’яних бійок у парку, а гімн культурі України. 

П'ятнадцять років мене буквально просили закордонні колеги-художники рухатися з ними разом, все вірив, що можу змінити своє місто, зможу наповнити яму свіжою водою, кого тільки сюди не привозив; мерів європейських міст, діячів культури, цілі делегації, все своїм коштом, думав побачать, навчяться, зрозуміють, але все марно.

Це не відчай, це крок вперед, до розвитку культури України, до розвитку світової культури, колись спалив понад двісті картин, це було свідомо і обдумано, сьогодні вибір теж зроблено, позаду лиш рудименти, тому вперед до перемоги» — емоційно зазначив у власному дописі художник.

Учасники проекту «Кращий художник» в Житомирі

«Місту це стало непотрібно»

В інтерв'ю журналісту «20 хвилин» Володимир Козюк підтвердив, що й насправді його слова — то був не просто емоційний допис, а обгрунтоване і виважене рішення.

— Я не бачу з боку міської влади відповідного відношення до мене, як до народного художника, до моєї роботи, належної підтримки і поваги, — ділиться митець.— Я чимало зробив для міста, все йшло в його скарбницю. В результаті, до Дня народження отримую вітання від усіх вінничан, відомих українців і поважних людей з різних куточків країни, від Володимира Гройсмана (коли він був мером міста, мистецтво і культура стояло на вищому щаблі), крім нашого міського голови і начальника управління культури. 

Володимир Козюк на пленері

Також художник сказав, що йому не подобається, що відбувається в культурній галузі міста. Відтак конкурс-пленер він у Вінниці більше не проводитиме.

— Що зробило місто для культури за рік? Які проекти було реалізовано? — говорить художник.— Я власні кошти вкладав в мистецький конкурс «Кращий художник», але місту і це стало непотрібно. В минулому році в мерії до останнього казали, що обіцяють підтримати проект. Ми каталоги розробили, фото мера розмістили. В результаті перед фіналом конкурсу телефоную — а в міській раді навіть слухавку не беруть. Добре, що Вінницька обладміністрація і голови райцентрів простягнули руку допомоги. Але все на краще. В цьому році я нікого нічого не просив, навпаки мери міст України самі проявили ініціативу підтримати проект. Відтак, «Кращий художник» цьогоріч теренами Вінниці і області не обмежиться, міжнародний конкурс відбудеться на загальнодержавному рівні. Тут в проекти я власні кошти вкладати більше не буду. Мою позицію підтримують Джига і Коровій.

Унікальну колекцію подільської ікони колекціонер і меценат теж планує забрати з собою.

— Іконам потрібна реставрація, догляд, місце для експозиції. В наших музеях ніхто цим займатися не буде, та і сприйняття міста до святинь теж не буде.

Подільска ікона з колекції Козюка

Володимир Козюк також розповів, що столицею України він не обмежиться. В майбутньому з родиною, можливо, він переїде і кудись далі.

— Прийшов час працювати на себе, на власний розвиток і задля моєї сім'ї. Столиця для цього найкраще місце, — розповідає митець. — Але попередньо потрібно віддати борги за минулорічний міжнародний пленер, який мерія не підтримала. В Києві буде легше, там мої картини купують, бо люди цікавляться мистецтвом. У Вінниці такого немає. Родину перевезу в столицю пізніше, бо зніматиму житло в оренду, та й адаптуватися на новому місці потрібно. В Києві мене давно чекають, у світі теж.

Володимир Козюк з родиною

 

Читайте також:

Відомий вінницький співак Олександр Онофрійчук взяв Гран-прі конкурсу імені Квітки Цісик
Не уланівською картоплею єдиною. Про страви, які подарувала Вінниччина світові, розповідає гастрогід

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана Борачук

    А то Козюк думав, що він особливий. Це нормальне ставлення влади до творчих людей.
  • Олег Каськов

    #нехайщастить
  • Nikolay Seleznyov

    Шкода, що місто втрачає людей, яким реально не байдуже на Українську культуру і мистецтво. Таких одиниці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up