Були «менти» - стали «понти». Як пройшов перший тиждень патрулювання нових поліцейських

Були «менти» - стали «понти». Як пройшов перший тиждень патрулювання нових поліцейських
Поліцейський Роман Скрипник робить зауваження водію, що припаркував авто на тротуарі у зоні дії знаку. Каже, що зараз штрафують небагато - все ще попереду
Почин. За перші дні роботи нової патрульної служби поліції у Вінниці «копи» побили три машини і оштрафували багатьох водіїв, користуючись правом виносити постанову за власним переконанням. Громадські активісти кажуть: далі буде гірше


Період селфі з копами закінчився швидко. Нові вінницькі патрульні поліцейські другий тиждень патрулюють на вулицях міста. Почали з того, що взялися розганяти припарковані, як попало, машини біля ринків, вокзалів і на Соборній. Весь час за ними стежать і водії, і активісти, і вінничани, які ходять пішки.

Дві побиті за тиждень машини.Третя - на восьмий день. Так керували «Пріусамі» хлопці-патрульні. Чимало з них, як раніше розповідав 20minut.ua тут, прийшли на навчання в центр підготовки поліцейських, не маючи посвідчень водіїв. А коли давали присягу, то вже усі були з «правами». Але, як кажуть активісти організацій, які патрулюють місто разом з новими поліцейськими, вміння водити у них нікудишнє.

- Дуже некомпетентні, - каже про «копів» Денис Клімов з Дорожнього контролю. – Водять непрофесійно. Створюють аварійні ситуації. Зі всіх патрулів, які я бачив (а я бачу по десять на день), три-чотири людини більш-менш орієнтуються в цілому в законодавстві.

Таксисти розвідають журналістам, що «копи» погано орієнтуються в місті. Часто заїжджають у двори, а потім не можуть звідти вирулити. Викликають таксі, щоб добратися на роботу і додому. Як розказав журналісту таксист, на Корею, під колишнє облДАІ, тепер дуже часто замовляють авто.

- Як тільки сідають в машину, то з ентузіазмом продавців косметики починають нас тестувати, - каже таксист служби 555-069. – “Ну як вам нова поліція? Що можете сказати? Які пропозиції? Зауваження?” Питають з надією в очах. Далекі від реальності…

Якщо раніше міліціонерів прозивали «ментами», то вже і для поліцейських вигадали прізвисько на аналогічний манер. Назвали їх «понтами». Про людей у новій формі все більше говорять, як про погано підготовлених в професійному плані людей, що люблять похизуватися формою і поліцейськими правами.

"Копи" припаркувалися. Фото із соціальних мереж
Щонайменше чотири громадські організації слідкують за роботою нових патрульних нарядів. Їздять у рейди денні і нічні лідери коаліції «Ніка» («Ревізія влади», «Комітет безпеки руху», «Агенти впливу») та активісти Дорожнього контролю.

Другі одразу стали влаштовувати «копам» провокації, перевіряючи їх на професійність і чесність. А перші спочатку утримувалися від різкої критики і просили не насміхатися з нових патрульних. Мовляв, дайте їм шанс, вони ще навчаться. Але й тут за тиждень ситуація змінилася. М’яко кажучи, недолугими сьогодні називають патрульних усі активісти.

Володимир Черкас з Комітету безпеки дорожнього руху, наприклад, поділив патрульних на дві категорії. Тих, які вже навчилися не поспішати під час роботи (роблять вигляд, що все ще в процесі виконання завдання, щоб не братися за інше). І таких, що «рвуть коней».

– Такі часто потрапляють у скандали, можуть здобути проблеми через незнання законодавства, і в найближчому майбутньому перейти в першу категорію, - каже голова Комітету безпеки дорожнього руху Володимир Черкас.

Нові поліцейські штрафують старих - колишніх міліціонерів, за порушення ПДР
А Володимир Затайдух з Дорожнього контролю називає підготовленими до патрульної служби тільки тих «копів», які раніше були ДАІвцями.

- Лише ті екіпажі, в яких є колишні співробітники, адекватні. Видно, вони навчають своїх напарників не робити старих помилок, - каже він. - А от молоді, чесно, тупі. Ми очікували від них більшого. Вони знають статтю 252 адмінкодексу і усі свої постанови за нею «клепають».

Ця стаття - «Оцінка доказів». Вона каже, що «орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю». От за власним переконанням тепер, як кажуть активісти, поліцейські штрафують усіх підряд. Не зважають на все, що написано у цій статті після коми.

 

Володимир Черкас,
голова Комітету безпеки дорожнього руху 

- Новим патрульним бракує сміливості, впевненості, досвіду і знань законодавчої бази, навіть не стільки в теоретичному плані, як на практиці. На жаль, тиждень роботи патрульної поліції підбито, в прямому сенсі цього слова. Не втрималися патрульні без ДТП, добре, що обійшлося без жертв. В решті випадків працювали наполегливо, енергійно і принципово. Вони швидко навчаться і стануть професіоналами. Днями у патрульних були внутрішні відпрацювання - умовний план "перехоплення", з яким вони впорались на відмінно.
 

Відео дня
blockquote>

 

Віталій Павловський,
голова громадської організації «Ревізія влади»

- Почали виникати проблеми від безграмотності поліцейських. І вже є квіточки зловживання власним переконанням. Це велика проблема, що поліцейський може накласти штраф на людину, керуючись не доказами, а своїм власним переконання (стаття 252 Кодексу України про адмінправопорушення). Раніше кожен протокол можна було в суді спростувати або визнати. Тепер до суду водій вправі звернутися, тільки якщо штраф більший 500 гривень. В основному штрафують на 250 гривень. Деякі водії розуміють, простіше заплатити менше. І поліцейські починають цим зловживати, оформляють документи легшим способом. Власне переконання має ґрунтуватися на суттєвих доказах, фото і свідченнях очевидців, інакше воно порушує презумпцію невинуватості.
 


 

Володимир Затайдух,
один із засновників Дорожнього контролю

- Патрульні прийшли не підготовленими і у своїх постановах вказують статтю 252 адмінкодексу, щоб людину звинуватити без доказів. «Ти їхав на червоне світло, це моє власне переконання!» І не треба йому доказів. Єдине, що сподобалося за тиждень - патрульні підійдуть і спитають, чи потрібна допомога. Допомагати людям - так, вони можуть. А от контролювати дотримання правил дорожнього руху вони нездатні. Крім того, вони мали бути не каральним органом, але попередження виносять рідко, постійно пишуть постанови про порушення. Мали б об’єктивно оцінювати обстановку, де знака немає чи він недоцільно встановлений. Як, наприклад, біля «Сільпо» поруч із залізничним вокзалом. Але і там вони не попередили водія, а покарали. До речі, співробітника старої міліції.
 


 

Денис Клімов,
один з лідерів Дорожнього контролю

- Дуже багато фальсифікують протоколів. Ми навіть зняли це на відео. Поставили машину під знаком і посадили пасажира на місце водія. Він просто сидів, навіть ключів не мав, щоб їхати. Свідки були, які казали патрульними, що пасажир нічого не порушив. Але поліцейські все одно склали постанову. Так, ми влаштували провокацію через те, що багато скарг на те, що нова поліція фальсифікує протоколи.
Хроніка подій 
 



Як патрулювали нові поліцейські. Хроніка подій

Старт, 22 лютого
Перша аварія, на яку виїжджали нові патрульні, - на вулиці Коріатовичів (колишній Свердлова). ДТП була потрійна. Оформляли довго. В соцмережах вінничани постили фото і писали, що вони слідкували за повільними “копами” три години.

Перший день, 23 лютого
ДТП на 600-річчня. «Опель» збив мотоцикліста біля «Шанхаю». Поліцейські, які працювали на місці цієї аварії, вже розповідали журналістам, що трапилось і хто постраждав.

Другий день, 24 лютого
Поліцейські наводили порядок з паркуваннями. «Строїли» автомобілі біля ринку “Урожай”, залізничного вокзалу, поруч колишнього МРЕО. Працювали і працюють досі на Соборній.

Третій день, 25 лютого
Через нових патрульних почали сваритися громадські організації. Коаліція «Ніка» критикувала активістів Дорожнього контролю за провокації та насмішки над новими патрульними

Четвертий день, 26 лютого
Розійшлася інформація: нові патрульні оштрафували батька спікера Володимира Гройсмана, бо він нібито припаркувався за 9,3 метра від «зебри», замість десяти. Згодом виявилось, що Борис Гройсман сперечався з «копами», захищаючи радника мера Семена Ханука.

П’ятий день, 27 лютого
Патрульні зупинили біля «Книжки» іномарку, яка рахувалася у розшуку. За кермом ВMW-Х5 був працівник іншого підрозділу поліції (колишньої міліції). Патрульних уперше задіяли в операції правоохоронців, проведеній у рамках кримінального провадження.    

Шостий день, 28 лютого
Біля залізничного вокзалу патрульні оштрафували за порушення ПДР співробітників колишньої міліції, які висадили пасажира під знаком, що забороняє зупинку і стоянку транспортних засобів. Міліціонерам не вдалося викрутитися словами “машина не заводиться”. Їм виписали 255 гривень штрафу.

Сьомий день, 29 лютого
Нові вінницькі “копи” уночі “поцілували” стовп на Лесі Українки. У пригоді ніхто не постраждав. Добряче розтрощений новенький «Пріус» сфотографували вінничани і розмістили в соціальних мережах, з дописом: «будемо об’їжджати копів десятою дорогою». Це друга пошкоджена поліцейська машина.  

Восьмий день, 1 березня
На зупинці Іванова по Немирівському шосе нове ДТП за участі поліції. Поліцейський "Пріус" в'їхав у маршрутку, яка стояла на зупинці. Нагадаємо, що за побиту машину з вини поліцейського, з нього знімають від 4,5 тисячі гривень штрафу.

Читайте також: 

Серед повноважень нових патрульних поліцейських є "ложка дьогтю"
Як озброять новий вінницьких поліцейських? (ІНФОГРАФІКА)
Сезон селфі з "копом" у Вінниці почався. Як присягали поліцейські
У Вінниці поліцейські складають присягу (ТВІТТЕР-РЕПОРТАЖ)
Нова поліція поміняє старі лінії «102» на систему «ЦУНамі» за півмільйона гривень
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анонім

    "Поставили машину під знаком і посадили пасажира на місце водія. Він просто сидів, навіть ключів не мав, щоб їхати. " - и что неправильно сделали копы? Это не провокация, это простое нарушение, видимо это всё на что способен ДК.
  • Анонім

    Статтю можна перейменувати "були журналісти, стали журнашлюхи"

    А копи молодці, раз проти журнашлюшка статтю зварганила, ще й приділила стільки уваги добре відомому у всій Україні з дорожнього контролю

  • Анонім

    я скажу так:

    не было копов, за рулем была полная шара - куда хочу, туда лечу...

    Это я про движение в городе, был полный беспредел.

    и чем круче тачка - тем круче аварийные маневры.

    А менты?.. а что менты - остановили, "виноват-не виноват, пьяный-не паяный" - результат всегда был один - "ДОГОВОРИМСЯ???Сколько?"



    За пару дней работы новых копов, пересекался  пару раз, и то не по своей вине, а так чисто из любопытства.

    Честно?- если у нас все такие копы, с какими я общался - значит быть добру в нашем городе.



    П.С,

    А на счет профессионализма - все приходит с опытом... и все, кто "кричит" о профессионализме, пускай посмотрит в первую очередь на себя, НА ТО КАК ОН(ОНА) САМ ЛИЧНО СТАНОВИЛСЯ ПРОФЕССИОНАЛОМ СВОЕГО ДЕЛА. КАК ОНИ С ПЕРВОГО ДНЯ СВОЕЙ РАБОТЫ БЫЛИ ЭКСПЕРТАМИ МИРОВОГО УРОВНЯ.



    На самом деле, ненавижу "органы". и не пытаюсь никого оправдывать.

    Но с появлением копов в Виннице, мне, как водителю, ездить по городу стало намного, НАМНОГО, проще.
  • Анонім

    Мдааа...какой резонас. Радует,что "копы" в центре внимания,значит они РАБОТАЮТ!!А те кто привык за "соточку" с ГАЙ-цами добазариваться-привыкайте не нарушать.Старое ГАИ не било машины потому,что их машины  вечно стояли в кустах или у придорожных кафешках!

    Огорчили "организации"..,вместо того,что бы помогать,занимаются "подставами" и сами этого не скрывают

    Anonymous reply Анонім

    Сам не люблю этих общественников, но в данной ситуации парни реально оценили работу новой полиции ... Спасибо за объективизм ....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up