Як у Вінниці “копи” ганяють “злісних паркувальників”

Як у Вінниці “копи” ганяють “злісних паркувальників”
З початку своєї роботи у Вінниці нові поліцейські вже встигли наробити галасу. Зокрема, вони почали боротися зі стихійним паркуванням у людних місцях. Журналіст RIA дізнавався, як “копи” карають неслухняних водіїв.

Проблема стихійного паркування вже неодноразово підіймалася та обговорювалася у Вінниці. Здавалося, ніщо не може вплинути на неслухняних водіїв, що стають посеред тротуару, перегороджують автівками й без того вузькі вулички, заважаючи проїзду громадського транспорту. Наприклад, центральною вулицею міста - Соборною, взагалі, заборонено пересуватися більшості автомобілям. Але мало того, що водії порушують це правило, так ще й паркують свої авто посеред пішохідної зони. Біля ринку “Урожай” (стояти можна в один ряд), залізничного вокзалу (висять аж три знаки), де зупинка та стоянка автівок заборонена паркувалися у кілька рядів.

Після виходу на роботу нових поліцейських ситуація значно покращилася — це відразу впадає в око. Але все одно “злісні паркувальники” продовжують порушувати, незважаючи ані на зауваження поліції, ні на штрафи, які до речі, сягають майже півтисячі гривень.

- Під знаком 3.34 зупинка забороняється, бачите, на Соборній майже ніде паркуватися не можна, а водії ігнорують - каже патрульний Тарас Сінькевич. - Цю вулицю розширити немає змоги, і якщо всі тут будуть ставити свої машини, то громадському транспорту буде важко рухатися.

Відео дня

Не всі водії ставляться адекватно до прохань переставити авто, тому штрафи вже посипалися на їхні голови.

- Водії реагують по-різному, - говорить він. - Більшість ставиться з розумінням. Але на багатьох вже складені адміністративні матеріали. Сьогодні ми вже трьох оштрафували. Люди паркуються на тротуарі, обґрунтовуючи це тим, що є двометрова відстань для руху пішоходів. Але у зоні дії знаку це не працює. Не важливо, чи машина знаходиться біля тротуару, чи частково на ньому, або повністю.

Патрульні кажуть, якщо ситуація не зміниться, то штрафів побільшає. А ставлять свої авто у неналежному місці через те, що людям ліньки пройти зайві 200 метрів.

- Зараз більшість водіїв реагують адекватно на зауваження, - каже поліцейський Роман Скрипник. - Ну ми і звертаємося до них з лояльно, пояснюємо. Вже почали штрафувати, та намагаємося робити це поменше. Але якщо люди продовжуватимуть нахабно ставити автівки, то будемо їх вже вчити “не пряником, а батогом”. Майже у всіх є можливість з'їхати на Артинова, на Театральну, на Козицького, щоб нікому не заважати.

Водії, у більшості, позитивно ставляться до дій нової поліції. Кажуть, що у місті має бути порядок. Тим паче, неправильно припарковане авто стає більш небезпечним порушенням, ніж здається на перший погляд. Наприклад, може завадити виїхати на виклик “швидкій”, що вже бувало неодноразово. Навіть таксисти, яких “ганяють” найбільше не вважають, що правил треба дотримуватися.

- Дії поліції я сприймаю позитивно, на відміну від того, що наша міська рада не ставить знаки для таксистів там, де треба, - говорить таксист Сергій Мельник. - Біля великих торгових центрів мають бути такі знаки, щоб водій міг приїхати на замовлення, спокійно припаркуватися, взяти пасажира. От, наприклад, “Скай Парк”. Хіба не можна там виділити місця для п'яти-шести машин на стоянку для таксі? І тут, на “Урожаї” хай поновлять знак — його тролейбуси своїми “штангами” обірвали. А з приводу нової поліції… Я вважаю, що треба щось міняти в цій країні, тому хай працюють нормально, ввічливо. Де не можна стояти — значить не можна, я так думаю.

Патрульні завжди пересуваються з увімкненими синіми проблисковими маячками — таке правило. Поліцейських видно здалеку, але водії кажуть, що на близькій відстані яскраве світло заважає.

- З приводу паркування — чудово, - каже Марія Зоріна. - Бо у місті буде порядок. Патрульні заїжджають у такі провулки, де завжди був безлад. От я сьогодні була у районі Козицького біля вежі, там завжди паркувалися як хотіли: хто паралельно, хто під кутом… То поліцейські поставили свою машину з маячками і наводили порядок. Хлопці допомагали навіть паркуватися тим нахабним водіям. В цьому плані все добре. Але у вечірній час дуже напружують “мигалки”. Відволікають водія та впливають на зір.

Голова громадської організації “Комітет безпеки руху” Володимир Черкас розказав про правила паркування авто та що загрожує водіям у випадку їх порушення.

Які правила найчастіше порушують водії?

Питання «паркування» регулюється розділом 15 Правил дорожнього руху України «Зупинка і стоянка». До розповсюджених порушень правил зупинки і стоянки слід віднести такі - на перехрестях і пішохідних переходах та ближче 10 метрів до них; на зупинках громадського транспорту та ближче 30 метрів до них; на тротуарах (крім деяких виключень – на краю тротуару із забезпеченням щонайменше 2 метрів для вільного пересування пішоходів); та так названа зупинка «під знаком» (мова йде в основному про дорожній знак 3.34 «Зупинку заборонено»). Рідше порушують правила зупинки і стоянки, що стосуються Т-подібних перехресть, газонів та місць, де відстань між транспортним засобом та розділяючою смугою становить менше 3 метрів.

Порушення правил зупинки і стоянки віднесено до категорії незначних, санкція за які передбачена статтею 122 КУпАП, і передбачають виключно штраф, в розмірі 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (255 гривень) або 50 штрафних балів.

Відповідальність виключена лише для автомобілів «таксі», що здійснюють посадку і висадку пасажирів, або завантаження чи розвантаження вантажу, у зоні дії дорожнього знаку 3.34 «Зупинку заборонено».

Стають так, що до трамваю не підійдеш

Стосовно паркування на зупинках громадського транспорту – пунктом 15.9 ПДР, без виключень, категорично заборонено здійснювати зупинку транспортних засобів на посадкових майданчиках для зупинки маршрутних транспортних засобів та ближче 30 метрів до них або дорожнього знака такої зупинки з обох боків.

Якщо водія немає на місці, його авто забере евакуатор

На даний час новоутворена патрульна поліція активно відпрацьовує питання порушень правил зупинки і стоянки. Таку принципову позицію на собі відчули багато вінницьких водіїв, при тому, що патрульні працюють всього декілька днів. Є і скептично налаштовані учасники руху, які вважають що це все показово і довго тривати не буде. На мою думку, патрульні швидко наберуться досвіду боротьби із стихійними порушення ПДР і ситуація стабілізується. Для тих, хто не має наміру відходити від принципового порушення встановлених правил зупинки, розкрию маленький секрет – до Вінниці вирушає спеціалізований евакуатор, послугами якого і мають намір користуватись поліцейські у боротьбі із «досвідченими» порушниками.

Я ж стою “на аварійці”!

Не раджу водіям «користуватись» п. 15.14 ПДР (так зване паркування «на аварійці»), як способом уникнення покарання. Правилами дорожнього руху чітко передбачено, що водій, при вимушеній зупинці у забороненому місці, зобов’язаний вжити усіх заходів до переміщення автомобіля, а за неможливості, крім ввімкнення світлової аварійної сигналізації, необхідно встановити відповідний знак аварійної зупинки, інакше притягнення до адміністративної відповідальності не уникнути.

У місті недостатньо місць для паркування

Наостанок, закликаю всіх, як пересічних громадян, так і профільні об’єднання, систематично надокучати письмовими зверненнями до міської влади з вимогою облаштування достатньої кількості місць для паркування автомобілів. У місті вже достатньо торгівельно-розважальних комплексів, але не має жодної міської стоянки у місцях скупчення транспорту.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Торонтуй

    Радио Свобода о том, как на самом деле они гоняют: https://youtu.be/EEtzydovWFk

    Торонтуй reply Торонтуй

    Ну вот. Так сразу и было. Зачем было удалять?
  • Дарья

    Але якщо люди продовжуватимуть нахабно ставити автівки, то будемо їх вже вчити “не пряником, а батогом”. Нічого собі методи, а це ще як? Хотіла б я це бачити як вони будуть карати батогом. Смішки, смішками, там на Соборній завжди був безлад, і добре, що ці поліцейські намагаються хоч якось вплинути на ситуацію та розчистити вулицю. А то нахабність водіїв просто зашкалює.
  • Анонім

    Как их вообще на улицу выпустили? Ездить не умеют закона не знают ПДД не знают стрелять не умеют даже формы нормальной и то нет - жилетки как у парковщиков . Но штрафуют.В общем очередной отмыв бюджетного бабла
  • Анонім

    тупняк повний ! все як було так і залишилось !!! просто назва структури інша)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up