Дурні та дороги.Як врятувати центр Вінниці від стихійної парковки?

Дурні та дороги.Як врятувати центр Вінниці від стихійної парковки?
Центр Вінниці потерпає від засилля авто. Головні причини хаосу - порушення правил стоянки та мала кількість паркувальних місць. Незаконний “паркінг” біля школи №2 яскравий тому приклад.

Соборна – яскравий приклад, як не треба паркуватися. Автівки залишають на дорозі з порушенням норм стоянки: заїжджають на тротуари, стоять на перехресті, під дорожніми знаками. А поліцейські втрачають золоту жилу. Бо за новими законами штраф лише «за проїзд по тротуару, пішохідній зоні» - 255 грн. І не потрібно далеко їхати. «Кльов» є прямо під стінами Управління міністерства внутрішніх справ на вул. Хлібній, біля входу у Центральний парк.

«Паркінг» на шкільному дворі у центрі Вінниці

До редакції звернулась вінничанка Наталя Персіцька і розказала, що водії влаштували «паркінг» під стінами школи №2. А щоб не втрачати часу – авто їдуть по тротуару на Соборну.

Відео дня

- Я намагалася поговорити з водіями, - каже пані Наталя. – Але усе марно. Тому, разом із батьками учнів школи №2 написали колективне звернення міському голові Сергію Моргунову.

У листі Наталя Персіцька описує «стихійну стоянку автомобілів», яка утворилась під стінами школи. Автівки на тротуарі наражають на небезпеку школярів. Для проходу лишають невеличкий коридор, яким водії й користуються при виїзді на дорогу. А порушниками паркування були самі ж поліцейські.

- У поліції є власна стоянка огорожена від школи, - каже пенсіонерка. - Але “захисники” зробили паркінг під стінами школи та подали поганий приклад батькам учнів школи. Тепер й вони залишають свої автівки на тротуарі. У листі ми побажали, щоб влада встановила паркан навколо двору школи, спеціальні знаки.

На звернення батьків учнів школи №2 відповів заступник мера Сергій Тимощук. У ньому ідеться, що по вулиці Хлібній встановлений знак «Зупинку заборонено», а з порушниками у «погонах» проведена профілактична робота.

- Це ж справжня відписка - каже Наталя. – Нас ще образило те, що перед виборами “стоянка” раптом зникла. А через два дні, все повернулось. Це ж справжній цинізм. І мені стало відомо, що поруч із школою та Центральним парком зроблять стоянку для обласного управління поліції! Тому ми написали новий лист звернення. Відповідь обіцяють дати 11 грудня.

Цю ситуацію прокоментував голова ГО “Ревізія влади” Віталій Павловський.

- Справді, біля другої школи на Хлібній утворився справжній паркінг, - каже він. - Це велика проблема і коли, не дай Боже, під колеса авто попаде дитина, то голови полетять у всіх: у поліцейських, які не дивляться за виконанням ПДД, у керівників відповідних департаментів. Але це лише “хворий палець” на “ураженій кінцівці” Соборної.

Стихійне автолихо на Соборній

Центральна вулиця міста дуже загружена. Щоб вирішити таку складну ситуацію, на прилягаючих вулицях створені місця для паркування, встановлені відповідні дорожні знаки. Але це не панацея, в чому ми і впевнилися. Під час імпровізованої ревізії не помітили ні одного поліцейського патрулю, які б фіксували порушення.

- Взагалі, на в’їзді та виїзді Соборній встановлені знаки “Рух механічних транспортних засобів заборонено”, - каже журналіст “Дорожнього контролю” Денис Климов. - В рамках дії цього знаку вулицею може проїжджати тільки громадський транспорт. Але через Соборну йде безкінечний потік джипів, бусів, легкових авто. І за цим ніхто не слідкує.

Така ж ситуація і з стоянкою автівок на Соборній. Водії залишають свої машини із значними порушеннями правил стоянки. І якщо кожного такого водія оштрафувати, то до місцевого бюджету щодня можна збирати круглу суму — десятки тисяч гривень.

А де поліцейські?

У поліції запевняють: робота по контролю за автостоянкою у центрі виконується. Але щоб подолати проблему в повному обсязі поліцейським мало патрулів.

- Ми постійно виставляємо екіпажі, робимо роз’яснення з водіями та штрафуємо порушників, - каже представник відділу комунікації Національної поліції у Вінниці. - Але нажаль біля кожної парковки не можливо поставити патруль. І культура виконання ПДР місцевих водіїв низька, незважаючи на профілактичні лекції та роз’яснення.

Змінам бути?

Щоб з’ясувати як будуть вирішувати цю проблему, журналіст подзвонив до департаментів транспорту, архітектури та благоустрою міста Вінниця.

Представники департаменту благоустрою одразу ж почали відхрещуватися:

- Ми цим не займаємося, вам потрібно дзвонити у департамент енергетики, зв’язку та транспорту або у департамент архітектури.

У департаменті транспорту знають про стихійний паркінг, але їх завдання - це розміщення знаків, нанесення розмітки.

- Дійсно на Соборній зараз стихійна стоянка, - каже начальник відділу транспорту та зв'язку Сергій Бузниковатий. - Наша робота заключається в розміщенні знаків, нанесенні розмітки. А саме проектування роблять у департаменті архітектури та містобудування.

У департаменті архітектури ознайомлені з проблемою. Кажуть, що вже розробляють концепцію влаштування автостоянок у центрі міста.

- Зараз наш департамент створює плани по оптимізації руху, - каже головний архітектор міста Олександр Рекута. - Серед можливих варіантів розвантаження Соборної: створення нових автостоянок за рахунок “резервів”, прокладення маршрутів із одностороннім рухом, облаштування на центральних вулицях паркоматів.

Як на Соборній?

Журналисти пройшлися центром, сфотографували неправильно припарковані машини і попросили журналіста “Дорожнього контролю” Дениса Климова прокоментувати кожне фото.

Порушення норм стоянки: “зупинка заборонена на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, крім випадків надання переваги в русі”.

- Уявимо ситуацію, їде автомобіль і перед ним праворуч біля самого переходу стоїть припаркована автівка, - каже Денис. - Пішохід згідно правил їде по переходу, але його не бачить водій прямуючого авто. І фактично, людина потрапляє під колеса машини.

Порушення норм стоянки: ”зупинка заборонена менше ніж за 10 метрів від краю дороги, на перехресті”.

- Така стоянка стає причиною ДТП, - розповідає журналіст “Дорожнього контролю”, - Наприклад, авто виїжджає з перехрестя, і водій не бачить, що відбувається на магістралі. А нового учасника руху не бачать інші. Тому ДТП “гарантовано”, бо за кермом не провидці.

Порушення норм стоянки: “зупинка заборонена на тротуарах, якщо це перешкоджає руху пішоходів”.

- Люди обходять авто і виходять на дорогу, де прямують інші водії, - каже Денис Климов. - Особливо матусі з колясками, яким залишається мало місця для проїзду по тротуару. І як результат - виникає небезпека утворення ДТП.

Коментарі (8)
  • Alexander Senkevich

    вул. Грушевського зробити пішохідною від скверу (Європейської площі) до ЦПКіВ     http://e-dem.in.ua/vinnytsia/Petition/View/63

  • Анонім

    Вот придет новая полиция и все уладит. Там вообще с обеих сторон улицы стоят знаки "Движение запрещено". Откуда там могут быть авто, кроме оговоренных в Законе?
  • Anonymous

    точно платные парковки хотят вымутить
  • Кими Райкин

    По поводу стоянок под знаками и Соборной- согласен на все 100%, эвакуаторы решат вопрос. По поводу стоянки возле сш.2: не согласен вообще, вопящие, аргументируйте, какой(какие) пункты ПДД нарушают машины стоящие там елочкой?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up