Нова поліція поміняє старі лінії «102» на систему «ЦУНамі» за півмільйона гривень

Нова поліція поміняє старі лінії «102» на систему «ЦУНамі» за півмільйона гривень
Нарешті. Може тепер поліція перестане не відповідати на дзвінки і довго їхати на виклик. В середині лютого, водночас з появою нових поліцейських на вулицях міста, запрацює нова служба «102» на 24 лінії

Додзвонитися на короткий номер міліції, а тепер поліції, важко, а приїзду наряду на виклик можна чекати годинами. Про це редакції не раз розповідали вінничани. Що невдовзі все буде по-іншому, пообіцяли керівники поліції області.

Нова служба «102» буде з функціями електронної реєстрації заяв і повідомлень, автоматизованого контролю за своєчасністю прибуття нарядів поліції на місце події та з смс-інформуванням заявників про реєстрацію й хід розгляду їхніх звернень.

- Цю службу вже давно потрібно змінити докорінно, - каже заступник начальника Нацполіції області Сергій Кримчук. – Ми по-здоровому заздримо Києву, що в них уже нова служба працює. Дуже ефективно працює.

Запустити в роботу нову систему «102» планують разом із новою патрульною поліцією, яка скоро вийде на вулиці міста.

Як розказав начальник штабу поліції області Олександр Король, система названа «ЦУНамі» - центр управління нарядами, має 24 лінії. Це в 12 разів більше, ніж є зараз. Сьогодні на «102» лишень дві лінії.

Вісім операторів водночас прийматимуть дзвінки вінничан і стільки ж диспетчерів передаватимуть інформацію про виклики патрульним нарядам. Їх місце знаходження показуватиме електронна карта міста. Хто ближче до місця події з поліцейських – тих пошлють туди і координуватимуть їхні дії на місці. 

Завдяки такій автоматизованій системі, як очікують у поліції, зможуть скоротити час прибуття наряду на місце виклику до кількох хвилин. Скількох саме – побачать тоді, як система запрацює.

- По Києву скоротили час реагування до 10 хвилин. А враховуючи компактність Вінниці, буде набагато менше, - каже Олександр Король. – По області, зрозуміло, цей час буде залежати від віддаленості населеного пункту.

Але спершу "ЦУНамі" працюватиме тільки у Вінниці. Для системи, за словами заступника начальника обласної міліції Сергія Сокирана, купують комутатор за 450 тисяч гривень. Матеріальним забезпеченням займається Департамент Національної поліції.

Операторів і диспетчерів для нової служби, яка стане окремим, новим підрозділом, наберуть з поліцейських. Їх підготують на базі інших областей, де «ЦУНамі» вже працює. А підпорядкують не обласній поліції, а центральному апарату.

- Будь-хто з керівництва області чи міста не буде мати на цю службу впливу для укриття, приховування, викривлення інформації. Вона фіксуватиметься виключно того змісту, яка буде надходити від громадян, - каже керівник штабу обласної поліції.

- Суть в тому, щоб відділити лінію «102» взагалі від чергових частин, - пояснює Сергій Кримчук. - Якщо сьогодні надходить інформація оператору, він її віддає черговому, черговий телефонує, де слідчо-оперативна група, і направляє її на місце, то при роботі «ЦУНамі» людина, яка керує нарядами, напряму спілкується з ними.

- А смс-повідомлення заявникам про реєстрацію і хід розгляду їхніх звернень, хто писатиме. Теж оператори? – питаємо в керівника поліції.

- Так. Будуть смс-повідомлення про результати прийнятого рішення, - відповів він.

Як це все працюватиме, побачимо після присяги нових патрульних поліцейських, які зараз завершують навчання. Ввечері 14 лютого вони виїдуть на своє перше патрулювання на нових авто, оснащених планшетами для зв’язку з «ЦУНамі». Принаймні про такі плани київської команди реформ, яка займається процесом створення нової поліції в регіонах, кажуть у вінницькому тренінговому центрі поліції.




Як змінилась робота "102" в інших містах

Система «ЦУНамі» працює скрізь, де є нова патрульна поліція. В Харкові, наприклад, завдяки їй скоротили час реагування на виклик до п’яти хвилин замість колишніх 20-ти. Час отримання орієнтування підрозділами раніше займав до двох годин. Тепер за 10-15 секунд інформацію про розшук бачать всі патрульні наряди на планшетах в своїх машинах.

У Харкові також опробовують систему прийняття повідомлень від людей через інтернет. Щоправда спроба журналіста 20minut.ua подивився на цей ресурс не вдалася – новий сайт тамтешньої поліції не відкрився.
 
В Києві наряд поліції приїжджає на місце виклику протягом 10 хвилин. В Ужгороді та Мукачевому реагування за 6-8 хвилин. В Миколаєві – 4-8 хвилин.

В Одесі та Львові поліція також звітує, що нова система «102», розроблена українськими айтішниками на замовлення МВС, дає хороші результати. Позитив також в тому, що диспетчер знає, що відбувається на виклику, й уже фіксується автоматично. На планшетах в патрульних авто три спеціальні кнопки: «прийняв» (виклик), «прибув» (на місце), «виконав» (завдання).

Харківський центр управління нарядами Нова служба "102" в Дніпропетровську Оператор "ЦУНамі" у місті Львів
Читайте також:

В полиции рассказали почему долго ехали в налоговую, где от инсульта умер человек

Нові призначення в поліції: хто і чому проти
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up