Сезон селфі з «копом» у Вінниці почався. Як присягали поліцейські

Сезон селфі з «копом» у Вінниці почався. Як присягали поліцейські
  • Поки до Вінниці летіти перші особи держави, поліцейські мерзли. Їх відпускали на трохи погрітися в Плеяду. Там «копи» їли шоколадки, пили каву і стояли в черзі до дзеркала. А ще — мали розмову з керівницею національної поліції Хатією Деконаїдзе, яка завершилася груповим селфі. Потім була присяга.

Цієї ночі вперше патрулюватимуть вінницькі вулиці нові патрульні поліцейські, які сьогодні вдень, 22 лютого, склали присягу. Чекали початку урочистостей, а потім присягали на вірність народу України вони під дощем і мокрим снігом. Розпогодилося тільки після того, як офіційна частина минула. І вже під сонцем фотографувалися нові вінницькі «копи» з друзями і рідними. Дівчатам у формі дарували квіти. Чоловіки-поліцейські знімали кашкети, щоб їхні поруги в них позували біля новеньких патрульних машини.

— Хорошої служби, і щоб спокійно було все в нашому місті, — побажав новоспеченій патрульній поліцейській Ользі Марценюк її молодший брат, який прийшов почути присягу сестри разом з тіткою.

— Хочеться, щоб щось мінялося, щоб порядок в країні був, щоб наші діти гідні були цього високого звання, яке вони від сьогодні носять, і щоб вони берегли себе під час роботи. Вони ж так старалися, стільки пройшли, поки готувалися, — каже тітка Оксана про свою племінницю і її колег - нових вінницьких поліцейських.

Previous Next

Відео дня

Пускали на присягу не усіх охочих, а тільки тих людей, чиї прізвища були в списках. Це родичі та друзі патрульних, яких вони вписали у спеціальний список, і акредитована преса.

Усі вони проходили через рамку-металошукач. В черзі до чотирьох таких рамок люди стояли довго. Дехто казав, що не менше години. Але і після перевірки родичів не пустили близько до дійства. Вони дивилися у спини патрульним, оберненим до сцени, за першою загороджувальною стрічкою. Решта глядачів спостерігали ще далі – з-за турнікетів, якими обставили всю площі Стуса.

На присязі чекали перших осіб держави. Довго чекали. Години дві. На «Книжці» бачили чоловіків з біноклями. Будинок профспілок і сусідній з ним готель «Профспілковий» обійшли правоохоронці, щоб перевірили на відсутність сторонніх на дахах. Тим часом патрульних кілька разів шикували і розпускали ходити по території. Під час першого шикування їм наказали зняти рукавиці. Видно тому, що вони у всіх були різні.

— Вони ще навіть не вилетіли з Києва, — розходилася інформація про президента і спікера, яких чекали на присягу.

Погрітися патрульні ходили в «Плеяду». Вони там сиділи на лавках, робили фото на свої телефони, ставали в чергу до дзеркал, пили каву і намагалися зжувати шоколадку так, щоб журналісти на зняли.  

— Сфотографуйте нас вже нормально, — попросили дівчата-поліцейські, щойно доїли шоколадний батончик.

— Натрій святковий, піднесений, трохи хвилюємося, — каже ода з них, 22-річна Катерина Жуйко, випускниця технічного університету.

Запевняє, що присягу вивчили. Питаю, чи є у дівчат водійські права.

— Так точно, — відповідає її подруга 24-річна Дарина Даровська, яка навчалася в аграрному і навесні отримає ще й диплом академії МВС. — Ми прийшли з правами. А багато хто закінчив водійські курси під час навчання тут. Всі вже з посвідченнями водія.

Previous Next

На вулиці в цей час ті люди в новій поліцейські формі, які не дуже змерзли, махали руками в бік глядачів і говорили по телефону. Це так вони спілкувалися з родичами, до яких не могли підійти, поки не завершиться офіційна частина.

— Вилетіли, скоро будуть, — знов ходить інформація про те, що ще треба почекати присяги.

Патрульних вкотре шикують, інструктують і знов відпускають в «Плеяду». Цього разу, виявляється, не просто так — на них там чекає голова Національної поліції України Хатія Деконаїдзе.

Ця зустріч мала бути неформальною з питаннями та відповідями. Патрульні стали у щільне коло навколо головної, а вона не голосно розказувала їм про важливість відкритого спілкування з людьми, які «вже за нас».

— Люди розуміють, що ця реформа — найбільше досягнення країни, - говорила Хатія Деконаїдзе. — Завжди думайте, для чого ми тут, для чого ми все це робимо… Питання є?

— Відсутні! — гукають всі, які один, і кивають на журналістів, яких на цій розмові мало б не були.  

Пауза. Тихий сміх. Звучить несміливе дівчаче «А можна з вами сефлі?». Сміються всі вже голосно. І починається масове фотографування на телефони з Хатією Деконаїдзе.

Previous Next

Після інформації, що президентський літак вже у вінницькому аеропорту, знов шикують патрульних на площі. Чекаємо ще з півгодини. Площею пересуватися забороняють. І от — почалось.

Вітає поліцейських спершу Петро Порошенко. Потім Володимир Гройсман. Врешті виступає вже на публіку Хатія Деконаїдзе і плутає другу річницю Майдану з першою, але потім виправляється.

— Я впевнена, що ви будете чесними, я впевнена, що ви будете професійними, — звертається вона до патрульних, а вінничанам каже: — Ось ваші поліцейські. Вони чесно будуть служити громадянам України. Думаю, що все буде добре. Нехай бог береже кожного поліцейського. Слава Україні!  

— Героям слава! — звучить їй у відповідь.

Після вступів патрульні повторюють за своїм начальником присягу хором і співають гімн, приклавши руки до серця. Помітно: не раз репетирували.

— Є пропозиція, щоб ми разом сфотографувалися, — знов підходить до мікрофону Петро Порошенко і спускається зі сцени в народ.

Поліцейські знають, як реагувати і позують на фото точно так само, як робили їхні колеги в інших містах, де стартувала патрульна поліція. Вінниця, до речі, 13-те місто, де є новий поліцейський патруль.

Previous Next

— Це прорив наш. Надіємося, що буде краще, ніж було, — каже мати 26-річного патрульного, колишнього пожежника, Олександра Ільченка. — Ми задоволені, що син пішов в поліцію…

— Батько не хотів, щоб він ішов сюди, чесне слово, — втручається батько. — Але вже все. Сів у поїзд, треба їхати. З сьогоднішнього дня, надіюся, у Вінниці всі перед Законом будуть рівні, бо як продивишся, що в робиться на дорогах і взагалі, то хай бог милує... Хочеться змін.

Родичів пустили на площу після того, як київська делегація відпрацювала тут і поїхала. Біля «Книжки» стало сонячно після завершення офіційної частини. Хлопці у формі не соромилися цілуватися з коханими. Дівчата посміхалися і позували на фото з подарованими їм букетами.

Previous Next

— Надіюся, що вся вінницька громада буде допомагати нашим поліцейським виконувати гарно свою роботу, — дивиться в очі патрульному Юрію Козлану дівчина на ім’я Тетяна.

— Це моя сестра, — каже «коп», ніби виправдовується, коли гарна дівчина в його кашкеті виходить з патрульної машини. — Ми сьогодні всім показуємо машини. Сьогодні можна...

На сусідньому авто у цей час позує на камеру інша краля в чиємусь форменому головному уборі. На площі вже ніхто не мерзне. Всім тепер весело. Звучать слова вітань і побажання.  

— Це моя майбутня дружина, — не соромиться обіймати кохану серед людної й повної камер площі 28-річний патрульний Ілля Путрашик.

— Ми чекали сьогоднішній день, — каже його наречена. — Щасливі, що все гарно було. Хвилююся за нього, але думаю, що все буде добре.

Не відпускає з обіймів патрульну Катерину Жуйко її дідусь. Коли підходить журналіст, вимагає фотографію його онуки обов’язково поставити на першій полосі в газеті.

— Вона в мене така: вперед і вперед. Займалася, вивчилася, хотіла цього і добилася, — каже дід. — Ми всі раді тому, що є така молодь, яка можу і хоче нас захистити, старих. Такі, як моя Катюля, виведуть країну з тупіка. Такі, як зараз є тут. Наші діти.

Previous Next


Твіттер-репортаж із присяги нових вінницьких поліцейських патрульних можна проглянути тут.

А щоб дізнатися, чим озброїли «копів», натисніть сюди

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Дарья

    Чомусь все це дійство нагадує студентів 1-го курсу які здали екзамени і стрибають від щастя. Ведуть себе як діти, ці селфі, і вони ще мають наводити порядок в нашому місті. Ой...., хоч би не було лиха з цими поліцаями. Сподіваюсь у них все вийде.
  • Анонім

    Нові поліцейські - це сподівання на порядок у місті. Довіра до старих ДАІ-шників і пепсів наближалася до нуля, і не завжди в тому була їхня вина. Але факт залишався фактом і потрібно було щось змінювати. І питання не тільки в мажорах і старих міліціонерах. Питання в нас самих. Я особисто сьогодні виїхав на 5 хвилин раніше, щоб доїхати до роботи, не порушуючи ПДР. Не тому, що я їх боюсь, а тому, що нова цивілізована поліція - серйозний привід бути законопослушним
  • Анонім

    Полицай - звучит позорно.

    -=UA=- VIN reply Анонім

    Копы
  • Анонім

    говорят что большинство полицаев - бывшие менты, значит кроме названия и формы ничего не поменялось !!!

    Анонім reply Анонім

    "Ходят слухи буд-то все подорожает. Особенно поваренная соль..."

    В.Высоцкий

    -=UA=- VIN reply Анонім

    "Ходят слухи, будто всё подорожает - абсолютно, - А особенно - поваренная соль. Словно мухи тут и там ходят слухи по домам, А беззубые старухи их разносят по умам."



    В.Высоцкий

keyboard_arrow_up