Активісти з істориками та СБУ створюють «Архів історій українців»

Активісти з істориками та СБУ створюють «Архів історій українців»
  • Громадські активісти створили сайт «Архів історій українців». 
  • На ньому почали публікувати історії людей, що жили у визначні часи української історії.
  • Зокрема, тут є історія дружини отамана, що служив під проводом Симона Петлюри; студента-учасника Революції на граніті; добровольців, що одними з перших воювали на Донбасі.

Автомайданівка Таїса Гайда, яка є координатором історичного проекту «Забуті жертви Другої світової війни», розказала, що ідея створити сайт, де б збирали усні історії людей про історичні події виникла після спілкування з істориками вінницького Педуніверситету.

— Це було десь рік тому. Говорили з викладачами Педуніверситету, дізналися, що вони самі роблять дослідження таких історій та подумали — а чому б їх не публікувати на широкий загал? Бо те покоління (часів СРСР), що зараз помирає, може не залишити після себе жодного сліду.

Гайда упевнена, що пам’ять у родинах простягається не далі третього покоління. Тобто, історії життя прадідів-прабабусь — це наш максимум. Тож, щоб історія пращурів не стерлася, «народився» сайт memory.org.ua

Відео дня

На ньому українську історію поділили за кількома хронологічними періодами, починаючи з 1917 року (започаткування Української народної республіки) і завершуючи нашими часами (війна на Сході України). Окремим «пластом» є розділ «Українці в еміграції».

Таїса Гайда розповіла, що вони зібрали понад 30 історій людей, які жили в різний час, користуючись архівами вінницького СБУ.

— Якогось фільтра від спецслужби не було — ми самі обирали те, що буде опубліковано. І зазначимо, в нас будуть різні історії та різні точки зору. Серед них — розповідь про хлопця-петлюрівця, який вбив єврейську родину з семи людей і вагітну жінку. Це дуже конфліктна історія, яка йде всупереч з офіційною позицією на цей історичний пласт. Але такий випадок був, такі люди теж були. Навіть в рядах УНР. І про це варто знати.

Зараз на сайті є чотири історії:

Питаємо, чи є вінницький «Архів історій українців» першим в Україні?

— Наш сайт є не першим, і не єдиним таким в Україні. Але його унікальність полягає в тому, що наші читачі зможуть додавати власні історії. Є певні вимоги: має бути хоча б один документ, фото, яке підтверджувало правдивість історії. Бо, насправді, якщо захотіти — можна написати оповідку про вигаданого персонажа, яка виглядатиме як реальна історія, — відповіла Гайда.

Вона додала, що на сайті опубліковані історії мешканців Вінниччини та тих, хто пов’язаний з Вінницею. Утім, незабаром буде розширення.

— Для прикладу, нам вже прислали історію жителя іншого регіону, який був сповідником Симона Петлюри! Цю історію ми дооформимо, і впевнена, що вона вас зацікавить, — каже Таїса Гайда.

Читайте також:

Фото автора, скріншоти з сайту memory.org.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Вася

    так ці студенти мали вмерти.. Як та ж Небісна (пперепрошую - чи разом писати) сотня.

    Влада завжди посилала на смерть людей
  • Орест Лютий

    Коли червонопузі наступали на Київ, їх під Крутами зустріли з крісами  біля 400   сдудентів і козаків проти 4-тисяч моськалів, а в цей час у місті було до 30 тисяч українських кадрових офіцерів, ось така історія. Зараз така ж ситуація відбувається з війною, яка точиться 6 рік на Півдні України, ворог той самий, що в січні 1918 року, але чомусь не всі про це знають, особливо молодь та байдуже насєлєніє.

    Вінничанин reply Орест Лютий

    Не байдуже насєлєніє, а "уставшиє ат вайни". Вата устала страшно - все, кінчаємо воювать. Нехай відпочине.

    Вася reply Вінничанин

    До чого тут вата?

    Вата танцює та говорить на нас напали? Вата шикує та їздить на Мальдиви - ми воюємо?

    Вата сидить на Урожаю - просить допомогти. Ми ж захищали?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up