У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам

У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам
  • Лише за перші кілька місяців поточного року вітряною віспою інфікувалося більше вінничан, аніж за весь минулий рік. Їхня кількість наближається до двох тисяч. Що про це говорять інфекціоністи?

«Ми бачимо збільшення кількості хворих у Вінниці та області. Наразі їх вже більше, аніж за весь попередній рік. Однак причин панікувати у вінничан немає», — розповідає журналісту «20 хвилин» генеральний директор Вінницького обласного Центру профілактики хвороб МОЗ України Ігор Матковський. 

За його словами, від початку цього року у нашій області вже інфікувалося 1716 людей. У самій Вінниці ця кількість наразі сягнула 1016. Для порівняння: за весь попередній рік на Вінниччині вітрянкою перехворіло 1528 людей, 815 з зареєстровані в обласному центрі.

— Звісно, це проблема, яку ми не можемо ігнорувати. Але про її масштаби говорити зарано, для цього нам потрібно ще кілька місяців, — продовжує Матковський. — Зараз наш Центр та інші медичні заклади відповідного профілю докладають максимальних зусиль для привернення уваги до щеплення, адже вітряна віспа — це вакцинокероване захворювання.

Відео дня

Лікар пояснює, що серед інфекціоністів вітрянка рахується саме дитячим захворюванням, тому більшістю пацієнтів завжди є діти. Причину поширення інфекції Матковський вбачає у низькому рівні вакцинації, а також це може бути наслідком пандемії коронавірусу, який лютував в Україні понад чотири роки, ослабивши імунітет значної частини населення.

— Хочу нагадати, що консультації з приводу будь-яких питань стосовно щеплення можна завжди отримати у сімейних лікарів. Щодо дорослих, кількість хворих серед яких не перевищує кількох відсотків, то вони можуть вакцинуватися лише за епідпоказами, — продовжує очільник обласного Центру профілактики хвороб. 

У Центрі громадського здоров'я МОЗ України пояснюють, що вітряна віспа — одна із найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям. В Україні щороку реєструють від 103 000 до 200 000 випадків. 

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу, який стає небезпечним для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду (загалом він триває до трьох тижнів)  і перші 5-7 діб з моменту появи висипу. Ще одним джерелом інфекції може бути хворий на оперізувальний герпес.

Передається збудник інфекції повітряно-крапельним шляхом. Попри незначну стійкість у довкіллі, доведено можливість поширення вірусів за межі кімнати, де перебуває хворий. Це потрібно враховувати, коли в родині є люди, які ще не хворіли на вітрянку. 

Найбільш помітним симптомом є висипання на майже всьому тілі, що часто супроводжується підвищенням температури тіла та свербінням. А лікування зазвичай обмежується дотриманням постільного режиму протягом усього періоду висипання. Однак вінничанам не варто забувати про консультацію з лікарями. 

— Перебіг вітряної віспи у дітей зазвичай легкий. У дорослих він може проявлятися по-різному, залежно від того, чи людина у дитячому віці отримувала щеплення, який має імунітет, чи хворіє вона повторно — таке також іноді трапляється, — розповідає Ігор Матковський. — Убезпечити себе можна, дотримуючись елементарних правил гігієни рух, не комунікувати з людьми, які мають ознаки хвороби, слідкувати за своїм здоров'ям та вчасно звертатися до сімейного лікаря. 

Читайте також:

Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?

Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оля Гончарук

    Чому карантину немає?

    Неля Шевчук reply Оля Гончарук

    Оля Гончарук а толку від нього?
  • Григорий Пилипенко

    Колись, за радянських часів, прививки від вітряної віспи були обов'язковими. В дтьсадок дитину не приймали без довідки про прививку. Зараз - за бажанням батьків.

keyboard_arrow_up