У «Савої» жив батько вертольотів Ігор Сікорський. А тепер тут суд

У «Савої» жив батько вертольотів Ігор Сікорський. А тепер тут суд
  • Готель у центрі міста, якому понад 100 років, за своє життя «побачив» чимало відомих особистостей.
  • Зокрема, тут жили всесвітньо відомий диригент Олександр Кошиць, батько вертольотобудування, інженер Ігор Сікорський та засідала Директорія УНР!
  • У кінці 2018-го, в «Савої» працюють судді. Пригадали скандальні випадки під час ремонту будинку під апеляційний адмінсуд.

У фешенебельному готелі жили відомі особистості, серед яких воєначальник Олексій Брусилов, всесвітньо відомий диригент Олександр Кошиць. Тут працювали міністри Директорії Української народної республіки на чолі з Володимиром Винниченком, а потім — з головою уряду Симоном Петлюрою.

Історик Євгеній Антонюк розповів журналісту, що в 1916-1917 роках у «Савої» жив і київський інженер Ігор Сікорський, який створив перші американські військові вертольоти.

Відео дня

— У ці роки в «Савої» квартирують офіцерів Ескадри Повітряних Кораблів — першої у світі ескарди бомбардувальників, яка була переведена до Вінниці з Пскова. Вони літали на аеропланах «Ілля Муромець», які сконструював Сікорський.

Їх він вдосконалював за результатами боїв з урахуванням побажань екіпажів. Саме тому значну частину свого часу інженер проводив не на заводі, а безпосередньо поблизу бойових машин. Відомо, що С-22 (офіційна назва «Іллі Муромця») мав понад два десятки модифікацій.

Ігор Сікорський

У березні 1918 року Ігор Сікорський виїхав до Франції. Далі інженер переїздить до США і проектує літаки, а у вересні 1939 року конструктор сам узявся провести випробування спроектованого ним експериментального вертоліта VS-300 (S-46). Ось так Вінниця бачила батька вертольотобудування – Ігоря Сікорського, — казав історик.

Вже в наш час готель змінив своє призначення на суд: у 2011 році будівлю в центрі міста передали служникам Феміди та за останні сім років «Савой» кардинально змінився всередині та відновив автентичний вигляд ззовні.

Хроніка ремонту «Савою»

Пригадали головні події з реконструкції, що тривала останні сім років, і навколо якої було кілька серйозних скандалів.

2011 рік — розпочалася реставрація «Савою» за кошти державного бюджету. Будівельники з компанії «МУР» поставили металопластикові вікна, робили протиаварійні роботи по фасаду. Планувалося, що ремонт закінчать за рік, і в 2013 році апеляційний суд переїде у центр міста.

травень, 2012 рік — пісочний колір, в який пофарбували фасад «Савою», викликав бурхливу критику серед вінничан. Почали з’являтися заяви, що це «не ремонт, а руйнація».

жовтень, 2012 рік — будівельники зняли риштування з будівлі. Вінничани побачили не тільки відновлений фасад, але й «тріщини та штукатурку, що відшаровуюється».

січень, 2013 рік — Вінницький Апеляційний суд обрав замість «МУРу» комунальне підприємство «Рембудгазмонтаж» із Хотина, Чернівецька область. Вони мали зробити усі внутрішні роботи та надбудувати мансардний поверх за майже 30 мільйонів гривень.

листопад, 2013 рік — «Савою» знесли дах та почали добудовувати мансарду. Фахівці звертали увагу, що треба було робити навпаки — спочатку ремонт даху, а потім фасад. За ремонт відповідальні два підприємства – підрядник, чернівецька компанія «Рембудгазмонтаж» та субпідрядник вінницька фірма «Сфера».

червень, 2014 рік — Вінницький Апеляційний адміністративний суд (ВААС) відзвітував, що за три роки було витрачено близько трьох мільйонів гривень.

жовтень, 2014 рік — готелю повертають купол, який разом з мансардним поверхом був знищений під час Другої світової війни.

серпень, 2015 рік - ВААС подав на будівельників у суд. З вимогою: усунути недоліки фасаду у місячний термін.

вересень, 2016 рік - в усному коментарі журналісту RIA керівник апарату ВААС Інна Грищук відповіла, що конфлікт з «МУРом» вдалося вирішити мирно. Ця компанія обрана підрядником для виконання внутрішніх робіт. Генеральний директор «МУР» Ігор Козловський каже, що фасад відновлять тоді, коли завершать усі роботи.

червень, 2017 рік - на реконструкцію витратили 1,8 з 5 мільйонів гривень, які виділили з державного бюджету в 2017 році. За ці кошти зробили демонтаж старої штукатурки, бетону, цегли, перегородок; зробили нові перекриття між поверхами, гідроізоляцію стін та багато іншого.

грудень, 2017 рік - ВААС підбиває підсумки: на більшості поверхів поштукатурені стіни; змонтована мережа для відеонагляду, сигналізації; підключено опалення, водопровід та каналізація; змонтована система вентиляції, встановили сантехніку; оновлені конструкції ліфтових шахт.

квітень, 2018 рік - приміщення готові до фінішного оздоблення. Відкриті для огляду всі п’ять поверхів разом з горищем. У апеляційному суді озвучили суму коштів, яку витратили за останні роки реконструкції «Савою» — близько 80 мільйонів гривень.

Журналісти побували всередині будівлі та дізналися який нині вигляд має «перлина» Вінниці. Про це в матеріалі: Як судді обживаються в екс-готелі «Савой»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Чумак

    грьобаний суд! таку людину вижили!
  • Сашок. С.Корпан.юк.

    Вертолет или как ранее назывался – геликоптер был разработан студентом Б. Н. Юрьевым, в котором были впервые в мире решены основные вопросы: управляемость геликоптера, сообщение поступательной (горизонтальной) скорости и безопасный спуск при внезапной остановке мотора. Эта схема и была запатентована Б. Н. Юрьевым в 1910 г.
    Сикорскому было 21 год, в 1910 году он испытывал аэросани своей конструкции.В 1923—1924 гг. в Голландии был построен одновинтовой геликоптер по схеме Юрьева. В 1925 г. в Германии В. Кошель сделал патентную заявку на одновинтовой геликоптер с двумя рулями.В 1931 г. в Америке сделал патентную заявку И. И. Сикорский. скопировавший схему геликоптера Юрьева, предложенную 20 лет назад — в 1911 г. Первые опыты Сикорский производил с геликоптером без автомата-перекоса. Но через 10 лет — в 1941 г. Сикорский полностью перешел на управление с помощью автомата перекоса, т. е. вернулся к предложению Юрьева без всяких изменений.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up