Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі

Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі
Валерій Васілаке (52) та його син Віталій (26). Обом дали по 60 діб арешту на час слідства. Адвокати одразу заявили, що рішення по запобіжному заходу оскаржувати не будуть
  • Під арештом батько та син Васілаке, які хотіли втекти за кордон після нападу на правоохоронців.
  • Вночі їх зупинили у Гайсинському районі. Попросили відкрити ящики в багажнику. Щоб втекти від огляду, син хотів «вирубити» капітана, але рядовий відкрив вогонь — і його вбили…
  • Чи могло все бути інакше? Та які версії має розглянути слідство?

Ніч. Темно-зелений джип Suzuki Grand Vitara. У середині двоє у військовій формі — 52-річний Валерій Васілаке та його 26-річний син Віталій. Поліцейські зупинили їх між селами Флорине та Яланець. Відео розмови, яка була між ними і капітаном поліції Максимом Шарапанівським, та раптового нападу на нього в процесі перевірки є в мережі. І трагічна розв'язка перевірки відома: загибель молодого поліцейського.

Впродовж останніх днів усі говорять про батька і сина, які везли заборонене, вбили поліцейського, кинули машину та втекли, але все ж були затримані. Силами спецпідрозділу КОРД у селі Липецьке Подільського району Одеської області через півтори доби після злочину.

— Вони переховувалися там і мали намір виїхати за кордон, — сказали в поліцейському главку.

У понеділок вранці їм оголосили про підозри, одразу в трьох злочинах кожному. По обіді — обрали запобіжні заходи, по 60 діб арешту на час слідства. І ці рішення Вінницького міського суду в апеляції не оскаржуватимуть, сказали адвокати арештантів.

Обоє визнали вину і готові відповідати за всією суворістю закону? Такий це має вигляд після сказаного підозрюваними на суді. Нібито з таким вантажем вони їхали вперше. А вбивство патрульного взагалі непорозуміння…

Правду ще належить з'ясувати, а громадськість вже хоче знати відповіді на питання, куди і кому везли гранати (а може щось іще?) і для яких цілей: своїх власних корисливих (щоб продати чи приховати), кримінальних (щоб використати для інших злочинів) чи для диверсій (озброєння людей ворога в середині країни). Слідство тільки почалося і має перевірити різні версії.  

Які злочини їм інкримінують?

Правоохоронці вручили підозри в скоєнні злочинів обом, і батьку, і сину, за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • частина перша статті 263 — незаконне зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухівки. Покарання від трьох до семи років тюрми.
  • стаття 348 — вбивство або замах на вбивство працівника правоохоронного органу. Покарання від 15 років до довічного ув'язнення.
  • частина четверта статті 408 — дезертирство зі зброєю, здійснене в умовах воєнного стану. Покарання від п’яти до 12-ти років позбавлення волі.
Батько і син Васілаке справа / фото з соцмереж

Посмертно дали капрала

У патрульного вистрілили щонайменше чотири рази, сказав прокурор. І вкласти капітана, і застрелити рядового встиг сам 26-річний Васілаке. Він на слідчому суді сказав, хотів «вирубити» поліцейського, який попросив відкрити ящики в багажнику, щоб втекти. Другого патрульного не бачив, поки той не вистрілив. Тоді нападник сховався за машиною. 20-річний рядовий поліції Максим Зарецький стріляв по авто, де на водійському місці залишався Васілаке старший.

— Я думав, що мій батько уже мертвий, дістаю табельну зброю зі своєї сумки та відкриваю вогонь у поліцейського, — розповідав Віталій Васілаке.

Насправді його батько легко поранений, бо його не госпіталізували після затримання, а лише надали медичну допомогу. Натомість 20-річний патрульний загинув на місці.

Його поховали в понеділок у Бершаді рідні, близькі, керівники та особовий склад поліції Вінниччини. Він був єдиним сином у сім’ї. Гордістю. Лишень півтора року прослужив у секторі реагування патрульної поліції. Посмертно отримав звання капрала.

Старший напарник патрульного зараз у бершадській лікарні. Його стан називають середньо-тяжким, стабільним. І лікарі дали втішний прогноз.

Пістолет і два ящики гранат

Васілаке старший також сказав: стріляв син, бо подумав, що його вбили, і табельну зброю він поцупив у частині.

— Не розумію, як це сталося... Я дуже про це жалкую. Якби я міг щось змінити, своє життя поміняти, я б це зробив із задоволенням, — сказав він.

То що везли в багажнику? Зі слів сина, він «взяв у військовій частині, командиром якої був», два ящики списаних гранат Ф-1, по десять штук у кожному. Рік зберігав у своїй квартирі, а зараз віз у село закопати «для невизначеного подальшого часу». Продавати не хотіли і нікому передавати не мали? Такі були свідчення.

Ці 20 гранат, стверджують чоловіки, і стали причиною подій, що закінчилися трагічно. Після втечі вони викинули ящики у водойму, а після затримання вказали слідству місце. Там у понеділок працювали правоохоронці та експерти з водолазами. І сьогодні в прокуратурі сказали: знайшли приблизно сотню гранат та 25 тисяч набоїв!

Як вояки-втікачі пояснили дезертирство? Молодший сказав, що «був поза частиною у неофіційній відпустці», бо хотів провести час з батьком.

А в якому селі мали робити схрон з військових боєприпасів? У сина прописка у Чорноморському на Одещині. А батькова вотчина — село Чорномин Піщанського району. Видно, там.

Цікаві знімки з інтернету

Односельці, до речі, про батька говорять хороше. Кажуть, пішов служити, бо призвали на службу сина, а він хотів бути поруч та оберігати. Також у мережі можна знайти сюжет одеського видання про передачу допомоги ЗСУ, де автомобіль отримували і доправляли на фронт Валерій та Віталій Васілаке.

Але також є в інтернеті фотографія цих самих батька з сином біля храму УПЦ (мп), і з власних джерел редакція дізналася про велику прихильність родини до проросійської церкви.

Нам розповіли, що у них тісні стосунки з настоятелем храму в Умані, в якому двоголовий орел на фасаді. Це наводить на думку, що версію розвідувально-диверсійної діяльності мають перевірити неодмінно. Чи не відводять затримані увагу слідства від істинни, розповідаючи нібито все, і каючись?

Крім того, спливла приватна переписка з фото, де кілька військових на знімку, серед яких Васілаке-батько, називають причетними до рекету в довоєнні часи. Цей фрагмент може бути пазлом до ще однієї версії: родинний підряд перевізників боєприпасів може бути бандитською схемою постачання зброї для криміналітету.

Чи могло не бути вбивства?

Та найбільше говорили в соцмережах, що поліцейські порушили всі інструкції, поводилися під час перевірки не так, як належить діяти з військовими.

— Які жарти? Що це за розмова була взагалі така? Поки один перевіряє, другий мав тримати на мушці цих вояк! Де він був взагалі, не зрозуміло.

— Одразу ж було помітно, що молодший нервує. А коли заговорили за ніж відкрити ящика, не пора було міняти хід огляду? Ніж — це теж зброя.

— А що це за третій в кінці верещить? Що там взагалі робить ще якась стороння людина? (Це був затриманий за сімейне насилля місцевий чоловік, якого везли на перевірку, він не постраждав, - авт.) 

Більшість таким обуренням відреагували на перегляд відео з бодікамери пораненого капітана.

Авторка цієї статті спитала думку в психолога, який раніше працював з копами, коли формувалася патрульна поліція. Він відмовився аналізувати діалог і поведінку учасників перевірки. Сказав, що це надто чутлива тема.

А ось як прокоментував подію на Гайсинщиці військовий, що служить у контррозвідці:

— З приводу поведінки поліцейських, то треба бути пильнішими, війна не закінчилася. І в комендантську годину треба бути пильнішими і чітко виконувати усі інструкції. Прикро, що загинув молодий хлопчина… Зброї дуже багато, треба готувати вже законодавство з приводу зброї. Ця ситуація — тільки початок того, що чекає нас у післявоєнний період.

Ось думка волонтера, голови громадської організації «Ревізія влади» Віталія Павловського:

— Обіг незаконної зброї через війну з росією вже не контрольований та, я б сказав, має вбивчий характер — на прикладі подій у Гайсинському районі. Висновки вже потрібно робити як поліції, так і військовому командуванню. Вони мають співпрацювати, аби зупинити потік зброї/вибухівки на мирну територію України. Впевнений, що ці хлопці дійсно перевозили заборонені військові приладдя як контрабанду, на чому і були виявлені принциповими поліцейськими. Щодо професійності дій ГРПП Гайсина: тактично провалили хлопці заходи особистої безпеки під час огляду автомобіля. Тож це питання, написане, на жаль, кров’ю, потрібно брати під принциповий контроль керівниками.
 

Читайте також:

«Будемо оскаржувати», — сказав захисник Віталія Пилявця, засудженого за смерть Андрія Остапенка

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти?

Якщо ви знаєте, що ваш знайомий лежить в лікарні, допомагайте йому. Що нести пораненому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (131)
  • Рисовое Зёрнышко

    Віз прикопати через півкраїни - це розводняк для слідчих і публіки чи як ? Віз продати криміналітету , до якого має відношення татко . Батяня з синочком , читаю , прояв любові до рашмизму з їх сектою москальського пархату  а українській армії ТА СКІЛЬКИ ЇХ ТАКИХ і ще будуть наводити на українські частини .
  • Valentyna Piterova

    А що буде, як на фронт почнуть брати засуджених з тюрем!?
  • Ольга Шестак

    Уроди
  • Альона

    Брешуть,він його спочатку почав бити,а потім вже були вистріли

keyboard_arrow_up