«Будемо оскаржувати», — сказав захисник Віталія Пилявця, засудженого за смерть Андрія Остапенка

«Будемо оскаржувати», — сказав захисник Віталія Пилявця, засудженого за смерть Андрія Остапенка
Загиблий Андрій Остапенко. Справа — Віталій Пилявець простягнув руки на кайданки після вироку у міському суді
  • Віталія Пилявця забрали до СІЗО одразу після проголошення рішення у Вінницькому міському суді, торік 9 жовтня. Вчора, 4 березня 2024-го, вирок першої інстанції набрав законної сили — це ухвалив Вінницький апеляційний.
  • Юнак, якому в момент скоєння злочину було 24 роки, мусить провести шість років у тюрмі, бо він на відпочинку біля озера кинув у воду свого однолітка Андрія Остапенка і не допоміг вибратися. Через це людина загинула, й ніхто йому не допоміг, хоча були поруч.

Про перегляд рішення першої інстанції в цій кримінальній справі редакція розповідала раніше. Наприкінці року, нагадаємо, почали слухати апеляції, подані учасниками процесу. Їх було аж п’ять. В лютому провели дебати у Вінницькому апеляційному суді, а 4 березня прозвучало останнє слово підсудного — і колегія винесла рішення. Воно надало законної сили вироку міського суду, не змінивши його.

Тож шість років за гратами мусить відбути вінничанин Віталій Пилявець. Це покарання за те, що він кинув у воду Андрія Остапенка, який не вмів плавати, й потім не допоміг йому вибратися з води.

Загиблий на відпочинку Андрій Остапенко. Йому назавжди 24...

Юнак втопився на базі відпочинку в озері Затишне 10 червня 2022 року. Серед білого дня і на очах ще двох товаришів, які нібито не помітили цього. Вони були спершу поруч у воді, а потім на альтанці, з якої кидали один одного у воду. Як так сталося, що Андрій опинися в безпорадному стані й ніхто його не рятував? Про це ми розповідали вподовж судових засідань.

Відео дня

Зараз справа завершена рішенням, що має законну силу. Проте, вона ще буде на слуху, бо сторона захисту має намір оскаржувати вирок у касаційній інстанції. Про це говорив раніше основний адвокат Віталія Пилявця Василь Трикоза. Це він підтвердив журналістці «20 хвилин» одразу після рішення 4 березня.

— Будете тепер до мене їздити (до Києва, у Верховний суд. – авт.), — сказав захисник Пилявця, що приїздив до Вінниці для участі в цьому процесі зі столиці.      

Що сказав у своєму останньому слові Віталій Пилявець? Він ніколи не говорив багато. Лишень, що не скоїв ніякого злочину, тому варто закрити справу, порушену проти нього. Цього разу підсудний заявив: якби бачив, що людина тоне, бо неодмінно б врятував з води.

— Якби мав змогу допомогти. Якщо б бачив, що людина потребує допомоги. Я не бачив. І не побачив ні в першій інстанції, ні в другій, доказів протилежному. Тому прошу закрити справу, — сказав Віталій Пилявець. 

Залишення в небезпеці. Такий злочин скоїв названий хлопець, і це вже сказали суди двох інстанцій. Він створив небезпеку, кинувши у воду Андрія Остапенка, і потім не вжив жодних дій для порятунку — сам виліз з води й залишив Андрія у безпорадному стані, тонути (частина третя статті 135 Кримінального кодексу України).

Віталія Пилявця забрали до СІЗО після вироку в міському суді, 9 жовтня 2023-го року

Впродовж слухань розбиралися за допомогою свідків, чи знали учасники святкування, що Андрій не вмів плавати і чому вирішили, що саме Пилявець винуватий, а не хтось інший з компанії.

Коли у справі з’явилося відео з камери спостереження бази, його намагалися скомпрометувати: «запис підробили» або «на ньому нічого не видно», «це взагалі не доказ, бо, може, вивчається не той фрагмент»… Захист постійно наполягав на тому, що на озері був не злочин, а нещасний випадок. Проте слідство, обвинувачення і активна участь потерпілої сторони (матері загиблого хлопця з адвокаткою, які й здобули відео) змогли довести протилежне в цій непростій справі, де отак, зі сторони, на сто відсотків не можеш бути впевненим — чи дійсно мав місце злочин.

Але представниця потерпілої, адвокат Руслана Чергілевська була упевнена і переконлива на судових засіданнях. Завжди могла аргументовано розставити все на свої місця та довести безпідставність спроб захисту довести незаконність і недопустимість незручних для них доказів.

Адвокат Руслана Чергілевська, поруч потерпіла Людмила Остапенко. На задньому плані — дівчина Віталія Пилявця

Ось як Руслана Чергілевська прокоментувала рішення колегії апеляційного суду:

— Я вважаю рішення суду справедливим, хоч і не задовольнили апеляційну скаргу потерпілої. Але з точки зору практики, він раніше не судимий, то, може, і справедливо, що йому не присудили максимальний строк. І вважаю, що суд до нього цим проявив гуманізм і показав йому, що він також почутий. Тобто, що його інтереси теж враховані. Суд проявив гуманізм до того, хто реально залишив людину гинути і цинічно використавши своє останнє слово продовжує стверджувати про те, що «якби я бачив, я би ніколи не допустив загибелі людини». Це тоді, коли на відеозаписі абсолютно чітко зображена зворотна ситуація.

Чи очікувала саме на таке рішення мати загиблого Людмила Остапенко?

— Я повторюся, що я все одно в програші, тому що дитини нема, — стримується, щоб не плакати, жінка. — Навіть після всього — ніякі вибачення, ніякого розуміння. Там немає, від кого чекати. Ще й підняти таку хвилю в інтернеті. І продовжувати обливати брудом: я тварина, бо їх проклинаю, я й те і те… І відео ми змонтували, і журналістів я купила. А один взагалі сказав: це Віталія замовили. Але чогось він живий, а Андрія нема. То кого замовили? Але справедливість, закон і людяність все таки існують, і воно цінніше за будь-які гроші. Тому що гроші грішми, а я не думаю, що вони відкупляться у Бога. У Бога вони не відкупляться.

Людмила Остапенко з фотографією сина, якого втратила

Справа загибелі Андрія Остапенка — це історія юнака, який поїхав на день народження друга у компанію малознайомих молодих людей і не повернувся додому. Вона стала резонансною після того, як про випадок на базі біля озера Затишне розповіли на сайті «20 хвилин». Це було приблизно на роковини його смерті. Відтоді минуло більше півтора року, доки суд виніс рішення винуватцю трагедії.  

Віталію Пилявцю призначили шість років тюрми, а максимальний строк за його статтею був вісім років. Призначити такий, максимальний, просила у своїй апеляційній скарзі представниця Людмили Остапенко. Ще три скарги були від трьох захисників Пилявця, які просили їхнього клієнта звільнити і справу закрити. П’ята апеляція — і вона єдина, яку задовольнив апеляційний суд — прокурорська. Змінили вирок в частині обрахунку терміну відбування покарання: врахували попереднє ув’язнення у призначений строк.


Читайте також:

Що робити, якщо зникла близька людина? Покрокова інструкція

Пілота з Луганщини поховали у Вінниці, де він мріяв оселитись з родиною після Перемоги

Сіль для Вінниці опинилася в п'ятірці найкращих закупівель за версією Prozorro

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дмитрий Подолян

    Какова хера черти не воюют заберают просых смертных пароней,идите суке саме отправляйте своих детей а наших н\
  • lazerok07

    подавати на апеляцію, коли є відео як він штовхнув знайомого в воду це як мінімум дивно, надіюсь після цього йому тільки збільшать срок і він буде думати головою та буде приклад для інших людей

    Mykolaivna reply lazerok07

    Він дорослий хлопець був 24 роки,якщо не знаєш броду то не треба лізти в воду,пити менше треба!Такі хлопці 24 річні мамам багато чого не розказують,а всьому винна горілка!Тому звинувачувати підсудного тут не має толку!Бо то був дорослий хлопець!

    lazerok07 reply Mykolaivna

    Багато хто і все життя не вміє плавати і є відео  де вони просто дивились, думаю всі його бачили, в мене знайома в 20 також не вміє і це не привід спихати її в воду при будь якому приводі
  • Тетяна Карук-Джига

    ПОГАНІ ,БУДЕТИ ЇЗДИТИ ВИ НА КОЛІНАХ І ВИМОЛЮВАТИ ПРОЩЕННЯ У ЛЮДЕЙ,АДВОКАТИШКО ТА ВБИВЦЯ
  • Вадик Микроб

    Адвокат певно ще мало грошей настриг?

keyboard_arrow_up