«Це не нещасний випадок, його втопили!» Розповідь матері про загибель сина на відпочинку

«Це не нещасний випадок, його втопили!» Розповідь матері про загибель сина на відпочинку
Людмила Остапенко (57) з фотографією загиблого сина (24). Жінка вважає, що відповідати мають всі хлопці, які були поруч, коли Андрій тонув
  • Мама 24-річного Андрія Остапенка розповіла, як загинув її син на озері Затишне. Його туди запросив товариш на свій день народження.
  • Жінка не розуміє, чому ніхто з компанії не врятував хлопця.
  • Один його кинув на глибину, інші наче не бачили, як він тоне, повилазили з води та пішли святкувати далі…
  • Скоро суд прийме рішення по цій справі. Маємо відео з місця події. 

До відповідальності притягують лише одного юнака з компанії, що відпочивала 10 червня минулого року на Затишному. Йдеться про створення умов та залишення в небезпеці, що призвело до смерті. Але і цей хлопець, що кинув Андрія Остапенка у воду, не визнає своєї провини. Так підсудний Віталій Пилявець сказав на суді. А його адвокат спитав у матері, чого вона не навчила сина плавати. Як сіль на рану…

— Там пів компанії з 13-ти, що були, не вміли плавати, — говорить Людмила Остапенко. — Вони про це казали у своїх поясненнях. І також казали, що Андрій всім повідомив: купатися не буде. Всі знали, що він у воду не піде.  

Тоді зібралася компанія малознайомих, а то й взагалі не знайомих між собою людей. Запросив їх майстер тату Максим Ткачук. У нього Андрій робив малюнки на тілі, захоплювався цим. Мамі не подобалося, але син дорослий, вирішував сам.   

І чи їхати на день народження до озера, звісно, було також його рішенням. Мама з сином працюють у одній фірмі, Андрій відпросився раніше в п’ятницю і поїхав на базу відпочинку. Попередив, що ночуватиме в дівчини у Вінниці, бо живуть Остапенки за 40 хвилин їзди від обласного центру, в селі Немирівського району.

Мама пригадує, як поверталася додому з роботи увечері, і їй подзвонили з невідомого номера:

— Не люблю говорити в транспорті, коли всі слухають. Але дзвонили знов, і я взяла слухавку. Дівочий голос: «А Андрюші немає вдома? Я його дєвушка…». Ну, по-перше, я не вдома, тільки їду з роботи. По-друге, ви поїхали відпочивати разом і ти тепер мене питаєш, де Андрій? Я сказала, що доберуся додому і перетелефоную. Всю дорогу дзвонила сину, писала: «Ти де? Чого мовчиш?». В мене такі думки були, що вони посварилися, він десь пішов, нащо її лишив саму, якщо були разом?.. Коли добралася додому, було вже пізно, не стала передзвонювати. І в нас там з мережею погано. Мені, щоб когось набати, треба виходити з хати і шукати зв'язок. 

«Вибач, я принесла погану звістку»

Уночі Людмила Остапенко почула, як її хтось гукає знадвору. Подумала, що сусідка, але виявилося, що приїхала подруга із Вінниці з невісткою і сином на бусі.

— Вона, бачу, що тримається, каже: «Тобі треба поїхати з нами». Не поняла, куди в 12 ночі? «Тобі треба поїхати». Чи побився десь, чи що сталося. Чого? «Тобі треба поїхати в поліцію». Ніна, де він, питаю, де він? — голос матері зривається, вона стримується, щоб не плакати. — Я допитуюся все, де він. Тоді Ніна падає на коліна переді мною: «Вибач, я принесла погану звістку». Вона нічого не каже, тільки «поїхали, тебе викликають в поліцію». А потім: «Андрія нема». Кажу, як нема?

Вже в машині по дорозі Ніна сказала подрузі, що її син втопився. У поліцейському відділку слідчий просив дати покази і перевірити рюкзак Андрія, чи речі на місці. 

— Дорослий хлопець пішов, я не знаю, що в нього в рюкзаку, — розповідає далі мати. — Ну то так: запхала руку, намацала, що телефон є, портмане є, часи є. Хіба знаю, що там ще було? І слідчий починає записувати, що стався нещасний випадок, син втопився. 90 процентів вже тоді я знала, що він сам у воду не піде. Він не вміє плавати.

Андрій Остапенко. Йому навіки 24...

Людмила Остапенко говорить, що ніяких обставин смерті сина їй в поліції не повідомили. Втопився і все. Та одразу вердикт: нещасний випадок. Чому подруга принесла погану звістку, а не повідомили правоохоронці? Пригадайте про поганий зв'язок. Вже пізніше жінка побачила повідомлення про дзвінки і від слідчого, і з моргу. Там працює племінник її подруги. Він опізнав тіло. Маму на упізнання не везли.

Мати сама розбиралася, що сталось

— Коли я була в бусі, підбігла дівчина. «Я його дєвушка, його дєвушка…». Мені до неї діла не було, — пригадує жінка ту ніч.

— У вас не виникло бажання подзвонити імениннику, щоб дізнатися, що сталося? — питаю у матері.

— Я це зробила пізніше, — відповідає. — В суботу ми поїхали в морг, замовили все, що треба для поховання. У неділю був похорон. Страшний. Зійшлося три села. Він в сусідньому вчився, і я там працювала вчителькою. В нього було багато друзів. І коли раптова така смерть, то всі люди приходять. Вже пізніше зайшла в Інстаграм і бачу: Ткачук в інстаграмі в час ночі (котрий запросив на день народження – авт.). Пишу йому: «Ну шо, як спиться другу? Добре погуляли?». Він мені відповідає: «Погано спиться. Але ви нікого не звинувачуйте, це був нещасний випадок, він сам вирішив піти у воду…».

До речі, на похороні Максима Ткачука не було. Дівчина була. Від неї мати дізналася, що та перепила, відійшла з іншою далі від компанії посидіти, щоб полегшало. Вона не все пам’ятає, але пам’ятає, що її не було 40 хвилин. Як зник Андрій — не бачила.

Після нічної переписки з організатором свята, яке обернулося трагедією, мати поїхала поговорити з ним віч-на-віч. Каже, зробила помилку, що не побувала спочатку на Затишному. Тоді б ставила інші питання. А при зустрічі Максим говорив їй таке: ніхто не бачив, як це сталося; хіба він мав за всіма дивитися, він не вожатий, а вони не діти малі; хтось відходив, хтось приходив, хтось купався…

Нічого мати не добилася від цього «друга». На той момент у жінки було уявлення про озеро в заростях, де могли один одного й не бачити. Але виявилося: те місце, як на долоні. Більше того, територія гарно оснащена камерами спостереження.

Все потрапило на камеру

Директор бази відпочинку без проблем показав родичам Андрія відео. Одна камера — прямо навпроти тієї бесідки, де трапилося нещастя, і запис був. 

На запису видно, що четверо хлопців знаходилися на кладці, спілкуються, тоді раптом один вхопив за пояс Андрія і перекинув через себе у воду. І інших кидали, але всі допливли до бесідки і вилізли з води, а Андрій не зміг самотужки вибратися.

Він зробив одразу кілька сплесків (на відео нижче це видно на 1.30 хв.), потім ще один (1.46 хв). І все — зник під водою. Поруч були три хлопці. Потім вони ще стояли обличчями до води. Як могли не бачити, що Андрій тоне? Знали, що він не плаває. Знали, що там глибина. Мати досі не отримала на ці питання відповідей.

Але найбільше жахає те, що відбулося далі. Мама розповіла, що компанія подалася далі за святковий стіл, Віталій Пилявець (єдиний звинувачений в цій історії) брав катамаран кататися, потім знову святкували на березі... Утоплення було в обідню пору. Аж увечері викликали рятувальників, рятувальники — поліцію, поліція — водолазів.

Знайшли тіло Андрія за два метри від тієї самої альтанки, де все відбулося. Його речі весь час були біля інших відпочивальників. На них звернув увагу хлопець, що прийшов останнім, він навіть не знав Андрія, стрибав у воду шукати. Не знайшов. Тоді вже почали телефонувати надзвичайникам. До того, як казали інші свідки, вони періодично шукали Андрія на суші.    

— Ми самі знайшли це відео і доклали його до справи, — каже двоюрідна сестра Андрія Тетяна.

— Дуже вдячні директору бази, що він його зберіг, не стер, — додає мати. — Завдяки цьому відео справу не закрили, як нещасний випадок, передали до суду і з вересня вона слухається в суді. Останнє засідання буде 18 серпня. Очікуємо на винесення вироку.

Андрій Остапенко. Фото надала мати хлопця

Судять лише одного, не визнає вину

Родичі Андрія кажуть, що Віталій Пилявець не визнає вину. Заперечує, що кидав його у воду. Каже, міг кинути когось іншого, кого знав, а з Андрієм не був знайомий. Проте інші учасники вказують на нього, і відео також тому підтвердження.

— Я помітила, що він конфліктна людина. На суді прирікався з прокурором. Йому робив зауваження суддя. І його ж адвокат казав: «не агресуй», — розповідає Людмила Остапенко. — На кладці були він, Ткачук і Пугачов, який пішов добровольцем на фронт і з березня вважається безвісти зниклим. Щось між ними там було. Вони бачили, що Андрій тоне. Це не нещасний випадок, його втопили!

Мати вважає, що відповідати мають всі хлопці, які були поруч, коли Андрій тонув. Вона написала заяви на кожного, але поки не вирішиться справа Пилявця, ті чекають. Також у жінки претензії до першого слідчого в справі. Він настирливо говорив про нещасний випадок і планував закрити провадження навіть тоді, коли знайшли відео з місця події.   

— Після нашого втручання перекваліфікували на статтю 135 — Створення умови і залишення в смертельній небезпеці, — розповідає Людмила Остапенко. — Наша адвокатеса добилася через прокуратуру, щоб нам змінили слідчого, і другий вже довів справу до суду.

Стаття 135 Кримінального кодексу України, частина третя, каже про залишення в небезпеці та обіцяє позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Але в поліції кажуть, що тут можуть присудили невеликий термін з іспитовим строком, тобто не дати реального ув'язнення.

— Пилявець має відповісти, однозначно, — каже мати. — І для мене ще винуваті Ткачук і Пугачов, бо вони бачили. Я не кажу, що мали кидатися, але чого нікого не звали на допомогу? Гине людина у вас на очах! Як так можна?

Ткачук, Пилявець, Пугачов. За їх присутності потонув Остапенко

«Усі винні мають понести покарання»

Представниця потерпілої (матері загиблого юнака) у суді, адвокатка Руслана Чернілевська пояснила, чому відповідає лише один і чи не мала би бути тут якась інша кваліфікація. Далі її пряма мова:

— Матеріалами досудового розслідування достовірно встановлено, що перед трагічною подією, що обірвала життя Андрія, — на кладці знаходились, окрім нього, ще троє хлопців. Вони пірнали у водойму, повертались до кладки. Андрій не пірнав, оскільки не умів плавати. Один з присутніх несподівано підійшов до нього з-за спини, схопив обома руками і жбурнув у воду. От цей один зараз постав перед судом у статусі обвинуваченого.

На жаль,  слідство не пред’явило обвинувачення тим двом, які були поруч, але не перешкодили, не завадили і не врятували. Чому? Відповідь така, що важко довести їх наміри, адже вони у воду Андрія не штовхали, а слідчому кажуть, що дивились в інший бік і, як Андрія штовхнули у воду, не бачили. Потерпіла сторона впевнена, що це нісенітниця, оскільки не можна не помітити зникнення одного серед чотирьох. Ба більше, не можна було не помітити, як долоні Андрія кликали на допомогу, адже до часу їх повного зникнення під водою усі троє фігурантів були уже на кладці і події відбувалися у полі їх зору.

Мати впевнена, що мали місце злагоджені дії трьох осіб, спрямовані на позбавлення життя її сина, вчинені таким способом, щоб виглядало усе як нещасний випадок. Саме тому, ніхто з них не повідомив компанію про зникнення Андрія, не ініціював його пошуки. Коли присутні на святкуванні молоді люди помітили його відсутність, жоден з цих трьох не озвучив, що востаннє бачили його саме на кладці за альтанкою, жоден не пішов пірнати на його пошуки у водойму; ходили до лісу, до сусідніх альтанок, тобто по суші. Абсолютний цинізм проявили й у тому, що ці хлопці створювали вигляд стурбованих зникненням Андрія  друзів, які нібито гадки не мають, де шукати. Така поведінка вказує на розуміння своїх дій, їх спланованість та наявність взаємної домовленості і свідчить про вчинення умисного вбивства.

Але матір не зупинити. За її заявою відкрили ще одне кримінальне провадження, адже вона переконана, що усі винні неминуче мають понести передбачене законом покарання.


Читайте також:

В лікарні помер екс-вінничанин Ігор Мізрах, якого підозрювали в організації масштабного рейдерства

50 питань для відвертої розмови, або Як батьки можуть розговорити свою дитину

Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Lyda Kotlar

    Ніхто не мав права так поводитись з моїм сином!!!Дуже надіюсь на справедливість суду.Я втратила сина!!!я втратила сенс свого життя.але не пробачу нікому .
  • Юлія Ю.

    Вічна пам'ять та Царство Небесне...
  • Світлана Ядвіжина

    Вічна пам'ять
  • Валентина Масловская

    на цих жабурятниках мали б бути рятівники! але їм потрібно платити зп.

keyboard_arrow_up