Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час

Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час
Військовий психолог Андрій Козінчук / фото з його сторінки у Фейсбуці
  • Як впоратися з тривогою, що ми можемо програти? Як не реагувати на суцільний негатив про мобілізацію, втрати, ракети? Бо війна дійсно зараз йде складна, й на її другому році ми спокійніші не стали.
  • Керувати своїм станом чи навіть поправити своє ментальне здоров'я можна, слідуючи порадам військового психолога Андрія Козінчука. Він по пунктам розклав ситуації та реакції, що мають бути.

— Я сьогодні дуже випадково дізнався, що існує тривожна тенденція у цивільних (тобто нормальних людей), шо ми можемо програти. Шо Київ візьмуть. І людям тривожно. А ше я дізнався, шо в нас йде не зовсім коректна мобілізація. Ну тобто гребуть у військо методом залякування, насилля і дирявої маніпуляції «Чо не в армії?», — пише у себе на сторінці Андрій Козінчук. — Ну дійсно, війнонька йде складна, і ми несемо втрати. Люди, територія, техніка. Погода гімняна, членомозкових багато, пруть і життя наскільки тут демпінгує, що починаєш насолоджуватися світанками, сніданками і жирними лінивими котами. Але все ж таки хотів би ше раз розставити всьо по пунктам:

1. Обери свою роль: я йду воювати, я критична інфраструктура, я активно допомагаю армії, я нічого не буду робити. Будь чесним з собою. Якшо ти ше вагаєшся, варто визначитись.

2. Не очікуй Перемоги. Роби її доступними для тебе способами. Перестань спостерігати. Бери участь. Якшо ти питаєш коли скінчиться війна, ти спостерігач.

Відео дня

3. Якшо ти не в армії, то це нормально. Але війна нікого не омине. Якщо твій дім цілий, ти здоровий, то все одно є варік, шо то не надовго.

4. Якшо боїшся наступу на Київ, придумай план евакуації, йди в армію, заправ автівку, домовся з кєнтом в Франику про хост, піди на курси самооборони. Бійся активно, а не втіхаря.

5. Збав тебе боже перестати вірити в свою Армію. Ми робимо все що можемо і не можемо. Якщо Ти не віриш в армію — стань нею.

6. Не читай новини. Твори їх.

7. Подивися, хто навколо тебе. Вони посилюють тебе? Нє? А мають.

8. Ми обов’язково переможемо. Але лише з вашою допомогою і підтримкою.

9. Якщо ти не можеш повпливати на ситуацію, ти стопудово можеш впливати на себе. Покращ себе. Полюби себе. Посиль себе.

10. Якщо ти дізнався/лася, що попереду важка битва, сприймай це як корисну інформацію. В тебе є можливість підготуватися, аби розвалити по кускам вражину. Ну хіба не круто? Отож.

Раніше, нагадаємо, Андрій Козінчук розповідав про зміну лібідо через війну, про зради через життя на відстані, про вимушене утримання та що взагалі зі стосунками на фронті: 

 

Читайте також:

Заїдаєш та запиваєш стрес? Військовий психолог дав поради, від яких легше голові та шлунку

Як пережити втрату близької людини, домівки, роботи? Військовий психолог про наслідки війни

Слова та вчинки можуть образити. Чого не варто робити і казати у спілкуванні з військовими?

Бий, біжи або замри. Військовий розповів бійцям-новачкам, яким буде страх і що з ним робити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/vn20minut

  • Danylo Rudkovskyi

    Молодці
  • Читач73

    Не потрібно дивитися на когось - потрібно починати з себе. Якщо всі обєднаймося - то переможемо. Вся надія на наших хлопців, які,не дивлячись на всі труднощі,жертвуючи своїм життям,захищають нас.. Ми маємо  жити, працювати,підтримувати і допомагати нашим ЗСУ.

keyboard_arrow_up