Слова та вчинки можуть образити. Чого не варто робити і казати у спілкуванні з військовими?

Слова та вчинки можуть образити. Чого не варто робити і казати у спілкуванні з військовими?
Андрій Козінчук під час інтерв'ю / Фото з фейсбук-сторінки психолога
  • Як спілкуватися з військовим? Зі «своїм» військовим, якого чекаєте і давно знаєте, і з «чужим» військовим? Що доречно казати/робити, а що не доречно і чому?
  • А під час спілкування з людиною із інвалідністю, як діяти? Увімкнути режим помагатора чи все ж спитати дозволу?
  • Слова та вчинки можуть образити. Психолог Андрій Козінчук розповів, чого не варто робити і казати у спілкуванні з бійцями.

«Як говорити з військовими? Як говорити зі своїм чоловіком, який має приїхати у відпустку? Певно найчастіші питання в коментах. От ми і записали відос про те як говорити, а головне — як не варто говорити з військовими», — так анонсував нову тему на своєму ютуб-каналі «У моїй голові» військовий психолог Андрій Козінчук.

Якщо вам зручно дивитися і слухати запис, то дивіться відео. Нижче — даємо текстом тезово саме головне.

Як спілкуватися з незнайомим військовим

  • Не робіть ніяких непередбачуваних дій: феєрверків, криків, обіймів ззаду. Ви повинні бути передбачуваними. Якщо ви хочете обійняти людину, спочатку скажіть про це прямо: «Хочу вас обійняти».
  • Не треба запрошувати людину до частування: «Якщо ти військовий, ти втомився, давай із тобою підемо і будемо вживати міцні алкогольні напої». Людина, швидше за все, вам відмовить.
  • Уникайте важких тем та загальних фраз, на які військовим важко відповідати. Зразок: «Ну як там наші?», «Страшно на війні?», «А чи багато наших загинуло?». Не факт, що військовий говоритиме про це, але йому буде не дуже комфортно.

Небажано ліпити ярлики: «Ви — герої, сонечки, красені, щит України». Гіпотетично так воно і є. Але ви не знаєте цієї людини. Вона може відчувати якусь велику провину, комплекс уцілілого, переживати речі, про які ви не знаєте.

Тому краще говорити про свої почуття: «Для мене ви герої», «Я вам дуже вдячний», «Мені спокійно від того, що є ЗСУ», «Я дуже люблю ЗСУ».

Як спілкуватися з військовим, якого знаєте

Щиро висловлюйте свої емоції та бажання, кажіть, що ви щасливі, сумували або навіть злилися через довгу розлуку.

  • Дайте йому висловитись.
  • Не робіть нічого непередбачуваного.
  • Жодної критики, порад та ярликів.

«Критика війни недоречна від людей, які там не були. Замість порад пропонуйте опцію, вибір», — каже Козінчук.

Як спілкуватися з військовим з інвалідністю

  • Не змінюйтеся і спілкуйтеся з ним так само, як і з людиною без інвалідності. Є винятки, наприклад, баротравма (контузія), коли людина погано чує і просить говорити голосніше.
  • Під забороною будь-яка жалість. «Цих людей називають людьми з інвалідністю. Не інвалід, не каліка, не людина з особливостями», — пояснює психолог.
  • Не допомагайте людям без їхнього дозволу чи прохання, щоб не зачепити їхньої гідності. Якщо людина без кінцівок намагається відкрити рюкзак і ви хочете допомогти, попросіть дозволу. Робіть все з вербальної чи невербальної згоди.

Загальна порада для всіх

Якщо ви відчуваєте провину, коли бачите військового, не змушуйте його вирішувати вашу проблему.

«Провина, як правило, показує, що ви не відчули своєї ролі, не знаєте її чи не задоволені нею. Роль, яку ви виконуєте, вбиває будь-яку провину. І навіть якщо ви її відчуваєте, не наголошуйте на цьому. Натомість підкресліть те, що пишайтеся його службою», — радить Козінчук.

Просто приклади руку до серця

А чи знаєте, як висловити свою повагу та вдячність незнайомому військовому? Як вчинити, коли, наприклад, людина у військовій формі йде навпроти вас чи знаходиться поруч? Вас переповнює вдячність, а ви не знаєте, як її показати?

Можна говорити військовим «Дякую за службу» або використовувати невербальні сигнали. Боєць зрозуміє вашу посмішку або вітальний кивок.

Та більш популярний сьогодні «цивільний салют», це коли люди прикладають руку до серця. Цей жест означає «Завдяки тобі» та «Я вдячний тобі за службу».


Читайте також:

Як пережити втрату близької людини, домівки, роботи? Військовий психолог про наслідки війни

Синдром фантомної сирени: що робити, коли чуєш звук, якого немає

Як батькам підтримати діток в укритті? Вінницька психологиня опублікувала доречні поради

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • olga Fedurtsya

    Дякую за практичні поради! Завдяки тобі ми будемо робити менше помилок при спілкуванні з нашими Захисниками..
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up