Чи залишиться в тюрмі винний у смерті Андрія на озері Затишне? Скоро буде рішення в апеляції

Чи залишиться в тюрмі винний у смерті Андрія на озері Затишне? Скоро буде рішення в апеляції
Віталія Пилявця забрали до СІЗО, де він знаходиться дотепер, одразу після проголошення рішення у Вінницькому міському, 9 жовтня 2023 року
  • В апеляційному суді переглядають рішення першої інстанції, яким засудили до шести років тюрми 24-річного вінничанина Віталія Пилявця.
  • Він кинув у воду свого однолітка Андрія Остапенка, що не вмів плавати, й потім не допоміг йому вибратися з води.
  • Юнак втопився на очах ще двох товаришів, які нібито цього не помітили й стали шукати зниклого, коли про нього згадали інші. 
  • Розповідаємо, коли стане чинним вирок в цій справі та кому з учасників цієї історії варто також боятися кримінальної відповідальності.

Матеріали цього кримінального провадження слухаються у Вінницькому апеляційному з осені. Минулої п’ятниці, 16 лютого, могли винести рішення. Були дебати, за якими слідує останнє підсудного. Але його відклали на іншу дату. Як сказав головуючий, через необхідність слухати інші справи.

Після останнього слова колегія мала би піти в нарадчу і вийти звідти з готовим рішенням. Чи дійсно мали нагальні справи, чи просто ще не визначилися, що присудити? Як би не було, але вердикту колегії суддів учасники справи в той день не почули. Це станеться 4 березня, бо саме на цю дату призначили наступне засідання, що має стати останнім.

Мова про справу, яка стала резонансною після того, як про випадок на базі відпочинку біля озера Затишне розповіли на сайті «20 хвилин». Написали вперше минулого літа, через рік після загибелі 24-річного Андрія Остапенка. Юнака, який поїхав до озера на день народження друга у компанію малознайомих молодих людей і не повернувся.

Андрій не вмів плавати і потонув після того, як його кинув на глибину ще один учасник святкування. Поруч були два інші хлопці. Та й вони не допомогли вибратися з води. Сталося це вдень 10 червня 2022 року. Тіло знайшли увечері рятувальники.

Того хлопця, що кинув Андрія у воду, й судять за злочин. Йдеться про створення умов і залишення в небезпеці, що призвели до смерті. Частиною третьою статті 135 Кримінального кодексу України кваліфікували його дії і наступну бездіяльність. Назване карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

У першій інстанції, Вінницькому міському суді, Віталію Пилявцю призначили шість років тюрми в покарання. Це рішення оскаржують аж п’ятьма апеляційними скаргами.

На засіданні в апеляційному суді говорить захист. Підсудний Віталій Пилявець на екрані: він бере участь з тюрми, по інтернет-зв'язку 

Хто що просить у суддів?

Адвокатка потерпілої подала скаргу з проханням дати винуватцю смерті сина її клієнтки максимальний термін (вісім років). Вона б цього не робила, якби опоненти не подавали скарг. Вони ж, а це три захисники Віталія Пилявця, написали кожний по апеляційній скарзі. Крім того, нагадаємо, просить дещо змінити вирок прокурор: врахувати обвинуваченому попереднє ув’язнення у відбутий строк (це по суті технічна правка).    

Отож, п’ять апеляцій надійшло на назване рішення, про яке ми писали в жовтні 2023 року:

А раніше розповіли про гуляння на Затишному, що завершилося трагедією, зі слів мами загиблого хлопця Людмили Остапенко. Як вона дізналася про смерть свого сина і що робила далі, читайте тут:

Мама надала редакції відео того, як Пилявець кинув у воду Андрія з альтанки. Це збільшений шматок запису камери спостереження бази відпочинку. Його здобула не поліція, а Людмила Остапенко, коли їздила туди подивитися місце загибелі сина, бо не розуміла, як так сталося, що у великій компанії ніхто не побачив, як тоне Андрій. І це відео стало речовим доказом в справі. 

На запису (дивіться з 1.30 хв.) видно, як четверо хлопців спілкуються на альтанці біля води і один з них кидає через себе у воду Андрія, падаючи разом з ним. Інші теж опиняються у воді, вони випливають і ще якийсь час залишаються на альтанці. Андрій намагається винирнути, раз, другий... Все, хлопець потонув.

Юнак ось так, на відпочинку, загинув за кілька метрів від своїх товаришів. Вони ж ніби й не бачили нічого, хоч були зовсім поруч. Так хлопці казали в поліції і на судовому розгляді справи: що не бачили. На відео видно: вони ще якийсь час залишалися на альтанці, хтось спиною, хтось боком, хтось обличчям до води… Але вони були там. Після цього пішли на берег, за святковий стіл знову…

Стала шукати юнака компанія з 13-ти відпочивальників тоді, коли дівчина утопленого, що була якийсь час в лісі, повернулася і поцікавилася в інших, де Андрій. Це було за кілька годин після ігор на альтанці.

Шукали хлопця по всій території бази відпочинку. Знайшли речі, а самого ніде не було. Лишень надвечір у Затишне викликали поліцію і рятувальників. Такі були свідчення учасників відпочинку. Рятувальники знайшли тіло юнака, що втопився, неподалік тої самої альтанки, згаданої вище. 

Загиблий на відпочинку з друзями Андрій Остапенко. Йому назавжди 24...

«Я нічого такого не зробив»

Віталій Пилявець не визнав вину і не вибачався перед мамою Андрія. Під час розмови з журналістом на стадії слухань у суді на Грушевського він сказав:

— Для мене ця справа — як страшний сон. Це відбулося 10 числа, а тягати почали 17-го. До того нічого не обіцяло біди, та потім з часом почали оце ось все розкручувати…

Він має на увазі те, що згорьована мати не опустила рук після втрати сина, почала вимагати покарати винуватців і у силу своїх можливостей потерпілої контролювала розслідування. Інакше би цієї справи не було. Матір в поліції одразу переконували — це нещасний випадок. Вона не погоджувалася, найняла адвокатку і та допомогла добитися, щоб кримінальне провадження не закрили дійсно, як нещасний випадок, а довели до суду.

— Ми розглядаємо нещасний випадок, тут немає злочину, — наполягав у міському суді і досі наполягає основний адвокат Віталія Пилявця Василь Трикоза. 

Як не намагався він зі своїми колегами виключити відео з речових доказів або довести, що «на ньому нічого не видно, бо я нічого не бачу», його клієнт все ж отримав звинувачувальний вирок з реальним терміном ув’язнення. Реакція захисту на таке рішення: суд був упереджений. 

Віталія Пилявця забрали до СІЗО, де він знаходиться дотепер, одразу після проголошення рішення у Вінницькому міському, 9 жовтня 2023 року. Ось відео, як на нього вдягнули кайданки на виході із зали засідань судді Іванченка.

У першій інстанції на нього працювали два адвокати, в апеляції — три. Захисники Пилявця називали відео недопустимими доказом. Також вони доводили, що окремі процесуальні документи мали б відкинути, як неналежні, бо вони з помилками (неправильна дата на протоколі слідчого, невірний рік народження загиблого у судмедекспертизі).  

— Є практика плодів отруйного дерева: якщо один доказ неналежний, то всі наступні такі ж і не мають розглядатися як докази, — говорив Василь Трикоза. 

Він та інші захисники у своїх апеляціях, впродовж слухань і в дебатах вимагали вирок міського суду скасувати, Пилявця виправдати і закрити провадження за відсутністю складу злочину.

Виступає в дебатах Руслана Чергілевська. Поруч — Людмила Остапенко. На задньому плані дівчина, що вперше прийшла на підтримку Пилявця. Раніше ніхто з його друзів чи близьких на суди не приходив

Всі чекають це рішення

Що скаже Віталій Пилявець у своєму останньому слові тепер, в апеляційному суді? Без сумніву, те саме, що і в міському: «Не зробив нічого такого, що могло б призвести до такої ситуації». У своїх діях Віталій порушень не бачив тоді і зараз не бачить.

Раніше авторка цієї статті питала у хлопця, що він робитиме, якщо винесуть звинувачувальний вирок.

— Буду оскаржувати, — відповів він.

То і тепер, якщо апеляція не змінить рішення, буде розгляд в касаційній інстанції. В цьому не сумнівається й адвоката Людмили Остапенко, що з рішенням її опоненти не погодяться. Вона вірить: колегія суддів апеляційної надасть чинності вироку міського суду. Навіть якщо не змінить строк на максимальний, головне – є покарання за тяжкий злочин і винний відбуває його.

— І по Конституції, і по совісті ніхто не має права зазіхати на здоров'я, тим більше на життя іншого, — каже мати. — Я нікому ніколи не пробачу смерті сина, того жаху, в який вони кинули мою дитину. За свої дії, брехню, боягузтво, лицемірство потрібно відповідати.

Людмила Остапенко показує фото сина, якого поховала в його 24 роки

Тож очікуємо на рішення. Від нього, до речі, залежить розвиток іншої справи: кримінального провадження про приховування злочину, яке порушили за заявою Людмили Остапенко проти двох інших хлопців. Тих, що були на альтанці, коли Андрій тонув.

Нещодавно в цій справі змінили слідчу, розповідає адвокатка матері Руслана Чернілевська:

— До ЄРДР внесли відомості вдруге за заявою в листопаді 2022 року. По страві призначили одного слідчого. Рік нічого не робилося, але ми й самі не рухали цю справу, тому що хотіли знати, що тут (по справі за звинуваченням Пилявця – авт.). Потім ми написали скаргу на відвід слідчої, бо та навіть потерпілій не дзвонила, тільки ховалася. Змінився начальник слідства в грудні місяці – змінили слідчу. На сьогоднішній день нова слідча, молода людина, надії небагато… Але для того, щоб заявити їй відвід, треба теж дати їй час нічого не робити. Тобто ще треба побачити, що буде.

Адвокатка каже, що поліція також підчікує рішення по Пилявцю. На час війни процесуальні строки ведення кримінальних проваджень відмінили, тому можуть собі дозволити розслідувати довше 18-ти місяців.

— Коли ми писали заяву про злочин, то писали вже не цю статтю — 135-ту, залишення в небезпеці, а приховування злочину. Ми впевнені, що ті двоє, що були на кладці, Пугачов і Ткачук, розуміли, що вчотирьох купаються, було четверо, а стало троє. Чому нема одного? Та жодного питання, як ми бачимо з показань свідків, ніхто не задавав. Вони аж через кілька годин спохватилися. Причому, не один з тих трьох сказав, що Андрія немає, а хтось із інших гостей підняв питання, і вони тоді зробили вигляд, що шукають. Тому ми відкрили «приховування злочину», — пояснює адвокатка. — Якщо Пилявця засудять, як ми говорили, а скоєний ним злочин — тяжкий, то приховування тяжкого злочину — це також злочин. Нам далі доведеться довести, що ці двоє знали про це. Тоді зможемо їх притягнути до відповідальності, принаймні Ткачука, бо Пугачов безвісти зниклий.

А якщо Віталія Пилявця виправдають?

— Якщо б його випустили, то ми б подавали касацію в першу чергу. Однозначно — ідемо до кінця. Але я не вірю, що його можуть виправдати, — говорить Руслана Чернілевська. — Він кинув у воду. І те, що він потім відвернувся і не бачив, що Андрій тоне, то вже неважливо. В цій частині складу злочину треба бездіяльність, яку він і проявив. Якби він намагався врятувати і не врятував, то тоді б було важко притягнути до відповідальності. А тут якраз він і вчинив цей злочин тільки тому, що нічого не зробив далі. І чому нам важливо, щоб цей вирок вступив у силу: тоді ми зможемо наполягати, що цей вчинив злочин, бо ми вже в суді це встановили, значить і ті мають відповідати за приховування цього злочину. Всі чекають цього вироку, скажемо так.

P.S. У день останнього засідання дівчина Віталія Пилявця опублікувала пост в Інстаграмі, де розповіла про випадок на озері, виклала позицію захисту і попросила поширювати цей допис. Гортайте:

 

Читайте також:

Сіль для Вінниці опинилася в п'ятірці найкращих закупівель за версією Prozorro

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти?

Що робити, якщо зникла близька людина? Покрокова інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Santa

    6 років за умишлєне убійство і 8-10 за пакєтік трави, ахахахахахаххахаа боже шо за уёбанські закони в цій державі???????????
  • Александр Пелех

    Яка ж тут кількість «ботів». Таке відчуття, що одна людина заходить через різні акаунти і пише про «довічне», «мало дали», «навмисне вбивство».
  • Георгій

    Кожен вчинок має бути попередньо продуманий. Так і тут.
        А скоїв злочин то маєш відповідати.
  • Сергій Безрученко

    Цему . довічне.

keyboard_arrow_up