Подали аж п'ять апеляційних скарг. У якій справі нікого не влаштував вирок міського суду?

Подали аж п'ять апеляційних скарг. У якій справі нікого не влаштував вирок міського суду?
Мама загиблого Андрія Остапенка (зліва) та засуджений за його смерть Віталій Пилявець
  • Мова про рішення, яким засудили до реального ув'язнення 24-річного вінничанина Віталія Пилявця.
  • Він кинув у воду свого однолітка Андрія Остапенка, що не вмів плавати, й потім не допоміг йому вибратися з води.
  • Юнак втопився на очах компанії товаришів, які нібито цього не помітили й кинулися шукати зниклого, коли було запізно. 
  • Розповідаємо по судове розслідування в цій кримінальній справі, котра після публікацій на сайті «20 хвилин» стала резонансною.

Одразу п'ять апеляційних скарг надійшло на рішення першої інстанції в справі, що стосується загибелі на воді 24-річного Андрія Остапенка. Юнак, як ми розповідали раніше, втопився у озері Затишне під час святкування дня народження друга у компанії малознайомих між собою молодих людей. Сталося це 10 червня 2022 року.

За цю смерть покарання отримав один з 13-ти учасників святкування. 24-річний Віталій Пилявець. Бо саме він, як встановили досудове та судове слідство, кинув у воду Андрія з альтанки. Ми публікували відео з камери спостереження, що є на базі відпочинку Затишне, й це відео стало речовим доказом в справі. 

На запису (дивіться тут 1.30 хв.) видно, як четверо хлопців спілкуються на альтанці біля води і один з них кидає через себе у воду Андрія, падаючи разом з ним. Інші теж опиняються у воді, вони випливають і ще якийсь час залишаються на альтанці. Андрій намагається винирнути, раз, другий... Все, хлопця не стало.

Відео дня

Людина потонула за кілька метрів від своїх товаришів. Вони ж ніби не бачили нічого, хоч були зовсім поруч. Так хлопці казали в поліції і на судовому розгляді справи. На відео видно, що вони ще якийсь час залишалися на альтанці. Після цього пішли, за святковий стіл знову.

А стала шукати юнака компанія відпочивальників тоді, коли дівчина утопленого, що була в лісі, поцікавилася в інших, де Андрій. Це було за кілька годин після ігор на альтанці. Шукали по території бази відпочинку. Такі були свідчення учасників відпочинку. 

Лишень надвечір у Затишне викликали поліцію і рятувальників. Останні знайшли тіло юнака, що втопився, неподалік тої самої альтанки, згаданої вище. 

Загиблий на відпочинку з друзями Андрій Остапенко. Йому назавжди 24...

Отака історія смерті 24-річного хлопця. Але повернемося до суду, що розбирався, чи винуватий Віталій Пилявець у цьому.

Вінницький міський суд, винісши звинувачувальний вирок 9 жовтня 2023 року, сказав так: підсудний винен у злочині, визначеного статтею 135 Кримінального кодексу України — створення умов і залишення в небезпеці, що призвело до смерті. Та Пилявець не визнав вину, два його захисники намагалися спростувати відео, як доказ, і подали кілька клопотань. Суд, розглянувши їх, відхилив. 

Сторона захисту в судових дебатах, як редакція розповідала раніше, просила виправдати Віталія Пилявця. А останньому слові він вкотре сказав, що «не зробив нічого такого, що могло б призвести до такої ситуації». Тобто у своїх діях Віталій порушень не бачив тоді і зараз не бачить. Підтвердження тому апеляційні скарги, які подали тепер уже не два, а три його захисники. 

Про подані апеляційні скарги редакція «20 хвилин» дізналася у пресслужбі Вінницького апеляційного суду. Там сказали, що отримали три апеляції в інтересах Пилявця — від кожного з його захисників окрему. Всі троє просять так само, повністю виправдати Віталія та звільнити від відбування покарання. А призначили йому вироком першої інстанції, нагадаємо, шість років тюрми.

Після проголошення рішення Вінницького міського суду 9 жовтня 24-річного Віталія Пилявця взяли під варту. Одразу на виході з судової зали конвой одягнув на нього кайданки. Засуджений тоді не зміг сказати нічого журналістці, що до нього підійшла запитати, чи очікував на таке рішення. Але ми поговорили раніше. 

— Для мене ця справа — як страшний сон, — сказав Віталій авторці цієї статті після одного з проміжних слухань. — Це відбулося 10 числа, а тягати почали 17-го. До того нічого не обіцяло біди, та потім з часом почали оце ось все розкручувати…

— На альтанці було ще кілька людей, а судять вас одного. Чому? — питала його журналістка.

— Я відповідаю зараз за себе, і стоїть питання мого майбутнього. Я не думаю про когось. Мені треба думати за своє, — відповів Віталій Пилявець.

На питання, чи спілкується він з кимось із тієї компанії, хлопець сказав, що ні. Його адвокат уточнив: зі свідками обвинуваченому спілкуватися не можна.

— Я ні з ким там не спілкуюся. І не знаю, чому судять тільки мене. Думаю, як довести свою правоту. А мати — вона видає бажане за дійсне, — сказав хлопець, маючи на увазі заяву Людмили Остапенко про необхідність притягнути до відповідальності, крім нього, ще двох юнаків, які були в момент смерті її сина поруч (більше про це читайте тут).

Наостанок журналістка спитала у Віталія, що він робитиме, якщо винесуть звинувачувальний вирок.

— Буду оскаржувати, — відповів він.

Віталія Пилявця взяли під варту одразу на виході з зали Вінницького міського суду 9 жовтня

Через кілька слухань після цієї розмови, що відбулася у серпні, Віталій Пилявець отримав шість років реального ув'язнення. Максимальна ж санкція інкримінованої статті — вісім років тюрми.

І саме стільки тепер просить присудити юнакові, причетному до смерті Андрія Остапенка, представниця потерпілої, матері загиблого. Вона також подала апеляційну скаргу на вирок першої інстанції, і це четверта скарга з усіх поданих. 

Яка ж п'ята? Це скарга з обласної прокуратури. Державне звинувачення, як пояснили редакції у апеляційному суді, не просить змінити вирок в частині покарання (в міському суді, до слова, прокурорка просила призначити обвинуваченому також максимальний термін). Зараз же прокуратура просить лишень внести деякі зміни в резолютивній частині вироку. Це процесуальний нюанс, що по суті не впливає на кінцевий вердикт для підсудного і не може кардинально змінити попереднього рішення.

Отож підсумуємо апеляції, що можуть вплинути на покарання. Кожен з трьох захисників просить скасувати вирок і закрити провадження, зокрема, через відсутність у діях Пилявця складу кримінального правопорушення. Натомість адвокатка, що працює з мамою загиблого Андрія Остапенка, просить змінити покарання на максимальне: присудити Віталію Пилявцю вісім років в'язниці замість шести.  

Розглядати скарги адвокатів та прокуратури будуть найближчої п'ятниці. На 24 листопада, як сказала Людмила Остапенко, призначили засідання апеляційного суду у справі смерті її сина. Також жінка нагадала: вона продовжує слідкувати за рухом її заяв, поданих на ще двох хлопців, що були на альтанці в момент утоплення Андрія. Жінка впевнена у їх винуватості також.

Людмила Остапенко показує фото сина, якого поховала в його 24 роки

— І по Конституції, і по совісті ніхто не має права зазіхати на здоров'я, тим більше на життя іншого, — говорить мати. — Я не для того ростила, виховувала, берегла свого сина, щоб зараз судитись з його знайомими. Але це вони влізли в моє життя, зруйнували і відібрали найдорожче — життя моєї дитини. От нехай відповідають зараз перед правоохоронцями, а по життю — перед Богом. Я не зловтішаюсь, що один (Пугачов) пропав безвісти, другого (Пилявця) засудили на шість років. На черзі третій (Ткачук). Я нікому ніколи не пробачу смерті, того жаху, в який вони кинули мою дитину. За свої дії, брехню, боягузтво, лицемірство потрібно відповідати.

Чи рухаються інші, відкриті за заявою мами справи, та який результат отримають сторони в справі Пилявця у апеляційному суді, розкажемо в наступній публікацій за цю тему. Тож слідкуйте за стрічкою новин на «20 хвилин».


Читайте також:

Командир, друг і приклад. Сержанти бригади «Червона Калина» про свою роль під час війни

В лікарні помер екс-вінничанин Ігор Мізрах, якого підозрювали в організації масштабного рейдерства

«Співробітники банку» працювали з в'язниці. Як телефонних шахраїв знайшли в колонії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Lyda Kotlar

    На одному з засідань адвокат пилявця запитав мене.чи за свої гроші я хоронила сина?де взяла?

    А чому ніхто не спитає пилявця.звідки у нього.в 24роки.є гроші на трьох адвокатів?!наволонтерив?!
  • Надія Гонтар

    Звичайно, винні в смерті Андрія, повинні понести покарання .Як можна кидати в воду людину, яка сказала ,що не виіє плавати ? Міру покарання не можна зменшувати ,а ще потрібно спільників покарати ! То буде справедливо.
  • Jaklindi Jaklindi

    "Я не думаю про когось. Мені треба думати за своє" - падло, ти людину вбив. З дурості чи з алкоголю - нікому не цікаво, ти вбивця. Май гідність відповісти.
  • Antonina Besarab

    Покарання справедливе , нехай відповідає  .

keyboard_arrow_up