У Тульчині мобілізували 21-річного хлопця. Дізналися, як це сталося та чи мають на це право

У Тульчині мобілізували 21-річного хлопця. Дізналися, як це сталося та чи мають на це право
У Тульчині силою мобілізували 21-річного хлопця, бо за законодавством, в Україні можуть забирати військовозобов'язаних з 18-ти років
  • В Тульчині працівники ТЦК силоміць затримали 21-річного хлопця, привели його на комісію, а потім негайно відправили у військову частину.
  • Матері юнака повідомили, що мають право на його мобілізацію.
  • Ми дізналися деталі цієї ситуації та запитали юриста з цього приводу.

Назарія Деруна, якому лише 21 рік, 18 квітня працівники ТЦК в місті Тульчин силою забрали на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), а потім і до військової частини.

Зараз він перебуває в одному з населених пунктів нашої області. З сином матір востаннє змогла поговорити в неділю, близько 10-ї ранку. Розмова була коротка: хлопець лише зміг повідомити, що в понеділок, 22 квітня, він мав скласти присягу, а далі його відправлять на війну.

Як мобілізували 21-річного хлопця, який ніколи не служив? Намагалися розібратися.

Відео дня

Чекали на нього

До редакції «20 хвилин» 19 квітня в сльозах зателефонувала Майя Дерун, мати 21-річного Назарія. Вона розповіла, що кілька місяців тому її сину вручили повістку, хоча йому було лише 20 років. 

— Документи ніхто не дивився, а коли він сказав, що йому двадцять, то сказали: «Що вже зробиш? Потрібно з'явитися», — розповідає мати.

Під час вручення повістки Назарій знімав усе на відео. 

Вдруге, а семе 18 квітня, його зустріли близько 10.00, коли він йшов до Тульчинського відділку поліції. Працівники ТЦК звернулися до хлопця, після чого розпочалася словесна перепалка, під час якої він знову все знімав на відео.

Ця зустріч спочатку завершилась тим, що все ж Назарій пішов до поліції, але коли завершив там усі свої справи, то на нього вже чекали в прихожій. Там були все ті ж працівники ТЦК. Між ними знову почалася перепалка, що завершилось написанням заяв один на одного. Назарій заявив, що йому погрожують, а працівники ТЦК, як пригадує мати, склали акт про те, що він не з'явився по повістці.

Насильницьке ВЛК

Проте на цьому все не закінчилось, адже Назарія Деруна врешті силою завезли на проходження ВЛК.

— Там забрали телефон, видалили всі відео, які він знімав. Крім того, у нього було близько тисячі гривень, з яких, як я потім дізналася, йому повернули лише 35, — розповідає мати хлопця. — Забрали всі документи, силою затиснули в куток і зробили фото, яке потім використали для військового квитка. Погрожували автоматом. Ну й адекватного огляду не робили. Але написали, що він здоровий.

У розмові з працівниками ТЦК жінці, як і її сину, погрожували, казали, що звинуватять у колаборантстві.

— Вони почали говорити агресивно, казали: «Дивіться, бо ще можете так піти, що ви за росію». Я не за росію, я за свою дитину. Йому 21 рік, а ви тягнете його кудись, забираєте, — переказує розмову Майя. 

А Назарій від працівників ТЦК постійно чув у свій бік такі фрази: «По новому закону від Зеленського ми можемо робити, що захочем!» або «Мені байдуже на закони, по документах я хворий на голову, я зараз тебе розстріляю і мені буде байдуже! Мені нічого не буде!», «Зараз я тебе застрелю!»... 

Але повернемося до хронології подій того дня. Мати чекала на сина з комісії до 17.00. Коли вона пішла, щоб дізнатися, де він, то їй повідомили, що його вже відвезли до військової частини. Зрештою, вона зателефонувала на «102» та написала заяву про викрадення.

Речниця поліцейського главку Заріна Маєвська підтвердила, що справді заява була зареєстрована того ж дня.

— Під час перевірки інформації поліцейські встановили, що відповідно до наказу Тульчинського ТЦК сина заявниці призвано та направлено до однією з військових частин для проходження служби, — сказала речниця.

Цю інформацію також надали Майї правоохоронці.

Телефонували також в Тульчинський ТЦК, там нічого не повідомили. А матері сказали те саме, що і в поліції.

Лише близько першої години ночі юнак вперше вийшов на зв'язок. Він був в Ольгополі. По приїзду його примусили підписати військовий квиток. Там не затрималися, невдовзі Назарія перевезли в інше місце, де він перебуває і по сьогодні. Від інших хлопців він дізнався, що їм дають 35 днів на навчання, а далі відправляють на війну.

Мають право мобілізувати 18-річних?

У всій цій історії в першу чергу виникає запитання: Невже в нас справді мають право мобілізувати чоловіків від 18 до 27 років? Щоб з'ясувати це, звернулися до експерта.

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання «Макс Гарант», адвокат Максим Скржешевський пояснив, що особи, які є військовозобов'язаними, тобто перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави, згідно з частиною першою статті 39 Закону №2232-XII призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». А, як відомо, на військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

— Таким чином, якщо особа має статус військовозобов'язаного або резервіста і не досягла мобілізаційного віку, то вона може бути мобілізована навіть з 18-ти років, — каже експерт. — І оскільки Назарій Дерен набув статус військовозобов'язаного, то він може бути призваний на військову службу під час мобілізації у 21-річному віці.

Чи є Назарій військовозобов'язаним, поцікавилися у матері. І виявилося, він має тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Він отримав його, коли ставав на військовий облік у місцевому військкоматі. Строкову службу не проходив. Визнаний був непридатним до служби в мирний час і обмежено придатним у воєнний.

Як пояснив адвокат, саме такий статус є найчастішою причиною отримання такого посвідчення. Воно заміняє військовий квиток для певних категорій осіб. Зокрема, його можуть видати особам, які непридатні за станом здоров’я.

Тому, якщо є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, то мобілізувати можуть з 18-ти років.

Інша справа те, як видали повістку Назарію:

— У даному випадку виписування повістки Дерену Назарію прямо на вулиці, а не заздалегідь, а також примусове доставлення до приміщення ТЦК та СП для проходження комісії ВЛК без участі співробітників поліції, без оформлення матеріалів адміністративного затримання та за відсутності факту про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку — є незаконним, — констатував юрист Максим Скржешевський.

Отож хлопець має право на оскарження висновку ВЛК. Але як він це зробить із фронту? Ця історія матиме продовження...


Читайте також:

Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду

«Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

keyboard_arrow_up