Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду

Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду
У Вінницькому обласному центрі медико-соціальної експертизи звільнили жінку-юрисконсульта, яка була вагітною
  • Відколи на посаді виконуючого обов'язки головного лікаря Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи є Юлія Даниленко, то відбулися суттєві кадрові зміни у вінницьких МСЕК.
  • І є ряд справ у суді, де керівницю звинувачують у неправомірному звільнені. Одна з них вже виграна — Людмилою Вечірко, яку звільнили вагітною.

Під час аналізу декларацій голів вінницьких МСЕК редакція натрапила на ряд судових справ, пов'язаних з неправомірним звільненням працівників.

З призначенням на посаду виконуючої обов'язки головного лікаря Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи Юлії Даниленко відбулися певні кадрові зміни. Але, як бачимо, не всіх вони влаштували, бо як мінімум три рішення про звільнення оскаржуються в суді.

Нещодавно у судовому реєстрі з'явилася інформація, що свою справу виграла Людмила Вечірко, яка працювала юрисконсультом за сумісництвом з 2021 року. Її на роботу взяв попередній головний лікар Ігор Костенко, оскільки за адресою основної роботи жінки розташовується ще чотири міські МСЕКи.

Відео дня

— Мене взяв на роботу ще Костенко. Їм потрібен був юрист, бо йому життя не давали — було дуже багато судів. Намагалися дискредитувати всі його накази. І чесно, у нас все йшло до завершення з цими судами, але раптово обласна рада вирішила призначити Даниленко, — розповідає пані Людмила про передісторію свого звільнення.

Людмила Вечірко

Як припускає Людмила Вечірко, причиною таких звільнень могло бути небажання нової керівної команди продовжувати роботу з людьми, яких призначав Ігор Костенко.

Звільнили без попередження і вагітну

На момент звільнення Людмила перебувала на 22-му тижні вагітності. Про це, як стверджує жінка, точно знала керівник відділу кадрів. Крім того, на той час її чоловік перебував на фронті.

Про те, що її планують звільнити, Людмила, каже, не здогадувалася. За день до звільнення відбулася велика нарада, на якій Юлія Даниленко навіть дала їй завдання для наступного зібрання.

— Тобто навіть натяку на те, що мене планують звільнити, не було, — каже юристка. — Але 4 листопада вона мені телефонує і каже: «Спустіться, будь ласка, на другий поверх. В нас є до вас розмова». Я вже запідозрила, що це буде щось нечесне, але не думала, що звільнення, тому перед дверима навіть увімкнула запис.

Цей запис був наданий як доказ у суді.

Людмила розповіла, що в кабінеті були статист, кадровик, голова профкому та двоє голів комісій. Їй оголосили наказ наказ про звільнення. Він був датований 4 листопада, і того ж 4-го листопада її звільнили. А за законодавством, працівника про звільнення мають повідомити за два місяці.

Як каже Людмила, Юлія Даниленко аргументувала звільнення тим, що їм потрібен працівник не за сумісництвом, а на постійній основі.

— Я їм повідомила, що вагітна, і це вже було видно. З присутніх в кабінеті точно знала про це кадровик. На це головний лікар Даниленко мені сказала: «А хто про це знає? Це ваша виключно проблема», — пригадує Людмила. — Це була п'ятниця, а в понеділок я їм написала офіційне повідомлення про те, що я вагітна, і долучила до нього довідку з жіночої консультації. На що вони мені відповіли, що це взагалі не стосується мого звільнення, тому що я сумісник. Це не має ніякого значення. Але з легкістю вони можуть запропонувати мені 0,25 ставки друкарки десь зовсім в іншому місці.

Після цього Людмила вирішила йти до суду. Вона була впевнена, що керівництво не очікувало, що будучи вагітною й маючи чоловіка на фронті вона на це наважиться.

На її місце взяли Юлію Якименко-Шевчук, яка пізніше й ходила на суди. Цікаво, що саме теперішня юрисконсульт захищала в судах інтереси Віктора Власюка, колишнього головного лікаря ВОЦ МСЕ, який оскаржував призначення і дії попереднього керівника Ігоря Костенка. Про це розповіла Людмила Вечірко. Вона також додала, що за період її роботи найбільше судових справ були саме з ним.

У судах було нелегко

В суді першої інстанції Людмила звертала увагу на те, що в цій справі потрібно керуватися Кодексом законів про працю України, який значно вищий за постанову, на підставі якої її звільнили.

— Кожного разу, коли я поверталася до того, що це вагітність і порушення прав жінки, суддя це якось загладжувала і перекручувала. Ми поверталися до того, що мене звільняють за сумісництвом, — каже колишня юрисконсультка МСЕК.

За такою самою схемою, зауважує Людмила Вечірко, відбувалися суди в апеляції. Загалом, усі вінницькі суди виправдовували звільнення.

Крім того, як розповіла жінка, після рішення суду першої інстанції, прийнятого 17 лютого, вона попросила якомога швидше видати їй рішення на руки (видається не пізніше 10-ти днів з моменту його проголошення). Спішила Людмила тому, що термін вагітності був вже 38 тижнів і в будь-який момент у неї могли початися перейми.

— Але вони зробили все навпаки. До 27 лютого мені ніхто не видав рішення, не подзвонив, не повідомив. Того ж дня я пішла написала заяву, щоб мені його видали. Кінець кінцем я забрала своє рішення 9-го березня, вже в архіві, коли вони його спустили, — розповідає Людмила. — Тобто робили все, щоб я не змогла його вчасно отримати, з надією, що я піду народжувати і все закриється. Але їм не пощастило, я забрала рішення 9-го числа, а 12-го пішла народжувати Машу.

Так суди тягнулися більше року. Крапку над усім цим поставив Касаційний суд: скасував рішення Вінницького міського суду та постанову Вінницького апеляційного суду, а також зобов'язав поновити Людмилу Вечірко на посаді.

«Всі рішення суду ми виконаємо»

Журналістка «20 хвилин» також зустрілася з виконуючою обов'язки головного лікаря Юлією Даниленко, щоб дізнатися її погляд на цю ситуацію.

Юлія Даниленко

Однією з причин звільнення, як пояснила Юлія, став великий обсяг роботи.

— Коли я прийшла на роботу, то усвідомила, що нам потрібен юрист. Для мене як для керівника стало питанням, яким чином міг би тут працювати працівник, якщо його робочий день, згідно з наказом попереднього керівника, з 17.10 до 21.10? — каже виконуюча обов'язки головного лікаря. — Приблизно за місяць роботи я жодного разу юриста не бачила. Вона пропустила два судових засідання, тільки тому, що хтось для неї мав ініціювати якісь додаткові документи і так далі. Але це такі точкові моменти, бо саме основне — це не відпрацювання робочого часу.

Як пояснила голова обласного МСЕК №1, оскільки установа закривається о 16.30, а робочий день Людмили починався о 17.10, вона не могла через це повноцінно виконувати свої обов'язки. Тобто у неї не було доступу до документів, комп'ютера, керівництва тощо.

Щодо вагітності, то цю ситуацію Юлія пояснила так: 

— Насправді я, як керівник, і відділ кадрів дізнались про вагітність через три дні після наказу про звільнення, коли Людмила надала довідку про вагітність. Відповідно інформації про фізіологічний стан працівниці в закладі не було, — каже головна лікарка. — І це таки питання: як вона мала працювати по 12 годин на добу? Чи це не абсурд?

А діюча юрисконсульт Юлія Якименко-Шевчук зазначає, що касаційний суд задовольнив позов Людмили Вечірко не через те, що її звільнили вагітною, а бо постанова, на якій ґрунтувалося звільнення, на момент розгляду судом вже втратила чинність.

— У наказі про звільнення її було звільнено на підставі статті 7 Кодексу законів про працю України, а також на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», — каже жінка. — Верховний Суд постановив, що ми не мали права застосовувати цю постанову Кабінету Міністрів, хоча на момент звільнення вона ще не втратила чинності.

Постанова втратила чинність 22 листопада 2022 року, та її все одно не можна було правомірно застосовувати в період з 19 липня до 22 листопада 2022 року, оскільки вона перебувала в стадії редакції.

— У мотивувальній частині немає жодного слова про скасування рішення судів перших інстанцій через вагітність. Це означає, що Верховний Суд підтвердив у цій частині, що твердження Людмили про те, що її не можна було звільняти як сумісника через вагітність, є помилковим, — зазначає Юлія Якименко-Шевчук.

Також вона каже, що в цій постанові Кабміну зазначено, що сумісник, який перебуває у вагітності, не може суміщати посади.

— Ми надіслали Людмилі повідомлення про скасування наказу про звільнення, надіслали повідомлення в месенджері, але вона до нас ще не з'явилася. Особливої зацікавленості в роботі я точно не бачу. Людина, яка хоче працювати, прийде з першого дня, — каже Юлія Даниленко. — Але всі рішення суду ми виконаємо.


Читайте також:

«Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою

Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Михайло Ромащук

    Як все знайоме.
    Вінницька судова система це просто шок!
    Подібна історія про звільнення медпрацівника за 1 рік до виходу на пенсію.
    2 роки йшли суди,тільки Верховний касаційний суд відмінив рішення Вінницьких судів та поновив на роботу.
    Одне погано, що якби наказували цих горе директорів примушуючи їх виплачувати з своїх карманів всі витрати.А так як говорять „ворон ,ворону..".
  • Заболотний

    В цих МСЕКах одна корупція
  • Валентина

    Всі тримаються за пригріте місце)
  • Багира Безымянная

    Нічого дивного, зробили з державних установ приватні: кум, брат, сват, невістка, дружина, коханка, племінники....Правильно,  треба відстоювати свої права. Може буде колись шанс в цієї країни змінитись на краще.

keyboard_arrow_up