До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках

До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках
  • З відновленням Незалежності України у Вінниці виникла ідея заміни міського герба.
  • Автори передали свої перші ескізи до Музею Вінниці.

На Facebook-сторінці Музею Вінниці розповіли про те, що до їх фондів передали ескізи малого та великого гербів Вінниці, які створили з відновленням Незалежності України.

В новині пояснили, що у ідея заміни міського герба виникла через те, що тогочасний радянський герб «не відповідав законам геральдики, порушував усі норми». Тож за мету поставили відновити історичний вигляд міської символіки. Про це розповів один з авторів цієї ідеї, художник Георгій Мельник.

Відео дня

Таким чином, він разом з випускниками історичного факультету педагогічного інституту (нині ВДПУ ім. М. Коцюбинського) Юрієм Савчуком, Віктором Косаківським та Юрієм Легуном взявся за відновлення герба Вінниці. Було сформовано історичну довідку, відтворено малий герб міста, а також розроблено великий герб. До цього, як кажуть, великого герба у Вінниці не було. Також ініціативна група розробила проєкт міського прапора або ж хоругви. Загалом робота тривала близько двох років. Зрештою, у травні 1993 року на сесії міської ради було затверджено оновлену міську символіку.

«Дискусій з приводу того міняти символіку чи не міняти майже не було. Вінничани схвально сприйняли новий герб, критики не було», — пригадує Георгій Мельник.

Минулого тижня Георгій Мельник передав до фондів Музею Вінниці ескізи малого та великого гербів Вінниці, створені ним на початку 1990-х років.

— Це неймовірно цінні та важливі речі для міської історії. Висловлюємо пану Георгію щиру вдячність! — написали в Мезеї Вінниці.


Читайте також:

Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту

«Все ще можна побачити рештки цвинтаря». Темна історія Центрального парку Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Максим Белов

    А набіса того герба. На каналізаційних люках клепають повсюди в місті. Хіба йому там місце?

keyboard_arrow_up