«Все ще можна побачити рештки цвинтаря». Темна історія Центрального парку Вінниці

«Все ще можна побачити рештки цвинтаря». Темна історія Центрального парку Вінниці
Кадри рештків склепів, які були на старовинному кладовищі
  • Вінницький центральний парк: створений на кладовищі, де й досі можна побачити рештки старовинних склепів.
  • Як так сталося та що ще цікавого є про наш парк? Розповідаємо.

Певно, більшість чули, що Вінницький центральний парк побудований на старовинному цвинтарі. Знищила це місце, як не дивно, радянська влада.

Історикиня Тетяна Кароєва вважає, що перші поховання там відбулися в кінці XVIII століття.

А за словами історика Олександра Федоришина, цвинтар проіснував до середини 1930-го року. З появою у 1934 році парку, він поступово зник.

Відео дня

Також, як зазначається в ранішніх матеріалах, присвячених цій темі: при влаштуванні парку, міська влада згідно з нормами повинна була штучно підняти ґрунт, але документів про проведення цієї роботи немає. Тобто, розуміємо, що його просто зрівняли з землею. Це може пояснити, чому вінничани й досі можуть бачити рештки склепів.

Можна побачити решти навіть зараз

В нещодавно опублікованому відео в TikTok користувачем GoKonstantyn можна дізнатися, що й досі з'являються нові провалля, оголюючи рештки старовинних склепів.

@gokonstantyn

 

♬ Glimpse (Slowed + Reverb) - Gabriel Albuquerqüe

— Кожної весни відбуваються провали ґрунту й оголюються поховання. У склепіннях можна побачити залишки старих трун, а в деяких навіть кістки людей, — говорить автор відео. — Адміністрація парку щовесни проводить земляні роботи, щоб прикрити поховання від відвідувачів.

За даними з інтернет-джерел, відомо про існування приблизно 20-ти старовинних склепів.

Як пишуть на сайті Вінниця.info, у деяких місцях видно «діри», в які можна засунути руку з фотоапаратом і зняти склеп зсередини.

«Дослідженнями визначили межі поховань: від умовної лінії між Фонтанною площею та вул. Соборною до КЗ «Райдуга». Причому сам концертний зал розташований трохи далі», — про це Вінниця.info розповів дослідник Юрій Войціцький.

Також раніше Олександр Федоришин розповів, що з розповідей місцевих жителів, відомо, що у 70-х роках минулого століття, коли в парку робили штучне озеро, на дні котловану знайшли велику кількість кісток.

Були ще поховання

Проте це не єдиний факт, пов'язаний з похованнями на території сучасного парку.

Поряд з кіноконцертним залом «Райдуга» знаходиться одне з трьох масових поховань: масових розстрілів вінничан та жителів області, які проводило управління НКВС впродовж 1937-38 років.

І відомо, що у 1943 році, коли німці проводили розкопки, то знайшли 14 могил, де загалом було похоронено 1383 тіла. Цю знахідку вони використовували з ціллю показати місцевому населенню звіряче обличчя радянської влади. Зараз на першому місці захоронень стоїть пам'ятник жертвам червоного терору.


Читайте також:

«О Боже, сакура! Людмилко, Людмилко, сфоткайся!» Добірка TikTok-відео з квітучою Вінницею

Яка ситуація із безпритульними тваринами у вашому мікрорайоні? Ми запитали вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Александр Федорук

    Справа в тому,що місто розширюється, земля стала товаром.От і на сьогоденя старлвинні кладовища поступово зносяться та зтираються із людської пам'яті.
    На жаль,але цей процес практично зупинити неможливо,бо земля в м.Вінниця в ціні і посадрвці небажають відмовлятися від "відкатів",а в реалії хабарів,за виділеня громадських земель.
    Вже навіть писати перестали про знищеня мережі Вишенських озер,забудови будівлями та знищеня міжквартальних вулиць. Видача дозволу на будівництво в прибережній зоні малих річок і р.Південий Буг.Таких прикладів таких можна навести бескінчено багато,але з цього не буде някого зиску.Бо до бажань та позиції містян влада та капітал ніколи не прислуховувалася і відповідальності за свої дії ніколи не несли та і напевно не посуть в майбутньому.
  • Юрій Спановський

    Далі. Місце розстрілу, чи поховань розстріляних раніше знаходиться у південно-західній частині парку вздовж паркану Хмельницького шосе, навпроти знесеного православного кладовища. Північніше від цього місця встановлено відповідний знак.
  • Юрій Спановський

    продовжую...і декілька одноповерхових схожих на халупи.
    Коли ліквідовували базар Калічу їх знесли, а мешканці отримали квартири у нових будинках.
    Щодо забудівлі територій колишніх кладовищ, то схоже існує новий закон який забороняє це робити. Тут потрібно почитати закон.
  • Юрій Спановський

    Не весь парк є колишній кладовищем.
    Кладовище починається від алеї письменників і до низу. Вище цієї алеї був парк Толстого. По периметру сучасної території парку стояли приватні будинки, залишки яких простежуються і досі ближче до вул. Магістратської.Кладовище  було католицьке і євреїв там не ховали, відповідно і еврейських склепів там не було, та й взагалі, чи існують єврейські склепи ?
    Будиночки вздовж струмочка були, один двох поверховий '

keyboard_arrow_up