Гуляємо на кістках Артинова

Гуляємо на кістках Артинова
Якщо пройтися територією Центрального парку, парку між «Книжкою» та універмагом, можна нарахувати більше десяти фрагментів надгробків. Православне і католицьке кладовище, які зрівняла із землею радянська влада, вилазять на поверхню. Не виключено, що якісь із цих каменів колись лежав на могилі знаменитого архітектора Артинова

Уявіть собі майбутній парк на місці кладовища на Луці. Років через сто. А може й менше. Від надгробків та пам’ятників, за які зараз родичі померлих платять величезні гроші, не залишиться нічого. Це приблизно те саме, що ми зробили із вінничанами, які жили у будинках на Соборній століття тому. Чимало із них лежать просто під тротуарами - між універмагом і «Книжкою».
Тут, біля маленької церкви, збудованої Артиновим, колись знаходилося православне кладовище. А через дорогу - у нинішньому Центральному парку - католицьке.
Вінницький «Личаків»
Колись уся територія Центрального парку була величезним природнім яром, який називали Калічанським, або просто Калічою. На межі цього яру і зробили цвинтар - для вінничан католицького віросповідання. А кладовище справді старовинне - XVIII століття.
- Проіснувало католицьке кладовище до середини 1930-х років, - каже історик Олександр Федоришин. - Тут був такий собі вінницький «Личаків» за аналогією до знаменитого львівського некрополя. У цих місцях знаходилися старовинні склепи.
Потім настали 30-ті, і з приходом радянської влади зрівняли кладовище з землею через його старість. Й на тому місці розбили парк.
- Взагалі-то, це була традиція не лише радянської влади, а загальноєвропейська, – каже Олександр Федоришин. – У XVIII столітті архітектурно-паркові ансамблі, чи то природні, чи рукотворні, як правило, утворюються на старовинних некрополях. Ось тільки, при влаштуванні парку, міська влада згідно з нормами повинна була штучно підняти ґрунт. Але документів про проведення цієї роботи немає.
Тож не дивно, чому і донині вінничани можуть побачити залишки склепів.
- З розповідей місцевих жителів, у 70 роках минулого століття, коли в парку робили штучне озеро, то на дні котловану була знайдена велика кількість кісток, - розповідає Олександр.
Поряд з кіноконцертним залом «Райдуга» знаходиться одне з трьох масових поховань – масових розстрілів вінничан та жителів області, які проводило управління НКВС впродовж 1937-38 років.
- До будівництва «Райдуги» на цьому місці знаходився концертний майданчик-мушля – «Зелений театр», - каже Олександр Федоришин. - Розповіді старожилів описують цікавий випадок, до Вінниці в кінці 60-х приїхав відомий український оперний співак Іван Козловський. Оскільки він був людиною забобонною, то начебто відмовився співати у «Зеленому театрі», коли почув від місцевих організаторів концерту про могили, що поряд.
Влітку 1943 року після проведених німецькою адміністрацією розкопок було виявлено 14 могил та відповідно 1383 тіла, які і були перепоховані в братську могилу на вулиці Підлісній (нині територія Центрального кладовища). Німці як могли використали цю знахідку, щоб показати місцевому населенню звіряче обличчя радянської влади. Зараз на першому місці захоронень стоїть пам’ятник жертвам червоного терору.
Ратушну перепоховали, Артинова - ні
Паралельно до католицького кладовища через Хмельницьке шосе існував православний цвинтар, що починався від будинків за універмагом і доходив до того місця, де зараз знаходиться площа Стуса перед «Книжкою».
- На цьому кладовищі хоронили довший час, ніж на попередньому, десь до кінця 70-х років ХХ століття, – розповідає Олександр. – Маленька церква біля універмагу - церква Воскресіння Господнього - планувалася архітектором Григорієм Артиновим саме як цвинтарна. Тут мали відспівувати покійників та поминати православних вінничан. Фактично Артинов збудував її і для себе, адже біля неї і був похований у грудні 1919 року. Крім нього на цьому кладовищі була похована відома вінницька підпільниця Лариса (Ляля) Ратушна, міністр юстиції уряду Української Народної Республіки Дмитро Маркович, соратник Леніна по «Союзу боротьби за визволення робітничого класу» Петро Запорожець та інші відомі регіональні діячі.
Олімпійський вогонь через кістки
- В рамках московської Олімпіади-80 у Вінниці розпочали розширення та оптимізацію Хмельницького шосе, – розповідає Олександр. – Адже це був шлях, через який і мала пройти факельна хода олімпійців з вогнем. Кладовище через розміри і старість вирішили знести. Відбулась низка перепоховань відомих персон, тої ж Лялі Ратушної. А, наприклад, могилу Артинова такий привілей оминув. На місці колишнього цвинтаря і був закладений прогулянковий парк, де знаходяться монументи січовим стрільцям та жертвам Голодомору.

Де похований Артинов, точно не відомо
А й справді, де? Якщо врахувати те, що під час «великого перепоховання» до могили Артинова навіть й не торкалися, то значить великий архітектор до цих пір покоїться під шаром асфальту біля церкви Воскресіння Христового.
Але чи насправді він був там похований? Ось, що думає з цього приводу головний інженер Вінницької області Сергій Царенко. Він давно цікавиться життям і творчістю Артинова. Написав про творця ансамблю на вулиці Соборній чимало праць, зокрема - біографічної книги «Звезда Григория Артынова, первого Винницкого Городского Архитектора (у співавторстві з Оленою Солєйко).
- Де похований Григорій Артинов, точно не відомо, - говорить Сергій Царенко. - Одна із гіпотез, до якої я найбільше схиляюсь, це та, що він і справді похований у крипторії біля фундаменту побудованої ним церкви Воскресіння Христового. Проте пам’ятного знаку про це немає. Є лише запис про поховання в тій церкві. Існує ще одна версія, що доньки Артинова, які мешкали у Вінниці, перепоховали його на П’ятничанському кладовищі, що на вулиці Ольги Кобилянської. Але знову ж таки, могили там нема.

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    Вы не минусуйте МИА, а ответьте на конкретный вопрос - ну и что теперь делать?
  • Anonymous

    при всем уважении к покойным, там возможно даже похоронен мой репрессированый прадед, но а нам что теперь делать? снести дорогу, пол парка и возобновить там кладбище? конкретно, что за призыв в статье?

    Anonymous reply Anonymous

    Могилку твоего деда не видел, зато было несколько могил с надписями "погиб от рук кулаков", "погиб в бою с кулацкой бандой".

    Anonymous reply Anonymous

    нет, ты мне ответь пожалуйста на мой вопрос. Я с детства знаю что там было кладбище. Да и думаю не только я, большинство жителей Винницы. конкретный вопрос - К ЧЕМУ ПРИЗЫВАЕТ СТАТЬЯ? Перенести могилы на Подлесное или Луку? снести парк и дорогу - возобновить кладбище там?
  • Anonymous

    Ще є кладовище між привокзальна 36 і островського 13(там кстаті новобудову колись постоїли)
  • Anonymous

    На могиле Артынова был камень с надписью "Архитекторъ Артыновъ" (бледная серебрянка, справа могила какого-то церковного деятеля умершего до революции, буквы бронзой) , годы рождения и смерти. Запомнилось, потому что "архитекторъ", и твердый знак. А год уже 1919-й. Тогда я не знал, чем знаменит был архитектор. Могила находится слева от церкви, примерно посредине и примерно в 3-х метрах от стены. Могу в чем-то ошибаться, но так мне запомнилось...

    Anonymous reply Anonymous

    Нічого собі, які ясні спогади з 1919 року

    Anonymous reply Anonymous

    Это год смерти Артынова, что непонятного?

    Anonymous reply Anonymous

    Він тупенький,не знає,що на пам'ятниках дату смерті пишуть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera 19:01 Перша вишиванка — у пологовому. Новонародженій калинівчанці медики подарували сорочку 18:45 На день — у маленькі Карпати. На фестивалі у селі Стіна покажуть те, що шукали пів року 18:43 «Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці 18:40 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 18:19 «Душа в місті Марії»: у Вінниці відкрили фотовиставку про материнську любов і втрату photo_camera 17:53 Рік братерства Вінниці з Карлсруе. Чим допомагає нам це місто і чим воно схоже з нашим? play_circle_filled photo_camera 17:05 Економія, комфорт, зв'язок: на Григоренка капітально ремонтують ліфт 16:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 16:06 Що ви знаєте про вишиванки? Тест до свята від «20хвилин» 15:31 У Вінниці розробили «Дорожню карту Захисника» для допомоги ветеранам 14:19 Сьогодні — День вишиванки. Народний репортаж із соцмереж вінничан до свята play_circle_filled photo_camera 14:00 День відкритих дверей! Запрошуємо у Вінницькій національний технічний університет (Новини компаній) 13:21 «Взірець безмежної любові»: презентували книгу про Героя України Дмитра Майбороду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up