Скандинавська рисова каша «рісгрін»: для кого і як її готують
- Напередодні Різдва вінницька кулінарка Олена Павлова поділилася секретом традиційної шведської рисової каші «рісгрін».
- Солодка страва стане святковою родзинкою на вашому столі.
- Для тих, хто віддає перевагу веганському варіанту, Олена підготувала альтернативну рецептуру.
Вінницька кулінарка Олена Павлова нещодавно поділилась особливим різдвяним рецептом — шведською рисовою кашею «рісгрін», яку традиційно залишають для Томте, маленького охоронця будинку та доглядача худоби. Це не Санта-Клаус і не його побратим, а зовсім інша міфічна істота, яка для шведів має велике символічне значення. Саме для нього на свята готують солодку кашу з великим шматком вершкового масла.
Інгредієнти:
- рис — 200 г;
- вода — 400 мл;
- молоко — 1 л (для більш кремової текстури можна частково замінити вершками);
- сіль — ½ ч. л.;
- вершкове масло — 2 ст. л. (для подачі);
- кориця — за смаком;
- цукор або мед — за смаком.
Покроковий рецепт
1. Варіння рису на воді
- Промийте рис.
- У каструлі з товстим дном доведіть до кипіння 400 мл води.
- Додайте рис, зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою.
- Варіть, поки вода повністю не вбереться рисом (10–15 хв).
2. Варіння на молоці
- Влийте 1 л молока до каструлі з рисом.
- Доведіть до кипіння, додайте сіль.
- Як тільки молоко закипить, зменште вогонь до мінімуму.
- Варіть приблизно 30–45 хв, поки рис стане м’яким, а каша загусне.
3. Подача
- Розкладіть гарячу кашу по мисках.
- У центрі зробіть невелике заглиблення і покладіть туди вершкове масло.
- Посипте корицею, додайте цукор або мед за смаком.

Ви вже готували за рецептами Олени Павлової? Діліться своїм досвідом у коментарях!
Читайте також:
Сюрприз під ялинку чи загроза? В Україні виявили понад 20 тисяч небезпечних іграшок
«Пройшовся» двома кав’ярнями за годину: чоловік із пістолетом обікрав заклади у Вінниці
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.