Як довготривала самоізоляція впливає на наше здоров’я? Розповідають лікарі

Як довготривала самоізоляція впливає на наше здоров’я? Розповідають лікарі
Фото: 24канал
  • Попросили лікарів різного профілю розказати про те, чим нашому здоров’ю може загрожувати постійне сидіння в чотирьох стінах, і що слід робити, щоб добре себе почувати впродовж всього карантину. 

Проблеми, що з ними може стикатися людина внаслідок тривалого перебування на карантині, за словами лікарки-невролога Віти Агафонової, проявляються на когнітивному та емоційному рівнях. Через це виникають стресові та панічні ситуації. 

Аби знизити рівень стресу, невролог радить дотримуватись певних рекомендацiй. По-перше, не змінювати ритм свого життя раптово та кардинально: чим більше людина в стресовій ситуації буде себе завантажувати завданнями і новими видами діяльності, тим більше буде зростати її тривожність. По-друге, потрібно піклуватись про себе та своє здоров’я. 

— Не секрет, що тіло і психіка мають тісний взаємозв'язок. Наш організм — система, цілісність якої забезпечує певний баланс — спокійна і правильна функціональність всіх елементів, — говорить лікарка. — Тому в умовах карантину треба налагодити сон, збалансувати харчування та фізичні навантаження — це дозволить знизити рівень тривоги.

Відео дня

Віта радить виходити на прогулянку, щоб подихати свіжим повітрям, — цього лікарі не забороняють, а заняття з йоги, стретчингу, пілатесу, а особливо медитації, на її думку, дозволить розслабитись. 

— Робіть для себе щось, що принесе задоволення: пересаджування квітів, читання книжок, гаряча ванна, танці, прослуховування музики, ігри — позитивні емоції знижують рівень гормону стресу, — продовжує Віта Агафонова. — Намагайтеся фільтрувати новини, принаймні їх кількість, відволікайтесь, цікавтеся чимось ще.

Фізична активність та гігієна

Терапевт та лікар-гастроентеролог Олександр Самойлов вважає, що для здорової людини навіть тривала самоізоляція може пройти безслідно. Але за умови, що людина знайде, чим зайняти свої руки і голову, буде підтримувати фізичну активність та гігієну в приміщенні.

— При самоізоляції багато людей постійно сидять вдома, що може згубно сказатися на здоров'ї. Але цього легко можна уникнути, виконуючи деякі поради. Як мінімум провітрювати приміщення два рази і на протязі, регулярно робити вологе прибирання, щоб не було пилу, — пояснює Олександр Самойлов. — Людина не буде нічим ризикувати, якщо вийде надвір і, тримаючись від інших на відстані, просто подихає. Для дихальної системи ніяких негативних впливів не буде.

Цілими днями просиджувати перед телевізором з пивом і чіпсами, на думку Олександра Самойлова, не варіант. Натомість лікар радить включити в раціон більше фруктів і овочей, при цьому мінімізувавши споживання жирів та вулгеводів. Терапевт радить будь-яким доступними способами фізично навантажувати організм. Згодиться як звичайна зарядка, так і комплекси вправ. А також заняття на велотренажері і навіть пробіжка навколо ліжка, якщо нічого іншого ви вигадати не зможете.

Самоізоляція та здоров’я дітей

Лікарка-педіатр Наталія Суханова пояснює, що через відсутність активностей у дітей виникає цілий патологічний ланцюжок, який може призвести до розвитку різноманітних патологічних станів та захворювань. 

— В умовах самоізоляції знижується рухова активність, яка поступово призводить до зменшення м’язової сили. При чому знижується робота і сила мускулатури серця та дихальних шляхів. Усе це призводить до нестачі кисню в усіх органах і тканинах, у тому числі нервовій системі і головному мозку, — розповідає лікарка. — Це може призводити до зниження пізнавальних здібностей, інтелектуальних можливостей, появі сонливості, відчуттю втоми.

Наталія пояснює, що навантаження на опорно-руховий апарат у дітей — це необхідна умова для їх правильного росту та розвитку. Але при гіподинамії, пониженій рухливості,  це навантаження зменшується, що призводить до підвищеної крихкості кісток, порушенню функцій і структури суглобів, а це в свою чергу призводить до травматизму. 

— З іншого боку необхідність дотримання карантину в тому, що постійно знаходячись в умовах замкнутого простору, і з відсутніми у ньому контактами зі звичайними вірусами і бактеріями навколишнього світу, порушуються адаптаційні можливості дитячого організму, — розповідає лікарка-педіатр Наталія Суханова. — Зниження кровообігу в органах і нестача кисню призводить до порушення формування імунітету в цілому. Необхідність змінити звичний спосіб життя, обмежити спілкування і соціальну активність, розгубленість і тривожність близьких, призводить до невротичних розладів у дітей, а іноді до депресивних і тривожних розладів психіки.  

Крім того, за словами педіатра, малорухливий спосіб життя і психологічні зміни можуть поєднуватись з нераціональним харчуванням, що в ньому переважають легкі вуглеводи та жири (так зване заїдання проблем). Це в свою чергу може призвести до формування ожиріння, особливо у підлітковому віці. 

Правильне харчування

Про вибір правильного та здорового харчування розповіла дієтолог-нутриціолог Мар’яна Лебідь. Фахівчиня говорить, що в умовах ізолювання перш за все потрібно пам’ятати про воду. Саме вона миє наші клітини та кишківник зсередини, і при достатній кількості не дає їм забруднюватися. 

Мар’яна радить акцентувати увагу на овочах у будь-якому приготуванні: тушені, варені, приготовані на пару, свіжі або зроблені на грилі. Не варто оминати каші і бобові, а ось вживання майонезу, кетчупу, смажених і копчених продуктів навпаки слід мінімізувати, або взагалі виключити з раціону. Лікарка говорить, що не слід захоплюватися кисло-молочними продуктами, а у виборі фруктів зараз краще віддавати перевагу тим, що раніше були замороженими на зиму.

— Часник, цибуля, лимон і корінь імбиру — корисні не лише в умовах пандемії. Вони мають протизапальні властивості і містять в собі компоненти, які корисні для нашого здоров’я, — розповідає Мар’яна Лебідь. —  Наприклад, якщо взяти часник, то він є антибактеріальним засобом. Лимон — протизапальний, а під час застуди він може підняти імунітет. Поєднання зеленого чаю, меду, куркуми, лимону і кореня імбиру — надзвичайно сильний імуно підсилюючий напій. 

За словами Мар’яни, навесні і без того загострюється перебіг багатьох хронічних захворювань, зокрема алергій, а в умовах обмеженого доступу до сонця і свіжого повітря, наш імунітет сильно послаблюється. Тому лікарка радить додавати вищезгадані продукти до свого раціону. 

Алергічні прояви

— Довготривале перебування вдома може негативно вплинути на здоров’я людей, у яких є так звана побутова алергія. Її викликають кліщі побутового пилу, епідерміс домашніх тварин і мікро пліснява. Нею страждають, приблизно, 5-6% від усіх людей. Таким людям не рекомендується подовгу перебувати там, де багато алергенів — розповідає алерголог Борис Стремедловський. — На розповсюдження алергенів може впливати, наприклад, підвищена вологість в квартирі. Мінімізувати їхню кількість можна за допомогою вологого прибирання і максимального зменшення накопичувачів пилу: килимів, подушок, книжок, — себто треба створити в квартирі спартанські умови. 

Лікар також говорить, що зменшити кількість алергенів у приміщенні можна за допомогою пилососа. Але не такого, який з однієї сторони засмоктує бруд, а з іншої випускає у повітря мікрочастинки. Алерголог радить використовувати пилососи зі спеціальними фільтрами.

Догляд за шкірою

На думку дерматолога Сергія Бельца, від карантину в першу чергу страждають руки. Лікар розповів, що кожен з нас має оболонку, яка захищає нашу шкіру. При контактуванні з деззасобами і миючими засобами вона змивається. Через це на руках виникає сухість, стягнутість і тріщинки. 

Щоб цього уникнути, дерматолог радить використовувати будь-які живильні креми. Після кожної обробки рук антисептиком це, звісно, робити неможливо, але хоча б кілька разів на день цю маніпуляцію треба проводити. 

Від постійного перебування вдома починає страждати волосся. Багато хто думає, якщо знаходиться вдома, то доглядати за ним не обов’язково, однак ця думка хибна. Лікар радить регулярно мити голову, робити живильні маски, а ще перестати укладати волосся і сушити його феном. 

— Приділяйте увагу шкірі в ділянках біля очей. Крем — це профілактика темних кіл і набряклості, різноманітні тоніки можуть підтримувати захисну оболонку, а ось використання скрабів слід обмежити до максимум двох разів на тиждень, — пояснює Сергій Бельц. — Пийте комплекси вітамінів, висипайтеся, адже сон сприяє покращенню стану шкіри і під час сну в організмі виробляється багато гормонів, що підтримують шкіру в тонусі.

Лікар також рекомендує на час карантину відмовитися від манікюру та педікюру і дати нігтьовій пластині відпочити. Доглядати за нігтями можна, але без використання лаків та гелів. 

Вухо, горло, ніс

Для ЛОР-органів тривала ізоляція вдома під час карантину не несе прямої небезпеки. Про це говорить лікар-отоларинголог Анатолій Власенко. Але все ж таки є кілька моментів, увагу на які він радить звернути. 

По-перше, це тривале використання навушників на великій гучності. Лікар говорить, що ізоляція в сімейному колі швидко може викликати бажання не чути «колег по карантину». У цьому випадку навушники можуть стати комусь у нагоді. Анатолій радить не перевищувати 50-60% ліміту гучності, адже це може негативно вплинути на слух, а після карантину він ще обов'язково стане у нагоді.

По-друге, отоларинголог нагадує, що діти при наявності великої кількості вільного часу та іграшок з дрібними деталями, мають звичку пхати їх у ніс або вухо. 

— Якщо у вас є алергічний риніт на побутові алергени, то тривалий контакт з домашнім пилом, точно не на користь, — пояснює Анатолій Власенко. — Регулярне вологе прибирання, провітрювання та ліквідація пилозбірників, симптоматичне лікування, яе призначив лікар — однозначно полегшить життя.

Наразі опалювальний сезон закінчився, але на вулиці і в квартирі ще досить прохолодно. Деякі, щоб зігрітися почали використовувати побутові обігрівачі. Вони допомагають, але водночас, за словами лікаря, знижують рівень вологості у приміщенні. Уникнути відчуття сухості в носі та утворення кірок допоможе зволожувач повітря та гіпотонічні (0.65% NaCl) сольові розчини.

Читайте також:

Зоозахисники та власники притулків розповіли, як COVID-19 впливає на життя тварин у Вінниці

«Я втомився від карантину, що робити?» Зібрали поради психологів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alex Timo

    А про вживання БАД рослинних ніц не загадано, чомусь?
  • Олег Огоньков

    И спрашивать не особо нужно, если нет ""душевной хвори"... о всем заключенные давно поведали.... и их болезни..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося понад сотню зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up