Зоозахисники та власники притулків розповіли, як COVID-19 впливає на життя тварин у Вінниці

Зоозахисники та власники притулків розповіли, як COVID-19 впливає на життя тварин у Вінниці
Фото: фб-сторінка притулку для тварин «Планета»
  • Поговорили з волонтерами, працівниками притулків для тварин і кінологами про те, що зараз відбувається з бездоглядними чотирилапими нашого міста, як і хто їм допомагає вижити, а також про те, що робити, якщо я вирішив взяти вуличну тваринку назовсім або на перетримування.

Наслідки карантину на собі відчули не лише люди, але й тварини, які живуть на вулиці. Точну кількість безпритульних собак та котів визначити важко, але вінницькі зоозахисники говорять, що їхня кількість однозначно зросла і що надалі вона буде лише збільшуватися. 

Найбільшою проблемою для чотирилапих на сьогодні є нестача їжі. Через закриття багатьох магазинів, ринків та підприємств, їх просто немає кому годувати. Тому волонтери розподілили між собою мікрорайони міста і вирішили, хто за який відповідальний. Це зменшило масштаби проблеми, але не стало її вирішенням. 

Анастасія Шевчук, яка нещодавно долучилася до допомоги безпритульним тваринам розповідає, що не всі волонтери живуть поряд з місцями скупчення собак та котів, деяким доводиться їздити в інші кінці міста, що за сьогоднішніх умов не дуже зручно робити. 

Відео дня

Інша зоозахисниця, Катерина Христич, говорить, що намагається вирішувати такі ситуації завдяки пошуку опікунів, себто людей, які на час карантину будуть доглядати за тваринами. Катерина розповідає, що у Вінниці чимало підприємств, які тимчасово припинили свою діяльність, а тому, наприклад, собаки, які жили групою неподалік ринків залишаються голодними. 

Така ситуація зараз на території однієї з лікарень, де мешкають коти. Раніше за ними доглядали кілька жінок, але через карантин одна з них поїхала за кордон, інша приїздила на роботу з району, але зараз у неї такої можливості немає. Довелося серед вінничан, які живуть в будинках неподалік, шукати опікуна, який буде щодня годувати тварин.

— Зараз люди не хочуть помічати тварин. Вони, грубо кажучи, думають лише про власну шкуру. Не знаю, що з ними зробив цей карантин, — говорить волонтерка Світлана Вєтрякова. — Коли я кудись виходжу, то обов’язково беру з собою пару пакетиків вологого корму і пакетик сухого, тому що знаю, що дорогою мені зустрінеться якийсь голодний «бездомиш».

Недостатньо стерилізують

Іншою важливою проблемою є стерилізацію бездоглядних собак та котів. За словами зоозахисників, працівники Вінницького муніципального притулку для тварин під час карантину приділяють цій процедурі недостатньо уваги. 

Катерина Христич говорить, що притулок працює, але варто волонтерам заговорити про стерилізацію знайденої тварини, як у відповідь чують: «Ми на карантині». Поза тим, віднедавна там перестали безкоштовно стерилізувати котів. За роз’ясненнями ми телефонували керівнику притулку, але він повідомив, що вже як два місяці не обіймає цієї посади. Хто прийшов на його місце, чоловік не повідомив. На вказані на сайті притулку номери, додзвонитися нам також не вдалося.  

— Після карантину буде велика кількість народжених кошенят і цуценят. Їх і без того було важко прилаштовувати, а тепер взагалі не знаю, що ми будемо робити, — розповідає зоозахисниця Катерина Христич. — Наслідком може стати заповнене нічийними тваринами місто. Обєднуючись в стаї, вони можуть когось кусати, або просто заважати своєю присутністю, наприклад, жителям багатоповерхівок. Люди їх будуть труїти. 

Волонтерка Анастасія Шевчук говорить, що самотужки впіймати тварину, особливо якщо вона боязлива, майже нереально. Це також впливає на відсоток стерилізованих собак і котів. Зараз пік розмноження, тому зовсім скоро, говорить Анастасія, їм доведеться шукати багато домівок для малечі.

— Багато хто з людей втратив роботу, у кожного є сім’я, але ми стараємося допомагати як можемо, — продовжує Анастасія. — Часто волонтери витрачають кошти з власної кишені, але це вимушена міра, адже тварини без нашої підтримки ніяк.

Люди стали байдужими

Тварин стало більше ще й тому, що через пандемію деякі вінничани бояться заразитися коронавірусом від своїх улюбленців і просто виганяють чотирилапих на вулицю. Це підтверджують знайдені зоозахисниками на вулицях міста доглянуті і породисті тварини. 

— Таким тваринам ми також шукаємо нових господарів. Якщо вони хворі, то лікуємо, робимо їм стерилізацію. Самотужки впоратися з усім цим дуже важко, тому звертаємося до допомогу, виставляємо рахунки у соцмережах, — говорить Світлана Вєтрякова. — На жаль, у нас немає ані зоополіції, ані інших інстанцій, які б могли активно допомагати бездоглядним тваринам, або місць, де їх можна було б перетримати.

За словами працівниці вінницького притулку для бездоглядних собак «Планета» Наталії Дихтярук, ще одна частина собак на вінницьких вулицях — це тварини, яких господарі з якихось причин привезли з інших населених пунктів і відпустили.  

— Мене неодноразово питали, чи не наші то бігають собаки. Не наші, адже ми своїх тварин гуляти не випускаємо і не викидаємо, — розповідає Наталія. — З початку карантину кількість тварин у нашому притулку майже не змінилася: одного разу нам принесли кількох цуценят, а іншого — підкинули. Але змінилося інше: тепер значно менше людей допомагають притулкам. У нас близько 250 собак, і щоб прогодувати тварин, ми маємо залазити в борги.

Про те, що сьогодні настали скрутні часи для обездолених тварни, говорить і Лариса Черновська, власниця прихистку для котів і собак «Друге життя».

— Люди забилися як равлики в своєму будиночку і перечікують. Те, що відбувається за межею їхнього будиночка їх більше не цікавить, — розповідає Лариса. — Раніше бездомні тварини бодай могли жебракувати у місцях великого скупчення людей, їх підгодовували якоюсь кісткою або хлібом, а зараз і цього немає. На вулицях море бродячих собак. Вони нишпорять смітниками, тягають пакети, щоб знайти бодай шкірку від ковбаси. 

Ларисі постійно телефонують і просять прийняти тварин, але наразі жінка перестала це робити. Говорить, що пенсія маленька і допомогти всім у неї просто немає змоги. До того ж, за весь час карантину не було жодного бажаючого взяти у неї бодай одного цуценя чи кошеня. 

Взяти тварину з притулку

Усі зоопритулки зараз потребують підтримки. Їм можна допомогти, взявши тварин назовсім або на перетримування.

— Думаю, що зараз відмінна нагода для того, щоб взяти тварину додому. Це заспокоює душу, — говорить Світлана Вєтрякова. — Коли береш тварину з вулиці, вона стає тобі дуже вдячною. Не знаю яким чином, але вони все відчувають. Ще з ними веселіше, особливо з котами неможливо сумувати. 

Перед тим, як взяти тварину, треба тверезо оцінити свої сили: чи дійсно я цього хочу і чи зможу я піклуватися про собаку або кота?

— Брати тварин з притулків і з вулиці — завжди актуальна справа. Але зараз тварини страждають більше ніж раніше, — розповідає Наталія Дихтярук. — У них не залишилося навіть елементарних джерел харчування, а тому їх потрібно рятувати. 

Поради кінологинь

Ми поговорили з кінологинями про те, що варто знати майбутнім власникам чотирилапих і як підготувати себе до мирного співіснування з новим членом родини. 

Кінологиня Діана Тарабан розповідає, що перед тим як завести собаку, треба добряче підготуватись. Як мінімум почитати про психологію і харчування. Дівчина говорить, що в інтернеті дуже багато неправдивого матеріалу, а тому, перш ніж пес опиниться у вас вдома, треба в усьому добряче розібратись.

— Треба заздалегідь розставити всі крапки над «І» в плані домашніх правил: що собаці можна, а чого ні. Бо собаки слів не розуміють, і довіра між вами — то головне. Непостійність псує довіру, людина повинна завжди бути зрозумілою і передбачуваною для собаки, — розповідає Діана. — Наприклад, якщо не можна заповзати до господаря у ліжко або випрошувати їжу за столом, то цього не можна робити завжди без винятків. Коли одного дня ми щось дозволяємо, а іншого забороняємо — собака плутається і не може зрозуміти, що не так. Несподівані заборони лякають собак, особливо тих, які з притулків. 

Другим важливим пунктом, за словами Діани, є побудова правильної мотивації на взаємодію з людиною. Коли ми приводимо додому собаку з притулку, треба щонайперше перестати думати про те, яка вона бідна. Надмірна жалісливість переростає в гіперопіку, а з цього нічого путнього не виходить. Не треба бігати довкола собаки і питати, «що ти, дорогенька, хочеш».

— Залиште собаку в спокої і візьміть собі за звичку, що не собака керує процесом життя, а ви. Найбанальніша і найчастіша помилка багатьох господарів — це вчинки через маніпуляції тварин. Усі «блага» собачого життя мають діставатися собаці за щось конкретне і в той момент, коли людина вирішить, а не коли собака вимагає. 

Інша кінологиня Анна Грачова говорить, що для початку дружби з чотирилапим з притулку, необхідно обирати його не стандартом огляду зовнішнього стану, а вашим емоційним станом між обома.

— Ваша собака сама скаже, що вона згодна прийти у вашу родину. Коли ваші погляди зустрінуться, ви все зрозумієте, — розповідає Анна Грачова. — Коли приїдете додому з новим членом сім'ї, познайомте його з усіма, розмовляйте, приділяйте максимум уваги, і ніяких ветеринарних маніпуляцій протягом 10-14 днів, адже стрес ніхто не відміняв. 

Також Анна радить завчасно подбати про засоби догляду, іграшки і харчування. Тоді, на її думку, ваш друг буде дуже вдячним вам за те, що ви дали йому шанс жити в повноцінній родині.

Притулки у Вінниці, де можна взяти тварину:

«Планета» — тел: (096)269-25-25;

«Друге життя» — тел: (067)290-24-29;

Муніципальний — тел: (098)125-99-70.

Читайте також:

«Важко знайти доставку їжі для змій»: як карантин вплинув на життя власниці екзотичних тварин 

Чи змінив карантин життя собачника? Історії вінничан і поради експерта-кінолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Tetyana Poberezhna

    Все беды и все болезни от нас с вами, люди!!!!!!
  • Олександр Зелений

    Тварини не переносять коронавірус!люди,лядь, що з вами відбувається? Ви і без вірусу друг друга повбиваєте...
  • Оксана

    Тварини не можуть передати Коронавірус людині,а ось людина може передати Коронавірус чотирилапому.Вінницькій адміністрації треба не відкривати ще один фонтан,а відкрити або розширити притулок для тварин.
  • Кристина Квас

    Какие же придурки есть на этой планете🤷‍♀️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up