Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету

Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету
  • Для одних весна — це довгоочікуване пробудження природи, а для інших початок боротьби з сезонною алергією. Ми поговорили з біологинею про цю хворобу, її діагностику та лікування, а також ділимося корисними порадами фахівців з МОЗ України. 

Про те, що таке сезонна алергія, чому вона виникає та як з нею боротися, ми запитали професорку кафедри фармації Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Вікторію Родінкову. 

Що ми називаємо сезонною алергією?

— Це реакція на зовнішні чинники, як ось пилок рослин та спори грибів, що знаходяться в повітрі в певний період року. В залежності від пори року, цей пилок замінює один інший. Зараз, наприклад, у великій кількості зустрічається пилок берези, на початку травня розпочнеться хвиля пилкування злакових, а наприкінці літа цвістиме амброзія. 

Відео дня

Пилку яких рослин у повітрі велика концентрація, на те люди й мають алергію. Заведено вважати, що близько 30% українців можуть відчувати симптоми сезонної алергії, реагуючи на різні рослини. 

Чимало людей вважають тополиний пух алергеном. Чому це не так?

—  Річ у тому, що ми спостерігаємо тополиний пух саме тоді, коли активно цвітуть злакові. У злакових пилок дуже маленький, ми навіть не бачимо його, а ось пух помітний і його багато. Тому багато хто й думає, що алергію викликає саме він, хоча тополиний пух не є алергеном. 

Ми проводили у Вінниці дослідження: виловлювали у повітрі пух та дивилися, скільки пилку він має. Виявилося, що з усіх відібраних нами зразків, пилкові зерна мали лише 30%. На них було по 1-2 зерна. Це зовсім небагато. Аби пух викликав алергію, ви маєте його вдихнути, і на ньому обов'язково мають бути алергени — пилкові зерна. 

Чи може одна людина мати алергію на кілька видів рослин?

— Таке явище досить поширене. Існує мультикомпонентна діагностика, завдяки якій можна воднораз визначити до 295 алергенів. Ми дійсно бачимо, що нерідко чутливі до одного типу пилку люди, є чутливими також й до інших. За нашими підрахунками, серед людей з алергією таких людей близько 40%. 

Поза тим, є перехресна реактивність всередині групи. Наприклад, вулицю Замостянську планували озеленити грабом. Я зверталася до департаменту благоустрою та пояснювала їм, чому цього робити не варто. Річ у тім, що алерген граба на 85% подібний з алергеном берези. Береза вважається основним алергеном весняної хвилі в Україні. Себто, якщо людина чутлива до пилку берези, то з великою ймовірністю вона реагуватиме й на пилок граба. 

Також береза перехресна з вільхою, ліщиною, і навіть з яблунею. Тому людям, які зараз мають чутливість до пилку, не рекомендується їсти яблука через високу ймовірність підсилення ефекту алергену.

Чому одні люди мають схильність до сезонної алергії, а інші ні? 

— Перш за все через генетику. Однак не можна сказати, якщо у людини є певний ген, це означатиме, що в неї точно буде алергія не березу, або ж котів. Тут варто враховувати особливості імунної системи кожної окремої людини, а також те, що ми отримали у спадок від батьків. 

Якщо батьки мали алергію, то діти матимуть як мінімум схильність до неї. Чи проявиться вона, залежатиме від того, з чим діти контактуватимуть впродовж життя, де саме житимуть, чим харчуватимуться, в якому стані буде їхня нервова система та інше.

Який основний симптом сезонної алергії? Як довго він може тривати?

— Найбільш поширений симптом — це нежить. Він може бути цілорічним, наприклад, коли ви маєте алергію на котів чи собак, і такі тварини живуть у вас вдома. Або ж сезонний, тобто впродовж періоду цвітіння рослин, що на них людина має алергію. 

До прикладу, людина має алергію на злакові, які активно цвітуть з травня по липень. І ось впродовж цих 2,5 місяців вона може мати сезонний нежить. В середньому нежить під час алергії триває від двох тижнів до місяця. 

Для діагностики алергії потрібно звертатися до алерголога чи існують способи самостійно визначити її походження?

— Експериментувати зі здоров'ям не варто, тому так, потрібно звертатися до алерголога. Тим більше, що самостійно визначити, яка саме у вас алергія, все одно не вийде. Для цього існують спеціальні діагностичні тести.  

Варто також пам'ятати про те, що на людину ніколи не впливає лише один фактор. Навіть зараз одночасно цвітуть береза та ясень, що мають два принципово різні типи алергенів. Визначити, на що саме алергія, може лише лікар.

Як можна полегшити перебіг алергії?

— Зазвичай це робиться за допомогою антигістамінних препаратів. Вони не лікують, а пом'якшують симптоми. Алергічні прояви, як ось нежить, сльозотеча, свербіж, залежать від виділення в організмі медіатора запалення, який називається гістамін. Коли ми приймаємо антигістамінні препарати, ми не усуваємо саму причину, а просто знижуємо рівень гістаміну. Симптоми проходять, і людині кращає. 

Якщо цей самий алерген з'явиться в майбутньому, у людини виникатимуть більш неприємні симптоми. Підступність алергії якраз у тому, що з кожним наступним контактом з алергеном, нелікована алергія проявляється сильніше. Наприклад, почалося з нежитю, а закінчилося бронхіальною астмою. 

Тому алергію потрібно лікувати. Тим більше, що зараз це дійсно можна робити успішно. Ефективним методом лікування є алерген-специфічна імунотерапія. Впродовж кількох років, зазвичай у зимовий період, людині вводять невеликі кількості алергену за принципом отрута-протиотрута. Таким чином людина поступово привчає свій організм реагувати на той чи інший алерген. За допомогою такого лікування можна позбутися алергії назавжди. 

Поради від МОЗ

Найкращий спосіб позбутися алергії, йдеться на сторінці Міністерства охорони здоров'я, це уникати алергену, але у випадку пилку рослин — це може бути важко.  

Проте є способи полегшити симптоми алергії та покращити якість життя:

  • Носіть маску на вулиці. Вона зменшить кількість частинок пилку, який ви вдихаєте.
     
  • Залишайтесь вдома, якщо на вулиці сильний вітер. Зачиняйте у вітряну погоду вікна. 
     
  • Після прогулянок ретельно мийте руки, прийміть душ, виперіть одяг.
     
  • Частіше проводити вологе прибирання в приміщеннях.

Якщо ви відчуваєте симптоми алергії, радять фахівці МОЗ, зверніться до свого лікаря. Не займайтеся самолікуванням.

Які ліки може призначити лікар?

  • Антигістамінні. Деякі з них викликають сонливість. Тому попередьте лікаря, якщо ви багато часу проводите за кермом.
     
  • Гормональні препарати. Які можуть стати у пригоді, якщо ви страждаєте на алергічний риніт і у вас весь час забитий ніс.
     
  • Сольові розчини для промивання носа. Можуть полегшити алергічний нежить, вимиваючи частинки пилку зі слизової.

Поза тим, існує інтерактивна карта, яка може допомогти відстежувати цвітіння та зорієнтуватись, на що саме у вас може бути наразі алергія. Переглянути її можна ТУТ.

Читайте також:

Серед школярів є випадки скарлатини. Чи варто хвилюватись і очікувати сплеск нової хвороби?

Психолог, психіатр чи психотерапевт: як вінничанам обрати фахівця з психічного здоров’я?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up