Серед школярів є випадки скарлатини. Чи варто хвилюватись і очікувати сплеск нової хвороби?

Серед школярів є випадки скарлатини. Чи варто хвилюватись і очікувати сплеск нової хвороби?
  • Тільки стихло після грипу, і корона наче вщухла, як містом пішла нова інфекція.
  • Батьки школярів говорять про випадки скарлатини в навчальних закладах і часткові карантинні обмеження.
  • Чим небезпечна хвороба, і як її лікувати, запитали у лікаря

Напевне скарлатина не та хвороба, за яку потрібно вести медичну статистику, тому що на сайті Центру профілактики хвороб про колишні і теперішні випадки захворювання ані слова. Але є проблема.

— Вчителька на електронну пошту прислала повідомлення про те, що в школі виявили кілька випадків скарлатини, і класи, де захворіли діти, пішли на карантин, — розповідає вінничанка Ольга Денисюк. — А класи, де скарлатини не було, поки вчаться, але за ними потрібно спостерігати зо два тижні. Це безпечно?

Запитаємо в лікаря…

— Так, при виявленні випадків захворювання в дитячому колективі, весь колектив відправляють на картантин, тому що скарлатина дуже заразна. Інкубаційний період може бути до 14 днів, найчастіше тиждень — від контакту до прояву симптомів і вакцинації від неї немає, — розповідає лікарка Анна Крутько.

Відео дня

А ще, за словами лікаря, вона небезпечна тим, що може давати ускладнення на серцевий м’яз, типу міокардиту, викликати запалення лімфатичних вузлів, отит, синусит, артрит.

— Цікаво те, що коли дитина захворіла, то ізоляція в неї має тривати 21 день, якщо антибіотик дитині не призначили, — говорить лікарка. — Або 24 години після першої дози антибіотика, тому що дитина перестає бути заразною після його отримання — антибіотик випили, він почав працювати і дитина більше не передає інфекцію, і через два дні може йти до школи. Хоча лікування має продовжуватися 10 днів.

За словами лікаря, скарлатина передається повітряно-крапельним шляхом. Тобто хтось там пчихнув на руку, взявся за ручку дверей, потім інший взявся за неї, почухав носа, облизав руку і захворів.

Симптоми скарлатини

— Все як при застуді, перші симптоми — головний біль, ломота, так наче це звичайне ГРВІ, — розповідає Анна Крутько. — Потім зростає температура, з’являється біль у горлі, можуть бути плівочки і нальоти в горлі, малиновий язик і висипання.

За словами лікаря, язик яскраво червоного кольору зі збільшеними сосочками, що нагадує малину — це специфічний симптом скарлатини.

— А от висипання може бути не класичне, особливо якщо дитина незадовго перед цим лікувалася антибіотиком, — говорить лікар. — Але при скарлатині воно буде завжди. Висипання може бути блідим, його може бути трішки, але воно є. Якщо ж висипання багато, то воно кругом, навіть на долонях, на стопах ніг. Єдине виключення — при скарлатині ніколи не висипає дільниця носогубного трикутника. Якщо в дитини висипання було дуже сильним, після нього лущиться шкіра — це ще один неприємний момент, окрім того, що шкіра під час висипання свербить. От прямо як при кропивниці, або наче шкіру комарі покусали. В принципі, це висипання може бути по типу алергічної реакції, і коли воно сильно чухається — ми призначаємо протиалергічні препарати, щоб зняти свербіж. Радує те, що розчухати висипання аж до шрамів не вийде, там нема чого розчухувати, пухирців немає. Якщо дуже свербить і препарати від алергії не допомагають, шкіру можна змастити каламином, як при вітрянці.

За словами лікаря, дорослі можуть заразитися скарлатиною, якщо в дитинстві не хворіли на неї. А якщо хворіли, то ні, бо в цієї хвороби дуже тривалий імунітет.

Якщо ти заразний — як іти до лікаря?

— Це не вітрянка, заразність не стовідсоткова, ну десь відсотків на 60, тобто всіх не перекосить, — говорить лікарка. — Тому перед візитом до лікаря потрібно помити руки (і ніде ними не чіплятися), надіти маску на обличчя — затримає краплі слини при кашлі чи розмові — і йти до лікаря. До речі, лікарю потрібно сказати, що, наприклад, в навчальному закладі виявили скарлатину, або що дитина була в контакті з хворим. Звісно, ви можете зробити тест на стрептокок групи А, але він робиться три дні, тож поки прийде результат, вже всі симптоми будуть на обличчі.

Лікування специфічне…

Як каже Анна Крутько, сама скарлатина лікується антибіотиками, а всі інші супутні прояви хвороби додатковими препаратами.

— Наприклад, зняти свербіж — протисвербіжними, жар — жарознижувальними, біль у горлі, як і головний біль — нурофеном, — каже медик. — Хоча антибіотик швидко забирає причину хвороби, тому найчастіше додаткове лікування не знадобиться.

Окремо про ускладнення

— Відносно цього захворювання всі ускладнення тут пов’язані з початком лікування, і самим лікуванням, — каже Анна Крутько. — Тобто або не вчасно призначили антибіотики, або швидко після прийому антибіотиків стало легше — і їх перестали приймати. Тому що часто скарлатина протікає без особливих важких симптомів, ну окрім малинового язика і висипання, тож дуже часто лікуванням нехтують. А потрібно і антибіотик 10 днів приймати, і нормально відпочивати, і пити багато. До речі, нещодавно сплеск скарлатини був у Німеччині, в мене там багато знайомих проживають. То там все дуже просто, батьки приводили дітей до лікаря, той призначав антибіотик, через два дні закривав довідку і відправляв до школи. Але лікування все за розкладом.

Довідка:

Скарлатина — гостре антропонозне інфекційне захворювання групи стрептококових інфекцій, яке проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом. На скарлатину найчастіше хворіють діти віком 1–9 років. Збудник — бета-гемолітичний стрептокок групи А.
 

Читайте також:

 Чому ми стали гірше бачити і чи можна виправити це? Пояснює окуліст

Перекис водню лікує, знезаражує чи просто бавиться брудом? Пояснюють лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up