Чому ми стали гірше бачити і чи можна виправити це? Пояснює окуліст

Чому ми стали гірше бачити і чи можна виправити це? Пояснює окуліст
Кірілу 10 років, перед школою відвідував окуліста і мав гарний зір. Пройшло три роки — і йому прописали окуляри
  • Коли нашим очам світло, ми працюємо, граємо, навчаємось, читаємо. А коли очам темно — ми відпочиваємо.
  • З відключеннями електроенергії наші очі ніяк не могли второпати, що від них хочуть, і почали теж відключатися.
  • Лікар офтальмолог каже, що за останні роки очі стали хворіти в п’ять раз більше, а темні воєнні часи ще додали до статистики.

— Син нарешті почав ходити до школи після тривалого періоду дистанційки, як вчителька зробила зауваження: «на уроках неуважний, з дошки нічого не бачить, може, проблеми з зором», — розповідає мама третьокласника Олександра. — В нас ні у кого немає проблем із зором, але до лікаря сходили і отримали діагноз — міопічний астигматизм. Потрібно лікуватися, носити окуляри і сподіватися виправити ситуацію.

— За комп'ютером працюю по 10-14 годин на добу, тож очі звикли до навантажень. Звернув увагу що за останній місяць, коли постійно вимикали світло, наче став гірше бачити, — каже Олексій, який працює програмістом. — Лікар сказав, що у мене синдром «сухого ока», потрібні краплі, вітаміни, відпочинок.

За словами лікаря офтальмолога Світлани Плюшко, за останні роки захворюваність по зору збільшилась у понад п’ять разів. В більшості випадків, причиною цього є гаджети: телефони, комп’ютери, ігри, дистанційне навчання, будь-яка робота з екранами, особливо це стосується дітей раннього віку. 

Відео дня

— Якщо з початку зниження зору проходить не більше, ніж пів року — його можна повністю відновити, особливо, коли природа зниження зору спазматична (а саме це відбувається через напруження під час відключення світла або через тривалу роботу з гаджетами), — говорить лікар. — Якщо пройшло більше пів року, повне відновлення вже сумнівне. Якщо від початку зниження зору пройшов рік і більше — то тут в більшості випадків потрібні будуть окуляри.

Сучасним дітям загрожує короткозорість

— Вважається, що формування ока, як системи зору, відбувається до чотирьох років, — розповідає офтальмолог. — І якщо маленьким дітям давати гаджети, особливо це стосується телефонів, які діти тримають дуже близько до очей з дуже яскравим екраном, швидким переміщенням деталей, наприклад, в мультику або грі — це збільшує напруження очей, і як наслідок йде формування ока в сторону короткозорості.

Тобто самі батьки формують короткозорість своїм дітям. І це не враховуючи спадковість. Адже за словами лікаря, у випадку, коли один з батьків має проблеми з зором, то з вірогідністю 50% дитина теж їх буде мати. Якщо проблема є в тата і мами — дитині не пощастило майже стовідсотково.

— Буває що батьки кажуть: «нікого в роду немає з поганим зором, як може бути в дитини…», але може бути все, — говорить Світлана Плюшко. — Або короткозорість, або якісь інші розлади зору. Тож якщо дитина або погано спить, або в неї немає настрою, варто звернутися до лікаря і, можливо, до окуліста.

Як каже офтальмолог, дитина може мати дуже низький зір, але не орієнтуватися в тому. Тому що її немає з чим порівняти, вона просто не розуміє, як і що інші бачать. Це просто дитина і вона може просто злякатися.

— Як, наприклад, одна дівчинка, прокинулася одного ранку і каже: «Я бачу хмаринки», батьки звісно злякалися, привели до лікаря, — розповідає Світлана Плюшко. — В дитини виявили спазм акомодації на фоні далекозорості (тобто зранку дитина відкриває очі, і поки спрацьовує фокусування, вона бачить туман — дитина це називає хмаринками). Дівчинці підібрали окуляри, за рік в неї все відновилося. 

Але дитина може скаржитися, а може не скаржитися, тому батьки мають помічати — якщо дитина якось не так дивиться, примружує очі, тре їх — обов’язково звертатися до лікаря.

Працюємо з наслідками

— На сьогодні ще одним фактором погіршення зору в дітей є дистанційне навчання. Крім того, на це впливають відключення світла, — говорить офтальмолог. — Такі переключення з світла в темряву, з темряви в світло, збиває не тільки зір, а і сам сенсорний апарат. Адже нервова система не орієнтується, що відбувається. 

В таких випадках потрібно, якщо мова про дитину, попереджувати про те, що зараз не буде світла, або зараз світло дадуть. Та все таки старатися робити більшість справ, які потребують напруження зору, в денний час.

І звісно, не варто при вимкненому світлі працювати з телефоном, комп'ютером, особливо це стосується дітей початкової школи.

До речі, лікар наголошує на тому, що не варто користуватися гаджетами, коли дитина хворіє. Тому батьки мають запам’ятати правило: «ми не доганяємо навчання під час хвороби, дитина одужає і тоді вже навчається». Це і дорослих хворих стосується.

Кілька порад від офтальмолога

— Оскільки неможливо уникнути спілкування дитини (і дорослого) з гаджетами — краще все таки обрати комп'ютер або ноутбук, — говорить лікар. — Тобто екран з більшою діагоналлю, і освітлення при роботі з комп’ютером має бути не лише з екрану, але і загальним. Відстань до монітору має бути десь 60-70 см. Краще, коли повіки під час роботи з комп’ютером будуть трішки приспущені, тобто екран має бути нижчим до очей, для цього можна підняти крісло.

Лікар радить кожні 15-20 хвилин при роботі з комп’ютером робити вправи для розслаблення очей: кліпати, поводити очима в різні боки. І ніхто не відміняв профілактичні огляди, зокрема, до школи і в кінці навчального року. Тому що навіть діти і дорослі, які регулярно обстежуються, через певний час мають проблеми з зором.

Чим очам можна допомогти

— Якщо брати з продуктів харчування, дуже непогано на зір впливає чорниця, в натуральному, замороженому вигляді, в соках, в джемах, в таблетованих препаратах, — говорить лікарка. — Крім того на зір гарно впливають кисломолочні продукти, цитрусові будь-які, а також щоденні двогодинні прогулянки на свіжому повітрі. Тому що свіже повітря, кисень стимулює і нервову систему, і органи зору… 

А ще допомагає спеціальна гімнастика:

1. Робимо великі очі

Сядьте прямо. Міцно замружити очі на 5 секунд, потім широко відкрийте їх.

2. Закриваємо шторки

Швидко і легко поморгайте 30 секунд

3. Дивимося в точку

Намалюйте маркером на вікні точку. Виберіть за вікном дальній об’єкт (будинок, вежу, дерево). Тепер 3–5 секунд дивіться в далечінь, потім переведіть погляд на точку.

4. Рухаємось по траєкторії

  • Дивіться вгору — вниз з максимальною амплітудою.
  • Кресліть коло за годинниковою стрілкою и назад.
  • Малюйте очима діагоналі.
  • Малюйте поглядом квадрат.
  • Погляд «ходить» по дузі — опуклої і увігнутої.
  • Обводите поглядом ромб.
  • Малюйте очима бантики.
  • Пишіть очима літеру S — спочатку в горизонтальному положенні, потім у вертикальному.
  • Креслите очима вертикальні дуги, спочатку за годинниковою стрілкою, потім — проти.
  • Переведіть погляд з одного кутка в інший по діагоналях квадрата.
  • Зведіть зіниці до перенісся щосили, наблизивши палець до носа.

 

Читайте також: 

Імуносупресивні та знеболювальні: у 2023 році планують додати до програми «Доступні ліки»

Вінничан запрошують стати донорами крові для порятунку військових

Як не померти від храпу? Хто під загрозою і що робити, розповідає лікар

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up