Як не померти від храпу? Хто під загрозою і що робити, розповідає лікар

Як не померти від храпу? Хто під загрозою і що робити, розповідає лікар
  • Інколи храп — це просто звук, який заважає спати оточуючим. 
  • Але це може бути симптомом серйозніших проблем, з ще гіршими наслідками.
  • Наприклад, синдром апное уві сні — з інфарктом у кінці і смертю.

— Хропіння, для оточення хропунця, це джерело безсонних ночей та привід до нічних вправ з перевертання сплячого в ліжку, — розповідає лор Анатолій Власенко. — Та головну загрозу, хропіння несе його джерелу, і я зараз не про ризик бути придушеним подушкою.

Для початку лікар пропонує розібратися, що провокує хропіння. Найпростішими факторами є — алкоголь перед сном і зайва вага. А ще порушення тонусу м’язів глотки, часто це буває через порушення носового дихання.

— При хропінні порушується приплив повітря, людині не подобається «не дихати» і вона часто прокидається, — говорить лікар. — Все це не подобається серцю, і нирки не в захваті та починають скидати більше рідини, порушується сон, оскільки відсутня глибока фаза — тільки прокинувся, а вже втомився. Мозок без відпочинку зовсім на межі і вимикається за першої можливості. Добре якщо в цей час господар не за кермом автомобіля, а таке трапляється часто.

Відео дня

У результаті маємо:

  • Постійну втому
  • Епізоди мікро сну вдень, які можуть призвести до дуже поганих речей
  • Підвищення тиску — спочатку тільки вночі, а потім і вдень
  • Ризик раннього інфаркту
  • Домашнє насильство

Що з цим робити:

  • Схуднути
  • Не пити алкоголь на ніч
  • Медикаментозно відновити носове дихання, (якщо це алергічний риніт, поліпи носа)
  • Операційно відновити носове дихання (септо-пластика) або на тканинах ротоглотки (вувуле-пластика)
  • Відвідати ортодонта — для виготовлення капи, яка буде утримувати рот закритим.

— Якщо нічого з вищеописаного не допомогло — треба пройти полісомнографію (моніторинг життєважних показників під час сну) та використовувати CPAP аппарат який лікує порушення дихання під час сну, — говорить лікар.

Як дізнатись чи є загроза життю храпунця?

— Якщо у вас немає підвищень тиску, надлишкової ваги, ви добре висипаєтесь, але хропите — скоріш за все, це поки що не шкодить вашому здоров’ю, — говорить лікар. — Та якщо є щось з переліченого — варто задуматись, бо це може бути складовою синдрому апное під час сну.

За словами Анатолія Власенка, хропіння — це звук, який супроводжує звуження просвіту верхніх дихальних шляхів. А чим вужче просвіт — тим менше кисню отримують тканини.

— При синдромі апное уві сні, зменшується приток кисню, від чого першим страждає головний мозок, — говорить лікар. — У відповідь на це, спершу «мозок» будить власника. Коли людина прокидається тонус мʼязів глотки та щелепи відновлюється. Кисень починає поступати нормально. Доки людина знову не засне. І це може повторюватись до значного виснаження, коли будити людину мозок вже немає як.

Але до цього плачевного кінця ще треба дожити. До того, за словами лікаря рівень кисню в крові падає, і для поставки потрібної його кількості, кров має текти швидше. Серце починає працювати швидше, в системі підвищується тиск.

— Спочатку підвищення тиску та навантаження на серце є тільки вночі, та з часом стають постійними. Серцевий мʼяз розростається, а це підвищує ризик інфаркту, — розповідає лікар. — Також збіднення крові киснем призводить до підвищеної активності нирок, тому вночі доводиться частенько бігати до туалету.

Крім того повністю компенсувати нестачу повітря при нічному апное організм не в змозі і сон перестає бути відпочинком. А це означає сонливість протягом дня, хронічну втому, а згодом і неконтрольовані епізоди мікросну, по кілька секунд, які стають постійними супутниками.

А ще за словами лікаря мозок розуміє, що нестача кисню — це дуже поганий передвісник, а значить треба готуватись до важких часів, треба запастися.

— А чим краще всього і найшвидше можна запастися — звісно жиром, — говорить Анатолій Власенко. — Тож можна сказати, що ожиріння є фактором ризику храпу, але і храп є причиною ожиріння. Тому схуднути, доки є храп — велика проблема.

Храп і розлади дихання

— Якщо у людини є храп, її потрібно обстежити на наявність розладів дихання, тобто на апное и гіпоное — розповідає лор.

Апное — зупинки дихання більш ніж на 10 секунд

Гіпопное — обмеження дихання, більш ніж на 10 секунд, з падінням рівня кисню в крові на 3 і більше відсотки.

— Ще важливо чи при цих епізодах (зупинки дихання) людина продовжує спроби вдихнути, — каже лікар. — Якщо ні, то проблема в відсутності сигналів від мозку для вдиху/видиху (тобто мова вже про неврологічні проблеми) і це набагато важча ситуація.

Для обстеження можуть використовуватись 2 методи:

  1. Поліграфія PG. Обстеження в домашніх умовах. Реєструє повітряний потік, храп, пульс, насичення крові киснем, положення під час сну, рухи грудної клітини, рух крові по капілярам пальців.
  2. Полісомнографія PSG — обстеження під час сну в стаціонарі. Окрім показників описаних для PG вимірює ще десятки показників: кардіограма, тиск, енцефалограма, рухи різних груп м’язів, рухи очей та багато чого.

— Для більшості випадків достатньо PG, за її результатами можна або виключити проблему, або визначити її тяжкість і запропонувати лікування. В рідких випадках можуть бути виявлені проблеми, що потребують додаткового обстеження — PSG. — говорить лікар і додає що якщо проблему виявити, але нічого з тим не робити то можна отримати цілий перелік ризиків: смерті, захворювань серцево-судинної системи (артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, порушень ритму та провідності, серцевої недостатності та інсульту), а також дорожньо-транспортної пригоди (внаслідок денної сонливості).

Як визначити ризик апное — анкета хропунця

Запитання STOP
(Snore-Tired-Observed-Pressure) - (Хропіння-Втома-Спостереження-Тиск)

  1. Чи маєте ви гучне хропіння (достатньо голосно, щоб було чутно крізь двері чи ваш партнер штовхає вас через хропіння вночі?
  2. Чи часто ви відчуваєте стомленість, втому, або сонливість протягом дня (засинаєте або втрачаєте концентрацію коли ви за кермом або спілкуєтесь з кимось)
  3. Чи спостерігав хтось у вас зупинки дихання або утрудненне дихання (задишку) під час сну?
  4. Чи маєте ви (лікуєтесь від) підвищений артеріальний тиск’?

Запитання ВANG
(BMI-Age-Neck-Gender) - (ІМТ-Вік-Шия-Стать)

  1. Індекс маси тіла (ВМІ) більше ніж 35 кг/ м)2 (рахується вага поділена на зріст)
  2. Вік — старше 50 років
  3. Окружність шиї більше 40 см (вимірюється по виступу кадика (адамовому яблоку))
  4. Стать — чоловіча

Низький ризик: 0–2 відповідей «так»
Середній ризик: 3–4 відповіді «так»
Високий ризик: 5–8 відповідей «так»
або:
«так» на 2 чи більше з 4 STOP-запитань + чоловіча стать
«так» на 2 та більше з 4 STOP-запитать + ВМІ більше 35 кг/ (м)2
«так» на 2 чи більше з 4 STOP-запитань + окружність шиї більше 40 см

 

Читайте також:

Від голови, від живота, від зуба рятує таблетка анальгіну. Чому ж він майже всюди заборонений?

Що точно можна підхопити, якщо вколотися брудною голкою шприца

Сheck up, щоб почати новий рік. Так можна відтермінувати зустріч з пані в чорному каптурі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up