Від голови, від живота, від зуба рятує таблетка анальгіну. Чому ж він майже всюди заборонений?

Від голови, від живота, від зуба рятує таблетка анальгіну. Чому ж він майже всюди заборонений?
  • Анальгін, він же метамізол — має аналгетичну, жарознижувальну і протизапальну дію.
  • Але цей препарат заборонений у понад 30 країнах світу, хоча дозволений в нас.
  • І його навіть рекомендують деякі педіатри. Чому так?

За словами лікаря терапевта Анни Крутько, анальгін, хоча за кордоном частіше використовується назва діпірон, — це знеболюючий препарат. Він застосовується в деяких країнах, не тільки в пострадянських. Але дійсно заборонений в низці країн, зокрема, в США.

— А все тому, що він потенційно (тобто не в 100% випадків), але може викликати такий стан, як агранулоцитоз, — говорить лікар. — Крім інших побічних ефектів, таких, як кропивниця, інші алергічні стани.

Чим небезпечний агранулоцитоз

— Якщо говорити простими словами, агранулоцитоз призводить до зниження імунітету, — розповідає Анна Крутько. — Цей стан змінює формулу крові через те, що знижується кількість лейкоцитів (гранулоцитів) у крові. А лейкоцити — захисники нашого організму, вони першими беруть на себе «удар», коли в організмі є бактерія чи вірус. Утворюються вони у червоному кістковому мозку, власне, на нього впливає метамізол і пригнічує його функцію. А що буде, якщо не вироблятимуться гранулоцити — організм не зможе побороти збудників, і це може стати смертельним.

Відео дня

Адже тоді, за словами лікаря, підвищується ризик захворіти на бактеріальні, грибкові, вірусні інфекції. А ще на фоні агранулоцитозу може статися захворювання кишківника. Тому багато країн вирішили не ризикувати, і виключили його зі списку препаратів.

— А ще тому, що є інші, безпечніші препарати, які теж можна використовувати, — говорить терапевт. — Особливо, коли говорити про педіатрію, там чудово замість анальгіну застосовують парацетамол та ібупрофен. І будь-яких розширень там не потрібно. Хоча анальгін (метамізол) для знеболюючих ефектів, в коротких курсах, може застосовуватися, наприклад, в хірургічній практиці.

Не одразу все так погано

За словами лікарки Вікторії П’єц, ефект анальгіну описаний, як «ефект тисячної таблетки», тобто симптоми агранулоцитозу не відразу спостерігаються (а приблизно за 2-3 тижні). Що може бути:

  • Може бути ураження кісткового мозку. Якщо ви приймали анальгін раніше і зараз прийняли навіть одну таблетку — цього достатньо, аби запустити процес ураження.
  • Можливий розвиток апластичної анемії — нездатності стовбурових клітин червоного кісткового мозку генерувати зрілі клітини крові. Тобто у крові майже не буде еритроцитів, тромбоцитів. Будь-яка кровотеча може стати смертельною.
  • Можливий розвиток анафілактичного шоку.

— Особисто знаю про випадок смерті дитини від агранулоцитозу, їй вводили оці улюблені коктейлі Анальгін і Димедрол. Дитина померла за три дні, — говорить лікарка і додає, що метамізол натрію — це не тільки Анальгін, це також і Спазмалгон, Темпалгін, Реналган та інші. Тобто при вживанні варто дивитися на діючу речовину.

Дуже мало досліджень

— Насправді в протоколах лікування дітей немає комбінації Анальгін з Димедролом, — говорить Анна Крутько. — Крім того Димедрол взагалі заборонений у педіатричній практиці, та його не можна змішувати, згідно інструкції. Тож уважно дивіться, що дають вашим дітям.

А от щодо метамізолу (анальгіну), зокрема, про його шкідливі наслідки досліджень, за словами лікарки, насправді дуже небагато. Просто свого часу виявили певні небезпечні ефекти, і те, що цей препарат можна замінити. І якщо копнути глибше, не так вже й багато тих побічних ефектів, навіть агранулоцитозу.

— Якщо узагальнити, анальгін, який містить в собі діючу речовину — метамізол, заборонений у певних країнах через ризик агранулоцитозу, тому краще його не застосовувати, тому що є багато більш безпечних і не менш ефективних засобів, — говорить терапевт.


Читайте також:

Тільки зима прийшла — вся шкіра потріскалась. Що робити з атопічним дерматитом, розповідає лікар

Чому не можна пити аспірин і розріджувати кров, якщо у вас не було інфаркту чи інсульту?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Зоя. Гульчак

    Чому те що було раніше треба заборонити ? тому що нового куча всякого непотрібу яке в декілька раз дорожче і його треба продати то уже це непідходить
  • Таміла Маєвська

    Німецькі лікарі широко призначають препарат з цією діючою речовиною, і вдозах вищих. Просто назви у всіх інші. Не шкідливіший за парацетамол, який скрізь і всюди і в конячих дозах. Кожен препарат має свої точки дотику. Аналгін має виражену знеболюючу і мінімальну антигіперергічну.
  • Олег Каськов

    От,коли будемо жити,як ті країни,тоді й заборонятимемо. Бо зараз для багатьох людей це єдине доступне(за ціною) знеболююче.
  • Елена Постоловская

    Ніколи не приймаю анальгін, бо він мені ні разу в житті нічого не знеболив)

keyboard_arrow_up