Тільки зима прийшла — вся шкіра потріскалась. Що робити з атопічним дерматитом, розповідає лікар

Тільки зима прийшла — вся шкіра потріскалась. Що робити з атопічним дерматитом, розповідає лікар
  • За словами лікаря Андрія Шиманського, атопічний дерматит — це не алергія на продукти, глисти чи «мама щось не те з’їла», тому дитину обсипало.
  • Це генетична особливість шкіри до сухості, подразнення та розвитку хронічного запалення в шкірі.
  • І найчастіше загострення відбувається осінньо-зимовий період. Що робити?

— Літом багато сонечка, мало одягу, хороша вологість — шкіра, як правило, швидко приходить в норму, — говорить Андрій Шиманський. — Але тільки починаються холода, а з ними сезон опалення — знову цей висип.

А цей висип можна узагальнити терміном — дерматит, тобто запалення шкіри («дерма» — шкіра, «itis» — запалення). Симптоми при дерматиті відомі і впізнавані — сухість, почервоніння та свербіж.

Причини дерматиту

Узагальнена причина дерматиту — шкіра сконтактувала з чимось, і це викликало реакцію. Окремими причинами можуть бути — схильність шкіри до пересихання, реакція на стрес, реакція на віруси чи бактерії, або це генетика.

Відео дня

Атопічний дерматит (екзема) часто виникає тоді, коли кілька факторів поєднуються — надмірна сухість, бактерії, навколишні чинники) і утворюють реакцію.

— Факторів, які сприяють загостренню атопічного дерматиту досить багато, —  говорить Андрій Шиманський. — Наприклад:

  • механічне тертя,
  • сухість повітря,
  • перегріви,
  • надмірне потовиділення,
  • подразлива дія холоду та вітру на шкіру рук та обличчя.

Також лікарі вважають, що досить часто триггером атопічного дерматиту є стресс, гормональні зміни, або ж харчування, зокрема велика кількість солодкого в раціоні, молока або червоного мяса. 

Атопічний дерматит часто зустрічається у дітей, але може виникнути в будь-якому віці. І зазвичай має тривалий (хронічний) перебіг і має тенденцію періодично загострюватися особливо взимку. 

Проявляється атопічний дерматит наступним чином: суха шкіра, свербіж, червоні або коричнево-сірі плями, потовщена, потріскана шкіра, надмірно чутлива шкіра із набряком.

Тому, лікар Андрій Шиманський рекомендує прості правила:

  • Слідкуйте за температурою та вологістю в приміщенні, для шкіри добре, коли прохолодно та волого.
  • Душ замість прийому ванни. Якщо влітку, можна було собі дозволити побулькатися, то взимку тривалий контакт з водою буде ще більше додавати проблем
  • Не варто перегрівати дитину, і самі старайтеся не потіти. Надмірне потовиділення буде подразнювати шкіру. 
  • Одягайтеся по погоді. Краще уникати тісного, «колючого», недихаючого одягу. Надавайте перевагу вільним речам, ніж тісним синтетичним або вовняним колготкам, лосинам.

Ну і найголовніше — догляд

— Якщо до цього ви використовували молочко, лосьйон чи емульсію для зволоження — досить. Час переходити на більш інтенсивні текстури, — говорить лікар. — Для людей з атопічною шкірою створені спеціальні засоби — емолієнти. Які зволожують та захищають шкіру, відновлюючи ліпідний баланс та захист. Олійки, дитячі кремчики — це не емолієнти. А для догляду за атопічною шкірою потрібно використовувати саме їх.

Починаючи з холодів, варто використовувати емолієнти в формі бальзаму або крему. Також, зволожувати шкіру частіше. Це може бути і 3, і 5 разів на добу.

І варто пам`ятати, якщо висипання не проходять за 5–7 днів, якщо ви використовуєте виключно догляд — зверніться до лікаря.  Можливо доведеться дотати антигістамінні препарати, або гормональні, медикаменти. 


Читайте також:

Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань. Яких саме розкажуть лікарі

Дихати над картоплею, користуватись небулайзером, пити пігулки... Чим краще лікувати кашель?

Як не захворіти в укритті та чи допоможуть у тому руханки? Запитали поради у лікаря

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Кондратьева

    Завдяки всім хімічним засобам і почали з'являтися такі дивні захворювання як дерматит. Але навіть смішно читати про лікування тою ж хімією. Невже не зрозуміло, що вся ця хімія-це людська погибель?!Особливо косметика, медичні засоби та засоби для прибирання. Висновки кожен має зробити самостійно-хочеш прожити здоровим- вжвай якнайменше хімії!

keyboard_arrow_up