Чому не можна пити аспірин і розріджувати кров, якщо у вас не було інфаркту чи інсульту?

Чому не можна пити аспірин і розріджувати кров, якщо у вас не було інфаркту чи інсульту?
  • Густа кров — це термін часто вживаний серед пацієнтів (особливо тим, кому за 40).
  • А ще серед лікарів совдепівської закалки. І прогресивний гугл теж таким грішить.
  • І популярною є думка: кров треба терміново розріджувати, інакше тромби, смерть і все.

«От виповнилося вам 40 років — вітаємо! На додачу до ювілею радимо приймати раз на день таблетку аспиріну. Тоді і кров буде в нормі, і тромбів не буде, а значить серцево-судинна система буде ще довго працювати без збоїв».

Такі поради давали лікарі ще кілька років тому, деякі лікарі й досі дають такі призначення. Не кажучи вже про родичів, сусідів. Тому що, коли тобі за…, на горизонті червоними літерами майорить діагноз «густа кров», а наслідки знають усі…

Насправді немає такого діагнозу, але лікування є. Лікуються від того — аспірином (і різними препаратами, діюча речовина яких та ж сама, ацетилсаліцилова кислота). Тож давайте поговоримо про вживання аспірину, який часто призначають при «згущенні крові» чи для профілактики по принципу: «Най буде, не зашкодить». 

Відео дня

Зокрема, патологоанатом Вікторія П’єц, розповідає про один випадок (хоча він звісно не один).

Отже дано: Чоловік 35 років, приймав ацетилсаліцилову кислоту у більшій за терапевтичну дозу (ще вживав спиртне, нечасто). Потрапив у стаціонар з ознаками шлунково-кишкової кровотечі (ШКК), клініка: мелена(чорний кал), гематемезис (блювота з кров’ю). Лікування консервативне, оперативне. Результат-exitus letalis.

Розтин: Масивна кровотеча з виразки пілоричної частини шлунка, причина смерті постгеморагічна анемія (внаслідок гострої або хронічної крововтрати)

— Кров, називають густою, коли в неї підвищений вміст гемоглобіну, — говорить Вікторія П’єц. — Але гемоглобін не бере участь в утворенні тромба. А аспірин ніяким боком не впливає на рівень гемоглобіну. А призвести до виразки може.

Фізіологічно гемоглобін може бути вище норми: при вагітності, у жителів високогір’я, у дітей. А ще за даними сучасних досліджень, тренування (фізична активність) теж підвищують загальну масу гемоглобіну, за рахунок стимуляції еритропоезу (це утворення еритроцитів), що збільшує кількість кисню, який може переноситися кров’ю.

— Насправді, в’язкість крові визначається показником гематокритом. Він вимірюється у відсотках, це значення формених елементів (лейкоцити, тромбоцити, еритроцити) у плазмі крові, — розповідає лікар. — Норма для чоловіків 0.40-0.48, для жінок 0.36-0.46. Тобто чим він більший, тим більш змінена в’язкість.

Якщо у вас підвищений рівень Гематокриту, то він коригується:

  • питним режимом (1,5-2 л чистої і не газованої води),
  • фізичною активністю,
  • збалансованим харчовим раціоном.

До речі, перед тим, як здавати для аналізу кров, випийте склянку чистої води.

— Якщо вам призначають Аспірин при підвищенні гемоглобіну або для профілактики тромбоутворення, то раджу тікати від такого лікаря. Лоспирин — це та ж сама ацетилсаліцилова кислота, — говорить медик.

Чи можна померти від Аспірину?

За словами лікаря, 20% пацієнтів, які впродовж тривалого часу, у високих дозах (дві таблетки за раз — це вже перебір) приймають аспірин, мають такий цікавий діагноз, як «аспіринова виразка». А 40% таких пацієнтів на додачу отримують ерозивний гастрит. Тому що саліцилати впливають на слизову оболонку шлунка, викликають її набряк, почервоніння, у деяких випадках некроз (відмирання). Також пошкоджується стінка судин, і як наслідок — кровотеча.

— Цей процес може бути доволі тривалим, якщо кровотеча незначна і виразка невеликого розміру, — говорить лікар. — При цьому пацієнта можуть турбувати: біль в епігастрії (посередині живота, вище пупка приблизно на 10 см), нудота (блювота), швидка втомлюваність (внаслідок втрати гемоглобіну).

Аспіринова виразка часто утворюються при поєднанні аспірину та інших препаратів, зокрема, преднізолону. Отже, якщо у вас є скарги, потрібно обов’язково звернутися до лікаря, щоб не опинитися на секційному столі раніше часу.

— Найкраще, що пацієнт може зробити для себе — це не займатися самолікуванням, не слухати двоюрідну тітку і знайомого з роботи, які постійно п’ють аспірин: і бодрячком, і кров у нормі, і взагалі це ж просто аспірин, — говорить лікарка Анна Крутько. — Ви просто почитайте в інструкції побічні дії цих пігулок і зрозумійте, лише ви відповідальні за своє здоров’я. Всім байдуже, і провізору, і сусідці з колегою, і навіть гуглу.

Окремо лікар наголошує про небезпеку аспірину для дітей. Ацетилсаліцилова кислота для дітей смертельна — тому що може викликати синдром Рея (печінкову енцефалопатію і смерть).

Після інфаркту можна

— Раніше аспірин призначали всім людям, які хворіють на серцево-судинні захворювання (гіпертонія, ішемічна хвороба серця), людям старше 45-50 років (бо вони на півдорозі до серцево судинних хвороб), і вважалося, що це є профілактикою від тромбоутворення, тобто ішемічного інсульту або інфаркту міокарду, — говорить Анна Крутько. — Але нещодавно асоціація кардіологів переглянула ці дані і дійшли висновку, що ризик виникнення шлунково-кишкових кровотеч більший, ніж користь від цього препарату.

Тобто препарат не так гарно захищає від тромбоутворення, як впливає на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, викликаючи виразки, кровотечі, гастрити і все таке інше. Звісно, не все так страшно, коли людина приймає його епізодично, наприклад, голова заболіла — ковтнула пару пігулок. Але якщо людина приймає цей препарат щоденно (там є певна доза 75 мг), то вже проблема. Тому зараз асоціація кардіологів, європейська асоціація, також ВООЗ не радять застосовувати цей препарат всім підряд.

— Його призначають лише людям, в яких є покази в анамнезі, тобто ті, хто перенесли вже інфаркти, інсульти, або в кого є ризики тромбоутворення і то лікар має ретельно підібрати певні препарати. Без призначення лікаря, приймати його не потрібно.

А от прийом аспірину при вагітності дозволений, хоча він потрібен лише у певних випадках (тобто не рутинно), наприклад, при високому ризику прееклампсії (артеріальної гіпертензії у вагітних). Але це рішення приймає гінеколог після проведення всіх аналізів.

— При ковіді аспірин теж не можна застосовувати, коли є загроза тромбоза, який спричинений коронавірусом, мають застосовуватися зовсім інші препарати, тому що тут зовсім інші схеми утворення тромбу, — говорить лікарка.


Читайте також:

Як не захворіти в укритті та чи допоможуть у тому руханки? Запитали поради у лікаря

Погані зуби, погані ясна, погані кістки і погана смерть: як люди вмирають від карієсу

Через хронічний стрес, ми всі «залиті» кортизолом і набираємо вагу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Вітя Мельничук

    Єпать найшли спеца паталогоанатом той що все знає але вже пізно
  • Увы и Ах

    Мені от цікаво, чи можливо якось на законодавчому рівні заборонити давати поради, пов'язані з медициною, у ЗМІ , на різноманітних сайтах та у соцмережах. Аби єдиними джерелами інформації на цю тематику лишились виключно медична література, статті у професійних виданнях та консультації лікарів. Страшно, що більшість людей з аппетитом жере подібні дописи, не фільтруючи.
  • Tetiana Zaitseva

    Тобто поняття "доказова медицина", яке актуальне в усьому світі, нівелюється "експертною" думкою? Бажаю автору читанні ознайомитися з науковими статтями

    Katia Chunrun reply Tetiana Zaitseva

    Борис Ерёмин

    Борис Ерёмин reply Tetiana Zaitseva

    Tetiana Zaitseva человеку нужно выпивать ок. 2л воды в день. Но гипертонику нельзя, а 8л за раз вообще смертельно. Вывод: воду пить нельзя, она смертельно опасна,  от нее люди умирают. Это доказательство медицина.  Только когда пишут умные вещи, предполагается, что и читать это будут умные люди.

    Tetiana Zaitseva reply Tetiana Zaitseva

    Tetiana Dombrovska важко працювати серед наслуханих експертних думок😤

    Tetiana Zaitseva reply Tetiana Zaitseva

    Олексій Швед та куди вже моїм фантазіям... 😆

    Олексій Швед reply Tetiana Zaitseva

    Tetiana Zaitseva он зверху написали, для чого той кардіомаоніл, якщо можна воду і Омега 3. Тетяна, не фантазуйте! 🥲🥲🥲

    Tetiana Dombrovska reply Tetiana Zaitseva

    Tetiana Zaitseva читаю цей "екстракт" від 20хв переливання з пустого в порожнє і розумію, що нам ще дууууже далеко до адекватності..... навіть не вказано що це за лікар експерт такий, достовірність ( як і професійність) допису дорівнює нуль
  • Любов Івацко

    А якщо лікар назначив пожиттєво,після операційного втручання,заміна обох колінних суставів,то теж не потрібно приймати ?

keyboard_arrow_up