Що точно можна підхопити, якщо вколотися брудною голкою шприца

Що точно можна підхопити, якщо вколотися брудною голкою шприца
  • Здається, це буде купа хвороб і всякої зарази.
  • Насправді лікарі говорять про одну загрозу, яку можна з легкістю уникнути.
  • Для цього треба теж вколотися — але в медзакладі і вже під наглядом.

— Єдине чого ми боїмось в цьому випадку це зараження такими хворобами як: гепатит В, гепатит С, та ВІЛ, — розповідає лікар інфекціоніст Євген Щербина. — За що в принципі не треба хвилюватися, якщо дитина знайшла голку і вкололася (або це сталося з дорослим), то це ВІЛ і гепатит С. Тому що ці віруси дуже не стійкі в навколишньому середовищі, вони при висиханні крові дуже швидко інактивуються. Навіть якщо цією голкою нещодавно користувалась людина з цими хворобами — зараз в ній вже нічого не має.

От гепатит В — ймовірний, вважає лікар. Тому що цей вірус дуже стійкий і може зберігати свою активність в засохшій крові, навіть якщо ця голка пролежала на дворі протягом тижня і більше. Щоб бути спокійними, варто що робити? Вірно — вакцинувати дитину від гепатиту В. Якщо вона вакцинована і має три дози — добре. Має не всі дози — зробіть. Якщо ваша дитина вакцинована вона захищена від таких от несподіваних знахідок.

— Коли дитина (дорослий) не захищені від гепатиту В, знайшла голку і вкололася, або ви не знаєте напевне чи вона вкололася, варто зробити екстрену профілактику гепатиту В, — говорить інфекціоніст. — Тобто протягом 24 годин (це оптимальний термін) отримати вакцину від гепатиту В. Також, якщо говорити про правила, у цьому випадку робиться ін’єкція імуноглобуліну, не звичайного людського імуноглобуліну, а саме від гепатиту В. На жаль в Україні цього препарату немає, тому — вакцинація. Це не вважається максимальним захистом, але краще ніж нічого.

Відео дня

Для захисту здоров’я під час війни

Сьогодні можливо все, кожному з нас може знадобитися переливання крові, чи потрібно буде зашити рану, а в цьому випадку ризик зараження гепатитом В дуже високий.

Тому лікарі рекомендують перевірити вацинацію у дітей і власну вакцинацію теж.

Особливо з огляду на те, що вакцину від гепатиту В, додали до календаря щеплень лише у 2000 роках, більшість дорослих цього щеплення немає.

Дорослій людині вакцинуватись від гепатиту В можна лише за гроші, тобто або в приватній клінці, або купити її в аптеці при медзакладі, де працює ваш сімейний лікар і вколоти в нього.

Щоб два рази не ходити, можна взати комбіновану вакцину від гепатиту В і гепатиту А (бо війна і проблеми не лише зі світлом, вони можуть бути і з водопостачанням, а це потенційні спалахи гепатиту А).

Зазвичай щеплення проти гепатиту B проводять за схемою 0–1–6 місяців (3 дози). Якщо у вас немає вакцинації, лікар може зробити її за прискореним графіком 0–7–21 день плюс ревакцинація (четверта доза) на 12-му місяці для довгострокового захисту.


Читайте також:

Від голови, від живота, від зуба рятує таблетка анальгіну. Чому ж він майже всюди заборонений?

Тільки зима прийшла — вся шкіра потріскалась. Що робити з атопічним дерматитом, розповідає лікар

Чому не можна пити аспірин і розріджувати кров, якщо у вас не було інфаркту чи інсульту?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up