Перекис водню лікує, знезаражує чи просто бавиться брудом? Пояснюють лікарі

Перекис водню лікує, знезаражує чи просто бавиться брудом? Пояснюють лікарі
  • Якщо забити в пошуковик «перекис водню», можна отримати купу рецептів і варіантів рішень, починаючи з побутових задач, закінчуючи промисловими.
  • Та найактуальніше — куди залити і скільки випити, щоб вилікувати грип, геморой і навіть онкологію.
  • Що про це думають лікарі, а не гугл?

Почнемо з того, що в довідковій термінології такої поважної структури, як Національний інститут раку в США, перекис водню характеризують як окислювач, що має дезінфікуючу, противірусну та антибактеріальну дію. І додають: «під час промивання та полоскання горла або місцевого застосування перекис водню виявляє свою окислювальну дію та виробляє вільні радикали, що в свою чергу призводить до окислювального пошкодження білків і ліпідів мембран. Це може інактивувати та знищити патогени та може запобігти поширенню інфекції».

І як тут не повірити, але...

Вікторія П’єц, лікарка патологоанатом, каже, дійсно, альтернативна медицина вважає, що цей засіб лікує рак, СНІД, псоріаз та ще багато хвороб. І дуже круто, що це «чарівне зілля» з формулою Н2О2, яке характеризується як безбарвна рідина, яку широко використовують у медицині, косметології, текстильній промисловості… — є майже у всіх домашніх аптечках.

Та що буде, якщо вживати перекис водню всередину?

Відео дня

— Розкладаючись в організмі, перекис водню виділяє вільний кисень — О2, який сильно пошкоджує структуру клітини, що призводить до її руйнування, — говорить лікарка. — Отже потрапляючи у ротову порожнину, ви будете мати пінну вечірку у роті — власне через виділення кисню — і можливі опіки.

Далі в нас стравохід: перекис діє на слизову оболонку, як стравоходу, так і шлунка, утворюючи ерозії та виразки слизової. До того ж, цей кисень може розірвати шлунок, бо його виділяється багато, стінка розтягується, а вийти кисню немає куди.

Коротче, можна вмерти…

За словами Вікторії П’єц, якщо кількість виділеного кисню перевищує його максимальну розчинність у крові, може виникнути венозна або артеріальна газова емболія.

— Вважається, що механізмом ураження центральної нервової системи є артеріальна газова емболізація з подальшим інфарктом мозку, — каже лікар.

Можливі наслідки вживання перекису:

  • інсульт, інфаркт,
  • ларингоспазм,
  • судоми і набряк легень,
  • аспірація піною, яка утворюється в шлунку,
  • задишка, зупинка дихання, смерть.

— Біда у тому, що ці наслідки можуть проявитися не одразу, а наприклад через 24-72 години після прийому, — каже лікарка. — Особливо уважними треба бути батькам і ховати аптечки в недоступному для дітей місці.

А може все не так страшно?

— В МедГобліна (медичний блогер) є чудова стаття з цього приводу, — розповідає лікарка терапевт Анна Крутько. — Має назву «Дим в задній прохід і перекис водню».

Там розповідається одна історія, яка дала початок цілій «лікарській методиці», що проіснувала століття. Якщо коротко: «в 17 сторіччі в Англії, одна служниця завагітніла від власника маєтку. Дитина померла, а жінку звинуватили в її смерті і повісили на центральній площі міста. Наступного дня служницю віддали на розтин в анатомічку лікарям, які помітили, що жінка ледь дихає. Її почали рятувати: пускали кров, впливали різні розчини до рота, в задній прохід вдували дим… — і жінка ожила, а ще прожила наступні п’ять років.

Насправді, вона просто випадково не встигла задихнутися в петлі, але лікар, який «повернув» її до життя, так не вважав. А вважав, що саме дим в задній прохід повертає мерців з того світу. Медик каже, що зараз ці методики викликають сміх, але також запитує: «а хто сьогодні обробляє рану перекисом водню або приймає противірусні, коли хворіє на грип?». Хоча наукова цінність цих методів мало чим відрізняється від вищезазначених. Просто раніше в зад вдували дим, а зараз засовують інтерферонові свічки.

— Так от, про перекис водню: його дійсно п’ють, ним натираються, ним полощуть горло і вірять, що так вбивають бактерії, лікують кров (насичують її киснем) і знищують рак, — говорить Анна Крутько. — Насправді перекис водню не впливає ні на що. Тому, якщо дуже хочеться прополоскати горло — з тим самим успіхом можна прополоскати його простою водою.

Єдиним добрим застосуванням лікарка вважає випадок, коли у вас є на шкірі якась ранка, то можна на неї налити перекис і з’явиться пінка — це круто.

— Перекис водню не вбиває бактерії, не знезаражує, просто, коли вона вступає в контакт з біологічною тканиною, виділяється кисень, тому і пінка, — говорить лікарка. — І ця піна просто піднімає увесь бруд з ранки на поверхню. В ротовій порожнині той самий процес, коли полощуть горло, в носовій, коли полощуть ніс: ніхто не помре від цього, але і користь сумнівна. А якщо ж ви маєте на меті застосовувати перекис внутрішньо — це небезпечно. Взагалі Н2О2 не варто заливати і колоти у ті місця, де вивільнений кисень не матиме відкритого виходу. Навіть у мікро дозах і за малої концентрації — звісно якщо на меті не стоїть болісно і швидко врізати дуба.

Але звісно вирішувати вам…


Читати також:

Сheck up, щоб почати новий рік. Так можна відтермінувати зустріч з пані в чорному каптурі

Що точно можна підхопити, якщо вколотися брудною голкою шприца

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up